738
Διατροφή

Τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ για την υγεία

25 Ιουλίου 2017

Αν σας έλεγα να ξεχωρίσετε το βασικότερο όφελος υγείας από την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, ποια θα ήταν η πρώτη σας σκέψη; Ναι, η τόνωση και η εγρήγορση είναι ένα από αυτά. Μάθετε όμως, ότι υπάρχουν πολλά ακόμη οφέλη που βιώνετε καταναλώνοντας στιγμιαίο καφέ και απλά δεν τα έχετε ακόμα αναγνωρίσει.

Το λέει η καρδούλα σας

Για την τόνωση που σας προσφέρει ο στιγμιαίος καφές διεγείροντας το νευρικό σας σύστημα δε θα επεκταθώ. Θα πω όμως, γιατί το “λέει η καρδούλα σας” για έναν στιγμιαίο καφέ! Η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά του φαίνεται να βοηθούν το καρδιαγγειακό σας σύστημα και συγκεκριμένα, τη λειτουργία των αγγείων. Η καφεΐνη σε έναν στιγμιαίο καφέ (ποτήρι 180mL) είναι 65-110mg, λιγότερο δηλαδή απ' όσο περιέχεται ακόμη και σε έναν καφέ φίλτρου (160mg).

Αντιοξειδωτικός καθημερινός σύμμαχος

Αντίστοιχα, τα αντιοξειδωτικά μέσα σε ένα ποτήρι φραπέ (860mg) για παράδειγμα ισοδυναμούν με εκείνα που περιέχονται σε 5,5 ποτήρια χυμού πορτοκάλι-καρότου. Οι πολυφαινόλες αντιμάχοται το οξειδωτικό στρες – δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στην καθημερινότητά μας είτε λόγω εξωτερικών αιτιών είτε λόγω ενδογενών διεργασιών φθείροντας τα κύτταρα και την υγεία μας. Ακριβώς επειδή, η συνήθεια κατανάλωσης καφέ είναι καθημερινή, θεωρείται μια έξυπνη και εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.

Ενυδάτωση χωρίς θερμίδες

Το ξέρατε ότι ο καφές, αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, στα ροφήματα που προθέτουν στην ενυδάτωσή σας; Και μάλιστα, χωρίς θερμίδες! Αν το σκεφτείτε, το 99,9% του ροφήματος καφέ είναι νερό. Επίσης, στην Ελλάδα ο καφές σερβίρεται πάντα μαζί με ένα ποτήρι νερό. Μην ξεχνάτε ότι, οι θερμίδες σε ένα ρόφημα καφέ προέρχονται μόνο από τη ζάχαρη και το γάλα που τυχόν προσθέτετε. Διαφορετικά, ο στιγμιαίος καφές έχει τόσες θερμίδες όσες και ο φυσικός καρπός Arabica και Robusta απ' όπου προέρχονται, δηλαδή ΜΗΔΕΝ. Σκέτος στιγμιαίος καφές, σκέτη απόλαυση!

Τι μπορεί να κάνει για το πεπτικό σας;

Αρχικά, να αποσαφηνίσουμε ότι πρόσφατη έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, έδειξε ότι ο στιγμιαίος καφές, κρύος ή ζεστός, δεν πειράζει το στομάχι σας! Αντίθετα, μια θετική επίδραση στο πεπτικό σας είναι ότι αυξάνει το αίσθημα κορεσμού προλαμβάνοντας την υπερφαγία ή ακόμη ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Διότι, μπορεί πολλοί από σας να παρατηρούσατε το τελευταίο, αλλά υπάρχουν και επιστημονικές συσχετίσεις ότι η διατροφή που περιέχει καφέ φαίνεται να είναι ευεργετική για την εντερική κινητικότητα και όχι μόνο.

Το κερασάκι στη τούρτα

Είτε πρόκειται για έναν δροσιστικό φραπέ συζητώντας με τη παρέα, είτε απολαμβάνοντας έναν ζεστό νες σε μια κρύα μέρα, ο χρόνος που αφιερώνετε για το στιγμιαίο καφέ σας, φροντίζει τη γενικότερη ευεξία σας! Η εξωστρέφεια, τα συναισθήματα ανακούφισης, χαλάρωσης και ψυχικής ηρεμίας, ο ποιοτικός χρόνος και η συντροφικότητα σχετίζονται με την καλή ζωή! Κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές μάλιστα, όπως η συντροφικότητα, υπάρχουν σαν συστάσεις στην πιο πρόσφατη αναπαράσταση της Μεσογειακής Πυραμίδας.

Τελικά, καλά κάνετε και θυμάστε την εγρήγορση, την πνευματική διαύγεια και τη συγκέντρωση που έχει να σας προσφέρει ο στιγμιαίος καφές. Από σήμερα όμως, έχετε να θυμάστε πολλά περισσότερα στο άκουσμά του!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal. 2010;9:3. Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal. 2010;9:3.

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A, Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.

Murakami K, Okubo H, Sasaki S. Dietary intake in relation to self-reported constipation among Japanese women aged 18-20 years. EU J Clin Nutr. 2006 May;60(5):650-7.

Müller-Lissner SA1, Kaatz V, Brandt W, Keller J, Layer P. The perceived effect of various foods and beverages on stool consistency. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2005 Jan;17(1):109-12.

O'Keefe J, Bhatti SK, Patil HR, MD, DiNicolantonio JJ, Lucan SC, MS, Lavie CJ. Effects of Habitual Coffee Consumption on Cardiometabolic Disease, Cardiovascular Health, and All-Cause Mortality. Journal of the American College of Cardiology, 2013, 62(12):1043-51

Armstrong LE, Pumerantz AC, Roti MW, Judelson DA, Watson G, Dias JC, Sokmen B, Casa DJ, Maresh CM, Lieberman H, Kellogg M. Fluid, electrolyte, and renal indices of hydration during 11 days of controlled caffeine consumption. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Jun;15(3):252-65.

  • Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.

×
×