Λεξικό Διατροφής

Ψευδάργυρος

26 Οκτωβρίου 2016
6612 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ψευδάργυρος

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Συμβολίζεται με τα λατινικά γράμματα Zn και απαντάται τόσο σε φυτικά όσο και ζωϊκά τρόφιμα, ενώ στον ανθρώπινο οργανισμό εντοπίζεται στην πλειοψηφία των ιστών. Στη φύση υπάρχει σε αφθονία σε πολλά τρόφιμα, όπως στα οστρακοειδή, στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και των παιδιών καθώς συμμετέχει στη σύνθεση γενετικής πληροφορίας (DNA) και στην ανάπτυξη ιστών.

Ποιες λειτουργίες έχει ο ψευδάργυρος;

Η σημαντικότητα του ψευδαργύρου έγκειται στη πληθώρα των δράσεων του στο σώμα. Συμβάλλει:

 1. Σύνθεση DNA και νέων ιστών
 2. Ομαλή ανάπτυξη εμβρύου και παιδιών
 3. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος μέσω Τ-λεμφοκυττάρων
 4. Μεταβολισμός μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος)
 5. Ομαλή πέψη μέσω πεπτικών ενζύμων
 6. Επούλωση πληγών
 7. Αντιμετώπιση ακμής

Η έλλειψη ψευδαργύρου παρατηρείται σπάνια, και συνήθως εντοπίζεται σε άτομα που η διατροφή τους δεν περιέχει ποικιλία, σε αλκοολισμό καθώς και σε υποσιτισμένα άτομα. Κύρια συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου είναι η μειωμένη ανάπτυξη στα παιδιά, οι δερματικές κακώσεις καθώς και η αδυναμία. Μελέτες έδειξαν πως σε περιπτώσεις ένδειας ψευδαργύρου, η συμπληρωματική χορήγηση συνέβαλε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω αύξησης της παραγωγής Τ-λεμφοκυττάρων καθώς και στην επούλωση πληγών και τραυμάτων. Χάρη στην τελευταία ιδιότητα του, ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται σε κρέμες επούλωσης πληγών και τραυμάτων, σε προϊόντα θεραπείας ακμής καθώς και σε σαμπουάν.

Συνιστώμενη λήψη

Η συνιστώμενη λήψη ψευδαργύρου είναι 8 mg για τις γυναίκες και 11 mg για τους άνδρες. Παρά το ότι είναι απαραίτητος για την υγεία, υπερβολική λήψη ψευδαργύρου είναι τοξική. Συμπτώματα υπερδοσολογίας είναι η ναυτία και η τάση για εμετό. Μακροχρόνια λήψη ψευδαργύρου ενδέχεται να οδηγήσει σε συνοδή έλλειψη άλλων βασικών μετάλλων όπως είναι ο σίδηρος και ο χαλκός.

 • Ηρώ Γουνιτσιώτη
  Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

  Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.