Λεξικό Διατροφής

Μέλι Μανούκα

& της Μάιρας-Ευαγγελίας Στεφανάκου
19 Δεκεμβρίου 2022
78096 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
meli manoyka

Photo Source: www.canva.com

Το μέλι μανούκα παρασκευάζεται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από μέλισσες που γονιμοποιούν τον αειθαλή θάμνο Leptospermum scoparium (γνωστό και ως τεϊόδεντρο της Νέας Ζηλανδίας). Το φυτό αυτό φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα, ανήκει στην οικογένεια της μυρτιάς και καλλιεργείται για την παρασκευή του πολύτιμου μελιού. Τα άνθη του είναι λευκά με λεπτό άρωμα.

Η προέλευση του ονόματος του μελιού είναι η λέξη mānuka, που σημαίνει δέντρο στη γλώσσα των Māori.

Διαβάστε επίσης: Μέλι ή (καστανή) ζάχαρη; Ιδού η απορία!

Ποια η διατροφική του αξία;

Το μέλι που παράγεται είναι πλούσιο σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και σάκχαρα. Αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας και έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Δες εδώ ποιο είναι το θρεπτικό του περιεχόμενο σε 1 κουταλάκι του γλυκού! 

Ποσότητα  1 κ.γ.
Θερμίδες 33 kcal
Υδατάνθρακες 8.4 γρ.
Εκ' των οποιων σάκχαρα 8.2 γρ.

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού μανούκα;

Το μέλι αυτό φημίζεται για κάποιες ευεργετικές δράσεις του στο σώμα μας, όπως.

  • Επιταγχύνει την επούλωση κοψιμάτων και γρατζουνιών
  • Αντιβακτηριακή-αντιλοιμωξιακή δράση
  • Ανακουφίζει από τους πόνους
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Παρέχει ενέργεια.

Το μέλι μανούκα έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντιβακτηριακή του δύναμη οφείλεται σε μία χημική ένωση που ονομάζεται μεθυλγλυοξάλη (MGO). Το νέκταρ των λουλουδιών μανούκα περιέχει μία άλλη ένωση, την διυδροξυακετόνη (DHA) σε υψηλή συγκέντρωση, η οποία μετατρέπεται στην MGO. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση της MGO, τόσο ισχυρότερη είναι η αντιβακτηριακή δράση.

Ένα άλλο πιθανό όφελος του μελιού είναι ότι, σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά, δεν φαίνεται να οδηγεί σε ανθεκτικά βακτήρια. Τα τελευταία αναπτύσσονται μετά από επανειλημμένη έκθεση σε κοινά αντιβιοτικά.

Η κλίμακα UMFTM

Οι παραγωγοί μελιού έχουν μια κλίμακα για την αξιολόγηση της δραστικότητας του μελιού μανούκα. Η βαθμολογία ονομάζεται UMFTM, που σημαίνει Unique Manuka Factor. Η βαθμολογία UMFTM αντανακλά τη συγκέντρωση 3 χαρακτηριστικών ενώσεων που βρίσκονται στο γνήσιο μέλι μανούκα: την MGO, την DHA και τη λεπτοσπερίνη. Για να θεωρηθεί αρκετά ισχυρό ώστε να είναι θεραπευτικό, το μέλι μανούκα χρειάζεται ελάχιστη βαθμολογία UMF™ 10+. Ωστόσο, οι γιατροί και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι εάν αυτή η βαθμολογία σημαίνει κάτι από ιατρική άποψη.

Manuka honey Superfood

Τι δείχνει η έρευνα;

Αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μανούκα βοηθάει στην επούλωση του δέρματος και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων όταν εφαρμόζεται πάνω από πληγές και έλκη στα πόδια.

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι το μέλι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ουλίτιδας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων μειώνοντας τη συσσώρευση πλάκας.

Σε ορισμένες μελέτες, το μέλι μανούκα φάνηκε να βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής στον οισοφάγο που προκαλείται από την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο.

Οι περισσότερες από τις μελέτες για το μέλι μανούκα έχουν γίνει σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων, και σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Μπορείτε αφενός να το χρησιμοποιήσετε στη διατροφή σας ως γλυκαντικό. Αφετέρου, η κύρια ιατρική χρήση του μελιού μανούκα είναι, όπως είπαμε, για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Γενικά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μικροτραυμάτων και εγκαυμάτων. Έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μανούκα είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία άλλων καταστάσεων, όπως:

  • Περιποίηση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος και της δερματίτιδας, και του ερεθισμού που σχετίζεται με την ακμή. Για αυτό, εφαρμόζεις το μέλι μανούκα απευθείας στο δέρμα. Καλύπτεις την περιοχή που σε ενδιαφέρει με ένα λεπτό στρώμα μελιού και το αφήνεις για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το μέλι μανούκα είναι ασφαλές για κατανάλωση. Βέβαια, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε απλούς υδατάνθρακες, θέλει προσοχή στην ποσότητα από άτομα με διαβήτη, όταν πρόκειται για βρώσιμη χρήση.
Κάποιες πιθανές παρενέργειες του μελιού μανούκα που έχουν αναφερθεί μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργική αντίδραση, ειδικά σε άτομα που είναι αλλεργικά στις μέλισσες
  • Επιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας και αλληλεπιδράσεις με διάφορα άλλα φάρμακα.

Τι να προσέξετε κατά την αγορά;

Το μέλι μανούκα είναι ευρέως διαθέσιμο στο διαδίκτυο και σε ορισμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Όταν κάνετε την αγορά σας, είναι σημαντικό να κάνετε μια μικρή διερεύνηση — δεν είναι όλα τα μέλια μανούκα το ίδιο. Για να εγγυηθείτε τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού μανούκα, αναζητήστε μια αναφορά στην «μη υπεροξειδική αντιβακτηριακή δράση (NPA)» ή μια βαθμολογία UMF. Για να έχετε το μέγιστο όφελος, χρησιμοποιήστε ένα μέλι Manuka με υψηλό UMF.

Η ταξινόμηση της κλίμακας UMF είναι η εξής:

0 έως 4 μη ανιχνεύσιμη ποσότητα
5 έως 9 χαμηλά επίπεδα
10 έως 15 χρήσιμα επίπεδα
16 και άνω ανώτερα, υψηλού βαθμού επίπεδα

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

WebMD. 2022. Manuka Honey: Medicinal Uses, Benefits, and Side Effects. [online] Available at: <https://www.webmd.com/a-to-z-guides/manuka-honey-medicinal-uses#:~:text=Manuka%20honey%20is%20made%20in,wound%20infections%20and%20other%20conditions.> [Accessed 21 June 2022].

Healthline. 2022. Manuka Honey: Uses, Benefits, and More. [online] Available at: <https://www.healthline.com/health/manuka-honey#benefits> [Accessed 21 June 2022].

Μάιρα-Ευαγγελία Στεφανάκου
Μάιρα-Ευαγγελία Στεφανάκου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος