Λεξικό Διατροφής

Λειτουργικά τρόφιμα

08 Δεκεμβρίου 2016
7920 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Λειτουργικά τρόφιμα

 

Ως λειτουργικά τρόφιμα ονομάζονται μία ομάδα τροφίμων που επιπλέον των θρεπτικών συστατικών που φυσικά περιέχουν, διαθέτουν και πρόσθετες ιδιότητες με συγκεκριμένο όφελος για την ανθρώπινη υγεία. Τα τρόφιμα αυτά συνήθως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων ή βελτιώνουν την υγεία (σωματική και πνευματική).

Ποιά είναι λοιπόν τα λειτουργικά τρόφιμα;

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι φυτικές μαργαρίνες, ροφήματα γιαρτιού, γιαούρτι και γάλα με φυτικές στερόλες και στανόλες για τη μείωση χοληστερίνης, δημητριακά προϊοντα ενισχυμένα σε βιταμίνες, όπως είναι το φολικό οξύ, γαλακτοκομικά προϊόντα ενισχυμένα με προβιοτικές καλλιέργειες για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος κ.ά.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους (οσμή, γεύση, υφή) δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά τρόφιμα, ωστόσο η θρεπτική τους αξία μπορεί να είναι από ελάχιστα έως πολύ διαφορετική. Ενδέχεται να έχουν μια ή και περισσότερες επωφελείς δράσεις, ενώ το όφελος τους θα πρέπει να είναι ορατό καταναλώνοντας συνήθεις ποσότητες.

Ποιό το νομικό πλαίσιο για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο λειτουργικό;

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, για να οριστεί ένα τρόφιμο ως λειτουργικό και να μπορεί να αναγράφει στη διατροφική του ετικέτα τις αντίστοιχες θετικές δράσεις του, θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο όφελος για την ανθρώπινη υγεία ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.