Διατροφή

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ενέργεια και συγκέντρωση

30 Σεπτεμβρίου 2016
34287 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ενέργεια και συγκέντρωση

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αισθάνεστε κουρασμένοι τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά; Έχετε μία απαιτητική καθημερινότητα στο γραφείο; Είστε φοιτητής και χρειάζεστε πνευματική τόνωση; Ψάχνετε τρόπους να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια; Η διατροφή και τα στοιχεία της είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για εσάς!

Η τροφή από μόνη της αποτελεί το καύσιμο του οργανισμού μας, μας δίνει δηλαδή την απαραίτητη ενέργεια για να ζήσουμε και να φέρουμε σε πέρας όλες μας τις εργασίες. Επιπλέον, αποτελεί και την τροφή του εγκεφάλου. Πέρα από τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, υπάρχουν συγκεκριμένες βιταμίνες, οι οποίες δρουν στα συστήματα παραγωγής ενέργειας του οργανισμού, αλλά και στη λειτουργία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μας δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια και να βοηθούν τον εγκέφαλό μας να λειτουργήσει στο μέγιστο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος B

Είναι ένα σύνολο βιταμινών που αποτελούνται από τις B1, B2, B3, B5, B6 και B12, οι οποίες είναι απαραίτητες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή και την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, ενεργοποιούν πληθώρα ενζύμων και παίζουν ρόλο στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και οργάνων για τη δημιουργία της κίνησης και της αντίδρασης σε κάποιο ερέθισμα. Έτσι, συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των μυών. Τέλος, η ανεπάρκειά τους μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, κάτι που σίγουρα θα επιδεινώσει και το αίσθημα της κούρασής σας.

Πού θα τις βρείτε; Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αυγά, ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και όσπρια

Βιταμίνη D

Την γνωρίζετε ως τη βιταμίνη του ήλιου, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό παράγεται από την έκθεση στον ήλιο. Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Επιπλέον, συμμετέχει στη διαδικασία δημιουργίας νευρικών κυττάρων που βοηθούν στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο και μπορείτε να την ανιχνεύσετε με μία απλή εξέταση αίματος της 25-ΟΗ-D3. Στην περίπτωση έλλειψης θα χρειαστεί η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D3, που αποτελεί τη λειτουργική μορφή της βιταμίνης, ύστερα από συνεννόηση με τον ιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Πού θα τη βρείτε; Λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια, αυγά, συκώτι, ξηροί καρποί, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα

Βιταμίνη C

Γνωστή αντιοξειδωτική βιταμίνη η οποία ενισχύει τη γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου, μέσω της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής επιδρά στη συγκέντρωση! Επίσης, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, προστατεύει τον εγκέφαλο από κυτταρικές βλάβες.

Πού θα τη βρείτε; Εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τομάτα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών.

Μαγνήσιο

Απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του μυικού και νευρικού συστήματος, καθώς συμμετέχει στη διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ νεύρων και μυών. Επιπλέον, συμμετέχει σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο, τόσο για την ενέργεια, όσο και για τη συγκέντρωση που σας λείπει.

Πού θα το βρείτε; Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, ο κολοκυθόσπορος και το σουσάμι, όσπρια, προϊόντα σόγιας, προϊόντα ολικής άλεσης.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Αποτελούν δομικό συστατικό των κυττάρων και ο οργανισμός μας δεν τα παράγει εσωτερικά, επομένως είναι απαραίτητο να τα λάβουμε από τη διατροφή και από συμπληρώματα διατροφής. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού μας συστήματος και συνεπώς στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, όπου συμβάλουν στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Πού θα τα βρείτε; Σε λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, γαύρος, ρέγγα, στα σπορέλαια, στο λινέλαιο, στο λιναρόσπορο και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Συνένζυμο Q10

Bρίσκεται στη μεμβράνη και συγκεκριμένα στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας (μιτοχόνδρια) όλων των κυττάρων και συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τα κύτταρα. Έτσι, βοηθά στην αντιμετώπιση τόσο της παροδικής κούρασης όσο και της χρόνιας κόπωσης! Επιπλέον, αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορεί να σχετίζονται και με την κόπωση.

Πού θα το βρείτε; Μοσχάρι, κοτόπουλο, συκώτι, σαρδέλες, σκουμπρί, σόγια, ξηροί καρποί, σπανάκι

Ενσωματώστε καθημερινά στη διατροφή σας πληθώρα τροφίμων που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες, προσπαθήστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα για να διοχετεύετε συνεχώς το σώμα σας με ενέργεια και δώστε βάση στον ύπνο σας! Οι ώρες που κοιμάστε έχουν σχέση με την ενέργεια και τη συγκέντρωσή σας. Στην περίπτωση που αδυνατείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας ή χρειάζεστε ενίσχυση, μπορείτε να λάβετε το κατάλληλο συμπλήρωμα βιταμινών, έπειτα από συνεννόηση με τον ιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Δείτε περσσότερα στο απόσπασμα από την εκπομπή της Φωτεινή Γεωργίου, «Υγεία πάνω από όλα» στον ΑΝΤ-1.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Lukaski HC1, Nielsen FH. Dietary magnesium depletion affects metabolic responses during submaximal exercise in postmenopausal women. J Nutr. 2002 May;132(5):930-5

2. U.S. National Library of Medicine. Vitamin C. Available at: https://medlineplus.gov/ency/article/002404.htm

3. Impact of diet on adult hippocampal neurogenesis. Doris Stangl, Sandrine Thuret. Genes Nutr. 2009 Dec; 4(4): 271–282. Published online 2009 Aug 15. doi: 10.1007/s12263-009-0134-5

4. Garrido-Maraver J1, Cordero MD2, Oropesa-Avila M1, et al. Clinical applications of coenzyme Q10. Front Biosci (Landmark Ed). 2014 Jan 1;19:619-33.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.