739
Δίαιτα

Διατροφή Ασπίδα Εναντίον της Κυτταρίτιδας

gynaika pou krata portokali dipla sto podi ths

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 8 στις 10 γυναίκες. Η όψη «φλοιού πορτοκαλιού» στους γλουτούς απασχολεί ακόμα και τις πιο λεπτές γυναίκες και όχι μόνο όσες έχουν κάποια κιλά παραπάνω ή μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους.

Τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά: η καθιστική ζωή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η κακή κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, η δυσκοιλιότητα, η κακή διατροφή. Δεν υπάρχουν μεμονωμένα τρόφιμα που να ενοχοποιούνται για την κυτταρίτιδα. Για παράδειγμα, ο μύθος ότι ο καφές ή τα ανθρακούχα ποτά (π.χ. αναψυκτικά) είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, δεν ευσταθεί επιστημονικά. Είναι όμως σημαντικό να συνδυάζουμε πάντα ισορροπημένη διατροφή και αυξημένη φυσική δραστηριότητα με αποφυγή καπνίσματος και υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ.

Τα 5 «κλειδιά» για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

1. Πίνετε πολλά υγρά

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, πρέπει να πίνουμε 2-4 λίτρα υγρών/ημέρα, ενώ επισημαίνει ότι συμπεριλαμβάνονται όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, ακόμα και τα καφεϊνούχα.

2. «Θωρακιστείτε» με αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται από τους καλύτερους σύμμαχους στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Κάποια από τα τα αντιοξειδωτικά με την πιο ισχυρή δράση είναι:

  • Οι βιταμίνες C (εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, μπρόκολα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινες πιπεριές) και Ε (φυτικά έλαια, σουσάμι),
  • Tα φλαβονοειδή (εσπεριδοειδή, κεράσια, σταφύλια, μήλα, κουνουπίδια, κρεμμύδια, τσάι, χαμομήλι, κόκκινο κρασί και κακάο),
  • Tο β-καροτένιο (καρότα, μπρόκολα, εσπεριδοειδή)
  • Tο συνένζυμο Q (σόγια, σκουμπρί, σαρδέλα),
  • O ψευδάργυρος (θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά, σκληρά τυριά) και
  • Tο σελήνιο (δημητριακά, σουσάμι, ηλιόσποροι, αμύγδαλα)

3. Μειώστε το αλάτι

Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο είναι τα παστά, οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα αλμυρά τυριά και τα τρόφιμα τύπου Junk food. Αρκετά τρόφιμα δεν είναι εμφανώς αλατισμένα, αλλά περιέχουν υψηλές ποσότητες κρυμμένου αλατιού γι' αυτό να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες τους.

4. Καταναλώστε «καλά» λιπαρά

Τα λιπαρά, ανάλογα με την επίδραση στην υγεία μας έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «καλά» (τα γνωστά ω-3 και ω-6) και σε «κακά» (τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά). Περιορίστε τα «κακά», κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή τα ζωικά και αυξήστε τα «καλά», όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, το λιναρόσπορο, τη σόγια, τα λιπαρά ψάρια (περιέχουν ω-3) και τα φυτικά σπορέλαια (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο)

5. Γυμναστείτε

Mε την καθιστική ζωή το λεμφικό υγρό λιμνάζει και οι τοξίνες που συσσωρεύονται μπλοκάρουν τον λιπώδη ιστό, ευνοώντας την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Γυμναστείτε λοιπόν, είτε απλώς περπατώντας καθημερινά, είτε κάνοντας άσκηση στο γυμναστήριο.

  • Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

  • Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

    Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.

×
×