Διατροφή

Τα παρεξηγημένα τρόφιμα στη διατροφή μας

07 Αυγούστου 2008
17559 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τα παρεξηγημένα τρόφιμα στη διατροφή μας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή μας. Διαβάζουμε, ακούμε και μαθαίνουμε για το τι πρέπει να τρώμε, ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας.

Παρ’ όλη όμως τη γνώση, υπάρχουν ακόμη κάποιοι διατροφικοί μύθοι και ορισμένα τρόφιμα που για διάφορους λόγους μπορεί να θεωρηθούν ‘΄παρεξηγημένα’’. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιαστούν ορισμένα από αυτά τα παρεξηγημένα τρόφιμα.

Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη;

Η θερμιδική αξία μιας κουταλιάς μέλι είναι παρόμοια με αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης. Βέβαια, η θρεπτική αξία του μελιού είναι μεγαλύτερη της ζάχαρης. Συνεπώς, με την κατανάλωση του μελιού κερδίζετε υγεία, αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση

Οι πατάτες παχαίνουν;

Η πατάτα θεωρείται παχυντική και γι’ αυτό είναι από τις πρώτες τροφές που μειώνουμε στο διαιτολόγιό μας όταν ακολουθούμε πρόγραμμα δίαιτας. Η πατάτα, όμως, είναι πολύ χρήσιμη για τη διατροφή μας, αφού παρέχει πολύτιμη ενέργεια μέσα από σύνθετους υδατάνθρακες, χωρίς αντίστοιχη επιβάρυνση από λίπος, όταν βέβαια είναι βραστή ή ψητή. Συμπερασματικά, εντάξτε την πατάτα στο διαιτολόγιό σας, αλλά πάντα μαγειρεμένη με υγιεινό τρόπο.

Το χοιρινό κρέας είναι λιπαρό;

Το κρέας αυτό δεν είναι αυτό που νομίζουμε, αφού έχει το περισσότερο λίπος περιφερικά (ορατό), που εύκολα αφαιρείται. Επίσης, υπάρχουν και κάποια κομμάτια με λίγο λίπος, όπως το ψαρονέφρι, το οποίο έχει περίπου 6% λίπος, λιγότερο από το μπούτι του κοτόπουλου!

Η φακή και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου;

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν όντως μεγάλες ποσότητες σιδήρου. Αυτό όμως που καθιστά τις τροφές αυτές παρεξηγημένες είναι η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου αυτού. Δηλαδή το κατά πόσο αυτός ο σίδηρος απορροφάται από τον οργανισμό μας. Αυτό που ισχύει είναι ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές (μη αιμικός) δεν απορροφάται όσο αυτός που βρίσκεται σε ζωικές τροφές (συκώτι, μοσχάρι κλπ). Η λύση είναι να συνδυάσετε το σίδηρο φυτικής προέλευσης με βιταμίνη C, ώστε να αυξήσετε σημαντικά την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Το ψωμί ολικής αλέσεως δεν παχαίνει όσο το άσπρο;

Το μαύρο ψωμί έχει παρόμοιες θερμίδες με το άσπρο. (1 φέτα ισοδυναμεί με 70-80 θερμίδες). Η σαφής όμως υπεροχή του ψωμιού ολικής άλεσης δεν βρίσκεται στο χαμηλότερο ενεργειακό του φορτίο, αλλά στις θετικές επιδράσεις των περισσοτέρων φυτικών ινών και βιταμινών (θειαμίνη) που περιέχει.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ακόμη υπάρχουν κάποιοι μύθοι για ορισμένα τρόφιμα, τα οποία άλλοτε υπερεκτιμώνται και άλλοτε υποτιμώνται για την αξία τους (θρεπτική ή θερμιδική). Ο ρόλος του διατροφολόγου είναι να ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με αυτούς τους μύθους.

Αβραάμ Κάζης
Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.