Διατροφή

Μα γιατί είναι άσπρο το γάλα;

14 Δεκεμβρίου 2017
14670 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
giati to gala einai aspro

Photo source: www.bigstockphoto.com

Υπάρχουν χρωστικές στο γάλα;

Στο γάλα δεν υπάρχουν προστιθέμενες χρωστικές και η κύρια σύσταση του είναι 85-90% νερό και 10-13 % διάφορα συστατικά όπως λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και διάφορα ιχνοστοιχεία. Απ'ότι βλέπουμε λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια χρωστική που να δημιουργεί αυτό τι χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα.

Άρα, τι δίνει το χρώμα στο γάλα;

Η ιδία σύσταση του γάλακτος σαν γαλάκτωμα, δηλαδή η καζεΐνη του (η βασικη πρωτεΐνη του γάλακτος) μαζί με τα λιπαρά του, εμποδίζει την απορρόφηση του φωτός με αποτέλεσμα το φως να αντανακλάται και να δημιουργεί αυτήν την γνωστή σε όλους εικόνα.

Πού οφείλεται ο κίτρινος χρωματισμός σε μερικά γάλατα;

Πράγματι σε μερικά γάλατα εμφανίζεται ένας ελαφρύς κίτρινος χρωματισμός το οποίο έχει σχέση αφενός μεν με τη παρουσία συγκεκριμένων συστατικών σε υψηλότερη αναλογία π.χ. βιταμίνη Β2 και δεύτερος εξίσου σημαντικός παράγοντας αποτελεί η διατροφή των γαλακτοπαραγωγικών ζώων που αν είναι υψηλή σε κάποια τρόφιμα με χρωστικές π.χ. καρότα – καροτένια είναι πολύ πιθανό να δώσουν χρωματισμούς στο παραγόμενο γάλα.

Στο άπαχο γάλα τι ισχύει;

Σε αρκετές περιπτώσεις όταν αγοράζουμε άπαχο γάλα βλέπουμε έναν ελαφρύ πράσινο- μπλε χρωματισμό ο οποίος οφείλεται ακριβώς στο γεγονός της απομάκρυνσης των λιποσφαιρίων δηλαδή του λίπους οπότε οι εναπομείναντες πρωτεΐνες ( καζεΐνης) απορροφούν όλα τα χρώματα και αντανακλούν περισσότερο το γαλάζιο τμήμα από το φάσμα.

Μιχάλης Ρισσάκης
Μιχάλης Ρισσάκης Τεχνολόγος Τροφίμων, M.Sc.

Ο Μιχάλης Ρισσάκης είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές ( M.Sc with distinction) στην Βιοτεχνολογία καθώς και στην Διαχείριση Ποιότητας ( M.Sc Strategic Quality Management). Εργάζεται σε διάφορες εταιρείες τροφίμων καθώς και στο επιστημονικό τμήμα του medNutrition σε ειδικά θέματα ποιότητας, ασφάλειας και τεχνολογίας τροφίμων .