Διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2018: Ένας κόσμος χωρίς Πείνα

15 Οκτωβρίου 2018
24489 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
pagkosmia hmera diatrofis zero hunger

Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) γιορτάζει τα 73α  γενέθλιά του την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής καλώντας περισσότερες από 130 χώρες μαζί με τους κατοίκους τους να συνεργαστούν για τον κοινό τους στόχο: έναν κόσμο απαλλαγμένο από την πείνα και τη φτώχεια, όπου όλοι έχουν δικαίωμα στην υγιεινή ζωή.

 

Στόχος: η εξάλειψη της πείνας! #ZeroHunger

Η εξάλειψη της πείνας (#ZeroHunger) βρίσκεται στην καρδιά των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για υλοποίηση μέχρι και το 2030. Συγκεκριμένα, κατέχει την 2η θέση από τους συνολικά 17 στόχους και τονίζεται η αναγκαιότητα του καθώς υλοποιώντας τον θα μπορούμε να επιτύχουμε και τους υπόλοιπους στόχους. Χωρίς την παροχή υγιεινής διατροφής σε όλους δεν είναι εφικτή η επίτευξη των υπόλοιπων στόχων των Ηνωμένων Εθνών όπως η ίση εκπαίδευση, η υγεία, η οικονομική ανάπτυξη κα. Η Βραζιλία ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε αυτή την προσπάθεια από το 2003, βοηθούμενη από τον FAO να αντιμετωπίσει την φτώχεια και την πείνα.

Το ποσοστό της πείνας βρίσκεται σε άνοδο την ίδια ώρα που αυξάνεται το ποσοστό παχυσαρκίας παγκοσμίως

Αναφορά του FAO δείχνει ότι το 2016 υπήρχαν 38 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι που υποφέραν από πείνα σε σχέση με το 2015 ενώ εξίσου μεγάλη αύξηση γνώσισε και ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας. Κάθε μέρα παραπάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται για να βρούν τροφή (αριθμός ισοδύναμος  με κάτι περισσότερο των κατοίκων της Ινδονησίας, των ΗΠΑ και του Πακιστάν μαζί) ενώ 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι (περισσότερο από το ένα τέταρτο του κόσμου) είναι υπέρβαροι εκ των οποίων τα 650 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν την ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο που κατανέμεται η τροφή παγκοσμίως και αποδεικνύουν πως ο υποσιτισμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που αφορά όλους μας, ανεξάρτητα από το πού ζούμε.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην πείνα;

1. Φτώχεια

Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία, η πείνα πάντα υπήρχε, και πάντα για τους ίδιους λόγους. Η φτώχεια είναι μία από τις κύριες αιτίες της πείνας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στο κόσμο που υποφέρουν από πείνα ζουν σε χώρες που πλήττονται από διαμάχες ενώ πόλεμοι ή εξεγέρσεις μπορούν επίσης να είναι άμεση συνέπεια της πείνας. Οι άνθρωποι σε τέτοιες περιοχές, αδυνατούν να τραφούν σωστά, να εργαστούν και να βγάλουν τα προς το ζην με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος.

2. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες

Αποτελούν μία ακόμη αιτία τόσο λόγων των φυσικών καταστροφών που προκαλούν όσο και της επιρροής της αλλαγής του κλίματος στο έδαφος επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Ωστόσο και στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και δεν μπορούν να τραφούν σωστά.

Η υπερβολική κατανάλωση των ανθυγιεινών πρόχειρων τροφίμων συνιστούν ένα άλλο μέρος του προβλήματος προκαλώντας αυξημένο αριθμό θανάτων κάθε χρόνο αλλά και οδηγώντας στην παραγωγή και σπατάλη τεράστιων ποσοτήτων τροφίμων συμβάλλοντας στη ρύπανση και επηρεάζοντας την υγεία των ανθρώπων.

Η βοήθεια σου είναι πολύτιμη στην προσπάθεια αυτή

Τα συστατικά που χρειάζονται στην προσπάθεια για την εξάλειψη της πείνας είναι η ασφάλεια των τροφίμων και η ίση διανομή τους σε όλους, η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, η βιώσιμη γεωργία με σεβασμό στο περιβάλλον, η εξάλειψη της φτώχειας και φυσικά η πολύτιμη βοήθεια του κάθε ανθρώπου!

Ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πείνα, χρειάζεται την συνεργασία πολλών φορέων όπως κυβερνήσεων και πολιτικών ηγετών, μικρών αγροτικών οικογενειών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών διαφόρων τομέων για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω. Ο καθένας με τον δικό του ρόλo, χρειάζεται να βρει λύσεις του προβλήματος και να προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων για τον σκοπό αυτό. Όλοι αυτοί δεν θα τα καταφέρουν χωρίς φυσικά την βοήθεια μας. Το ουσιαστικό συστατικό για μια αληθινή και μακροχρόνια αλλαγή είναι ... οι άνθρωποι! Και αυτό συμπεριλαμβάνει και εσένα!

Πώς εσύ μπορείς να βοηθήσεις στην εξάλειψη της πείνας;

Η ενημέρωση δεν αρκεί, χρειάζεται να μετατρέψουμε τις ιδέες μας σε πράξη. Κάποιες δράσεις που μπορεί ο καθένας μας να κάνει συμβάλλοντας στον στόχο είναι

1.Mειώσε τα τρόφιμα που πετάς στα απόβλητα

Με το να αγοράζεις οτι σου είναι απαραίτητο, να αποφεύγεις τις άχρηστες πλαστικές συσκευασίες και με το να δημιουργείς ένα καινούργιο γεύμα με ότι έχει περισσέψει. Ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλούνται κάθε μέρα θα ήταν αρκετά για να τροφοδοτήσει τους ανθρώπους που πεινάνε οπότε αξίζει τον κόπο!

2.Μην ξεγελιέσαι από τις ετικέτες τροφίμων και τις ημερομηνίες λήξης

Ακόμα και αν σε ένα τρόφιμο έχει περάσει η ημερομηνία λήξης κράτησε το και έλεγξε από μόνος σου αν έχει χαλάσει. Μπορεί και όχι.

3.Προτίμησε την ποικιλία στην διατροφή

Με πληθώρα οσπρίων, φρούτων και λαχανικών μειώνοντας έτσι την υπερκατανάλωση κρέατος του οποίου το μαγείρεμα απαιτεί πολλά από τα φυσικά υλικά του πλανήτη μας. Μικρές αλλαγές από τον καθένα μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

4.Κάνε υγιεινές επιλογές τροφίμων

Αναγνωρίστε τα ανθυγιεινά σνακ και τα συστατικά τους (πχ trans λιπαρά, προστιθέμενα σάκχαρα) και αντικαταστήστε τα με υγιεινές επιλογές όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

5.Προτίμησε την ποικιλία ψαριών 

Ορισμένα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος, καταναλώνονται πιο συχνά με αποτέλεσμα να υπεραλιεύονται και διακινδυνεύουν με εξαφάνιση. Επανέφερε την ισορροπία λοιπόν!

6.Προτίμησε τα τοπικά προϊόντα

Πρώτον μπορείς να υποστηρίξεις την τοπική οικονομική ανάπτυξη έτσι και δεύτερον να μειώσεις το ταξίδι  μεταφοράς τον τροφίμων από την παραγωγή στον καταναλωτή, οδηγώντας σε λιγότερους ρύπους στον περιβάλλον.

7.Πρόσεξε την κατανάλωση νερού & ενέργειας

Η σπατάλη νερού και ενέργειας συνδέεται με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, οπότε ας γίνεται χρήση τους μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαία.

8.Διατήρησε την γειτονιά σου όσο πιο καθαρή και πράσινη γίνεται, ανακύκλωσε & ανάλαβε δράσεις στην τοπική σου κοινωνία

Για παράδειγμα, μπορείς είτε να ξεκινήσεις να καλλιεργείς τα δικά σου λαχανικά στο σπίτι σου είτε να προτείνεις την δημιουργία ενός κήπου σε κάποιο σχολείο ή σε άλλον κοινωνικό φορέα.

Είναι στο χέρι μας να δράσουμε...

Περισσότερες δραστηριότητες  σχετικά με το πρόγραμμα Zero Hunger μπορούν να βρεθούν εδώ www.fao.org/building-the-zerohunger-generation

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fao.org. (2018). Document card | FAO | Food and Agriculture Organization of the United Nations. [online] Available at: http://www.fao.org/documents/card/en/c/CA0147EN [Accessed 15 Oct. 2018].

Ευαγγελία Μαλακού
Ευαγγελία Μαλακού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Ευαγγελία Μαλακού είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο τομέα της δημόσιας υγείας (MSc Nutrition, Physical Activity and Public Health) και διατηρεί αυτόνομο Διαιτολογικό Γραφείο στο Χαλάνδρι.