Δίαιτα

Πολύπλευρος ο ρόλος του διαιτολόγου

21 Δεκεμβρίου 2011
19452 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
o rolos tou diaitologou

Και όμως... ο διαιτολόγος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου από την παιδική μέχρι και την Τρίτη ηλικία. Για τον ρόλο του διαιτολόγου μίλησα στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm, στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Ιωάννου.

Ίσως για κάποιους o διαιτολόγος να θεωρείται πολυτέλεια, καθώς θεωρούν ότι από μόνοι τους θα καταφέρουν να μειώσουν τα κιλά τους και να αλλάξουν τη διατροφική τους συμπεριφορά. Μπορεί το πρώτο βήμα να είναι εφικτό, αλλά όχι με διατήρηση των αποτελεσμάτων που θα πετύχουν, διότι δεν είναι εφικτό χωρίς τη βοήθεια του διαιτολόγου το δεύτερο βήμα, η τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι θέσεις-ρόλος ενός διαιτολόγου;

Ο πιο βασικός ρόλος είναι η πρόληψη. Όταν κάποιος δει ότι αλλάζουν προς το κακό οι διατροφικές του συνήθειες, καλό θα είναι να επισκεφθεί έναν διαιτολόγο για να μην γίνει πιο σοβαρό το πρόβλημα των περιττών του κιλών. Επίσης, ο διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή με τη διατροφή του ώστε να προλάβει μικροτραυματισμούς ή ακόμη και για να αυξήσει τις επιδόσεις του. Όπως πολύ σωστά ανέφερε και ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής ο διατροφολόγος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και σε κλινικές περιπτώσεις, όπως τα άτομα με διαβήτη, με οστεοπόρωση, με υψηλή χοληστερόλη ή νεφροπάθεια. Τέλος, είναι βοηθητικός ο ρόλος του σε ειδικές καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη.

Το συμπέρασμα στο τέλος της συνέντευξης, όσον αφορά στον πολύπλευρο ρόλο του διαιτολόγου, ήταν πως αποτελεί έναν «εκπαιδευτή» που δύναται να βάλει τον πελάτη του στον σωστό δρόμο της υγιεινής διατροφής.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.