Λεξικό Διατροφής

Μούσμουλα

της Παρασκευής Κουστουράκη
21 Μαΐου 2019
88164 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
moysmoula-diatrofiki-aksia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα μούσμουλα, που εμένα προσωπικά μου ήταν πάντα γνωστά ως δέσπολες, κυριαρχούσαν σε όλα τα καλοκαίρια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων. Η δεσπολιά στον κήπο στης γιαγιάς, αλλά και αυτή στο κήπο της θείας, μονοπωλούσαν τα καλοκαιρινά μας απογεύματα, προσφέροντας τους γευστικούς και ζουμερούς καρπούς τους.

Από που κατάγονται τα μούσμουλα;

Η μουσμουλιά, ένα αειθαλές μικρό δέντρο, κατάγεται από την Κίνα, όπου και καλλιεργείται εδώ και 2000 χρόνια. Στο Δυτικό κόσμο έγινε γνωστή από το βοτανολόγο Kaempfer το 1690. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae (Ροδοειδή), του γένους Eriobotrya (εριοβοτρύα) και η επιστημονική της ονομασία είναι Eriobotrya japonica. Στις μέρες μας, καλλιεργείται σε περισσότερες από 30 χώρες με πρωταγωνιστές την Ιαπωνία, τη Τουρκία, τη Βραζιλία, την Ισπανία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και την Ισπανία. Η Κίνα, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή μούσμουλων, προσφέροντας εκατομμύρια τόνους στην παγκόσμια αγορά.

Μούσμουλα και η θρεπτική αξία τους

Πιθανότατα, για τους περισσότερους, το μούσμουλο να είναι ένα “αδιάφορο” ή ίσως και άγνωστο φρούτο, που μάλλον θα αγνοούσαν, σε σύγκριση με την πληθώρα των γευστικών καρπών του καλοκαιριού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια τροφή χαμηλής θερμιδικής αξίας αλλά εξαιρετικά θρεπτική. Παρέχει μόλις 47 θερμίδες στα 100γρ, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημαντική πηγή πηκτίνης, βιταμίνης A, βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και πολλών μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο. Αναλυτικότερα:

Διατροφική αξία σε 100γρ φρέσκου φρούτου
Θρεπτικό συστατικό Τιμή
Ενέργεια 47 Kcal
Υδατάνθρακες 12.14 g
Πρωτεΐνες 0.43 g
Λιπαρά 0.20 g
Φυτικές ίνες 1.70 g
Βιταμίνες
Φυλλικό Οξύ 14 µg
Πυριδοξίνη 0.100 mg
Ριβοφλαβίνη 0.024 mg
Θειαμίνη 0.019 mg
Βιταμίνη C 1 mg
Βιταμίνη A 1528 IU
Μέταλλα
Κάλιο 266 mg
Ασβέστιο 16 mg
Χαλκός 0.040 mg
Σίδηρος 0.28 mg
Μαγνήσιο 13 mg
Μαγγάνιο 0.148 mg
Φώσφορος 27 mg
Σελήνιο 0.6 µg

Πηγή: USDA

Πηκτίνη

Πρόκειται για μια σημαντική αδιάλυτη φυτική ίνα. Διατηρεί την υγρασία του παχέος εντέρου συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, προστατεύει το βλεννογόνο  του παχέος εντέρου, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μέσω της μείωσης της επαναπορρόφησης της στο παχύ έντερο.

Βιταμίνη Α

Πρόκειται για μια τροφή εξαιρετικής περιεκτικότητας σε προβιταμίνη Α. Περιέχει ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που περιέχει το μάνγκο, το καρπούζι, η παπάγια και το πορτοκάλι. Το β-καροτένιο και η λουτεΐνη είναι τα κύρια καροτενοειδή του φλοιού.

Επιστημονικά δεδομένα φανερώνουν ότι η κατανάλωση φρούτων πλουσίων σε βιταμίνη-Α και σε φλαβονοειδή προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.

Επιπλέον, η βιταμίνη Α  συμβάλλει στην υγεία των βλεννογόνων και του δέρματος, παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην οδοντική υγεία.

Κάλιο

Το μούσμουλο θεωρείται καλή πηγή καλίου, ενός ιχνοστοιχείου ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία νεύρων και μυών. Έχει αποδειχτεί ότι η αυξημένη πρόσληψη καλίου συμβάλλει στη βελτίωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Πότε και πώς καταναλώνονται τα μούσμουλα;

Τα μούσμουλα είναι μικροί, σχεδόν στρογγυλοί καρποί, με χρυσοκίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Είναι έτοιμα προς κατανάλωση από το Μάιο έως και τον Ιούνιο, οπότε και έχουν μαλακή υφή. Καταναλώνονται είτε ωμά, είτε αποξηραμένα. Η γεύση τους θεωρείται ότι διασταυρώνει αυτή του μάνγκο και του ροδάκινου. Ανάλογα με την ποικιλία έχουν λευκή ή πορτοκαλί σάρκα, διαφορετικές συγκεντρώσεις καροτενοειδών και κατά συνέπεια διαφορετική διατροφική αξία. Στο εσωτερικό του καρπού εσωκλείονται 3-5 μεγάλα κουκούτσια, μη βρώσιμα λόγω της πιθανής περιεκτικότητάς τους σε τοξικούς κυανογόνους γλυκοζίτες.

Συμπερασματικά

Τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με την ύπαρξη βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς πολλών μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο στο φλοιό και στη σάρκα ενός μούσμουλου, το καθιστούν μια εξαιρετική τροφή. Μπορείτε λοιπόν να το απολαύσετε ωμό ή αποξηραμένο, αλλά ακόμη και σε μορφή μαρμελάδας ή με μοσχαράκι στην κατσαρόλα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Zhou CH1, Xu CJ, Sun CD, Li X, Chen KS. "Carotenoids in white- and red-fleshed loquat fruits." J Agric Food Chem. 2007 Sep 19;55(19):7822-30. Epub 2007 Aug 21.

Sunil Kumar* , Ritu1 , Pallavi. "A Critical Review on Loquat (Eriobotrya japonica Thunb/ Lindl)" International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives 2014; 5(2): 1 - 7

Xu HX, Chen JW.,; "Commercial quality, major bioactive compound content and antioxidant capacity of 12 cultivars of loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruits.;" J Sci Food Agric. 2011 Apr;91(6):1057-63. doi: 10.1002/jsfa.4282. Epub 2011 Feb 15

Παρασκευή Κουστουράκη
Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc