Λεξικό Διατροφής

Ηπατίτιδα

22 Μαρτίου 2017
3252 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ipatitida

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ηπατίτιδα ονομάζεται η ασθένεια κατά την οποία το συκώτι αντιμετωπίζει μία φλεγμονή από διάφορες αιτιολογίες. Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ήπαρ που σημαίνει συκώτι και από την κατάληξη –ίτις που δηλώνει φλεγμονή του οργάνου. Η ηπατίτιδα διαχωρίζεται συνήθως σε οξεία και χρόνια.

 • Η οξεία ηπατίτιδα είναι κατά κύριο λόγο, λοίμωξη από διάφορους ιούς, που οδηγεί σε νέκρωση των κυττάρων του ήπατος. Μπορεί να εκδηλωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα (από εβδομάδες έως και μήνες μετά την εισβολή του ιού στον οργανισμό). Το άτομο που προσβάλλεται από τη νόσο είναι πιθανόν να μην το αντιληφθεί καθώς τα συμπτώματα της νόσου σε αυτή την φάση είναι ήπια. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν κάποια συμπτώματα τα συνηθέστερα από αυτά είναι εξάντληση, απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετός, διάρροια, μυαλγίες, πόνοι στις αρθρώσεις καθώς και πυρετός.
 • Η χρόνια ηπατίτιδα εγκαθίσταται όταν ο οργανισμός δεν καταφέρνει να αποβάλει τον ιό κατά τη φάση της οξείας ηπατίτιδας και έτσι τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 6 μήνες. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν έχει εκδηλωθεί ηπατίτιδα Β, C ή D και ποτέ Α ή Ε. Συνήθως, οι χρόνιες ηπατίτιδες Β και C είναι σιωπηρές. Δε «δίνουν» συμπτώματα, όμως ο ιός προκαλεί συγκεκριμένα ίνωση (ουλές στο εσωτερικό του ήπατος).

Τι μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα;

Οι κυριότερες αιτίες για την εμφάνιση της νόσου είναι οι ακόλουθες

 • Ιοί: οι περισσότερες περιπτώσεις ηπατίτιδας οφείλονται συνήθως σε ιούς και συγκεκριμένα στους ιούς Α, Β, C, D και Ε, οι οποίοι και προκαλούν τους αντίστοιχους τύπους ηπατίτιδας. Εκτός από αυτούς τους ιούς, φλεγμονή στο συκώτι μπορεί να προκαλέσουν και άλλοι ιοί όπως ο κυτταρομεγαλοϊός, ο ιός του έρπητα, ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης κ.α. Αυτού του τύπου οι ηπατίτιδες είναι συνήθως ελαφριάς μορφής.
 • Φαρμακευτικά σκευάσματα: υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι όπως η παρακεταμόλη. Για το λόγο αυτό, τα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
 • Μη ιογενείς, μολυσματικοί φορείς: άτομα τα οποία πάσχουν από ασθένειες όπως η τοξοπλάσμωση, η σύφιλη, η ελονοσία, η σαλμονέλα κ.α. σπάνια μπορεί να εμφανίσουν ηπατίτιδα ελαφριάς μορφής.
 • Αυτοάνοση ηπατίτιδα: σε αυτή την περίπτωση η αιτία είναι ο ίδιος μας ο οργανισμός ο οποίος αναγνωρίζει λανθασμένα το συκώτι σαν ξένο και του επιτίθεται προκαλώντας φλεγμονή.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Μια πρώτη βασική εξέταση για τη διάγνωση της νόσου είναι η μέτρηση των ηπατικών ενζύμων και της χολερυθρίνης. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δείξουν ανεβασμένες αυτές τις τιμές θα πρέπει να γίνει λεπτομερής εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος θα προσδιορίσει τον τύπο της ηπατίτιδας, αν πρόκειται για οξεία ή για χρόνια, αν ο ασθενής είναι απλός φορέας και αν η λοίμωξη είναι μεταδοτική. Τόσο οι τρόποι μετάδοσης των ιογενών ηπατιτίδων όσο και η θεραπεία τους εξαρτώνται κάθε φορά από τον τύπο της ηπατίτιδας.

 • Δέσποινα Γκακνή
  Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

  Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.