Λεξικό Διατροφής

Μαντζουράνα

12 Φεβρουαρίου 2019
1482 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mantzourana

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Μαντζουράνα είναι φυτό συγγενικό της ρίγανης με πολλές παραφυάδες και μικρά μυρωδάτα φύλλα.  Από τα υπέργεια μέρη με απόσταξη παράγεται το αιθέριο έλαιο της. Αποτελεί μια από τις ισχυρότερες πήγες αντιοξειδωτικών. Στην αρχαιότητα το θεωρούσαν ως το βότανο της ευτυχίας. Είναι ποώδες και πολυετές, που καλλιεργείται σε κήπους και γλάστρες ως καλλωπιστικό, αρωματικό, αρτυματικό και φαρμακευτικό φυτό. Ανθίζει αργά το καλοκαίρι οπότε και συλλέγονται τα χρησιμοποιούμενα μέρη του (φύλλα και ανθοφόροι βλαστοί).

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

Οι ιδιότητες παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με αυτές της μέντας και του θυμαριού.

Βοηθά το πεπτικό σύστημα

Δρα ως σπασμολυτικό, αντιεμετικό, ανακουφίζει από τον μετεωρισμό και την δυσπεψία, διεγείρει το συκώτι και τη σπλήνα.

Χωνευτική δράση

Βοηθά πολύ σε ενοχλήσεις του στομάχου και δρα ως χωνευτικό/καταπραϋντικό για τον στομαχόπονο

Ηρεμιστική δράση

Είναι πολύ γνωστό για την ανακούφιση που προσφέρει από επίμονους και έντονους πονοκεφάλους ή πονόδοντους. Χρησιμοποιείται και ως παυσίπονο στους ρευματισμούς. Θεωρείται από την εναλλακτική ιατρική ευεργετικό σε νευρικής φύσεως παθήσεις, όπως υπερευαισθησία, νευρασθένεια, ψυχασθένεια, άγχος, αϋπνίες, ημικρανίες, ίλιγγος και απώλεια μνήμης.

Αποχρεμπτική δράση

Βοηθά σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και θεωρείται ευεργετικό για τον νευρικό βήχα, το κρυολόγημα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Εκδηλώνει επίσης εφιδρωτική επίδραση.

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Να μην καταναλώνεται κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού
  • Σε μικρές δόσεις δρα ως ηρεμιστικό, θέλει όμως προσοχή γιατί σε μεγάλες δόσεις δρα ως ναρκωτικό

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  1. Ως αφέψημα
  2. Ως αιθέριο έλαιο (μαζί με λίγο μέλι)
  3. Τα φύλλα και τα λευκά άνθη για το άρωμα στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική
  4. Οι σπόροι σε σάλτσες κρεατικών
  5. Στην παρασκευή γλυκών του κουταλιού (όπως κυδώνι, σταφύλι, σύκο)

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η Μαντζουράνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα στους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Αιγύπτιους και τους Άραβες, για τους οποίους υπήρξε το σύμβολο της ευτυχίας. Οι αρχαίοι Σύριοι έφτιαχναν από τη μαντζουράνα ένα πολύ δυνατό άρωμα, το 'αμαράκινον' ή 'σαμψύχινον', του οποίου η χρήση ήταν πολύ διαδεδομένη στις γυναίκες των ανώτερων κοινωνικών βαθμίδων της Αθήνας. Στην Αίγυπτο το χρησιμοποιούσαν για να ξεπερνούν το αίσθημα της λύπης. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό, ο Διοσκουρίδης ως τονωτικό και ο Γαληνός ως χωνευτικό.

Οι τροβαδούροι και οι τραγουδιστές όλων των εποχών διαχρονικά πίνουν αφέψημά μαντζουράνας με μέλι, για να διατηρούν τη φωνή τους. Χάρη στο αιθέριο έλαιο που περιέχει, αποδίδει ένα ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμα και γι' αυτό σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της αρωματοποιίας και της φαρμακευτικής.

Μαντζουράνα

Κοινές Ονομασίες 

Αμάραντο, αμάρακο, σάψυχο, ορίγανο το αμάραντο, ορίγανο το αμάρακο, ματζουράνα η γλυκιά, αμάρακος ο αείφυλλος

Επίσημη Ελληνική Ονομασία 

Ορίγκανουμ Μαργιοράνα

Επιστημονική Ονομασία 

Origanum Marjorana

Οικογένεια

Χειλανθή (Labiatae)

Αγγλική Ονομασία 

Marjoram
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία

Μαρία Σκουρολιάκου, 2005, Συμπληρώματα Διατροφής & Δρόγες, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Κώστας Μπαζαίος, 2003, 100 Βότανα 2000 Θεραπείες, Εκδόσεις Διατροφή & Υγεία

Φυσική Ιατρική - Βότανα, 2001, Infomedia Publications LTD

Esmaeilzadeh, Mahdi, Moradi Bagher. Medicinal herbs with side effects during pregnacy, an evidence-based review article. The Iran J of Obstetrics, Gynecology and Infertility. 2017 Nov;20:9-25

Abd El-Moneim MR, Fatma SA, Turky AF. Control of Tetranychus urticae Koch by extracts of three essential oils of chamomile, marjoram and Eucalyptus. Asian Pac J Trop Biomed. 2012 Jan;2(1):24-30

Harangi J. Retention index calculation without n-alkanes -the virtual carbon number. J Chromatogr A. 2003 Apr 18;993(1-2):187-95

Campanella L, Bonanni A, Favero G, Tomassetti M. Determination of antioxidant properties of aromatic herbs, olives and fresh fruit using an enzymatic sensor. Anal Bioanal Chem. 2003 Apr;375(8):1011-6

  • Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
    Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Σας ενδιαφέρει επίσης: