Λεξικό Διατροφής

Ορθορεξία

09 Δεκεμβρίου 2015
11319 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
orthoreksia

Ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εμμονή του ατόμου για υιοθέτηση και τήρηση ενός άκρως υγιεινού διαιτολογίου, σε σημείο που η στάση του ατόμου προσεγγίζει ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Ακριβώς για να αποδώσει αυτό το νόημα, τον όρο «ορθορεξία» επινόησε ο Steven Bratman, Άγγλος ψυχολόγος, από τις ελληνικές λέξεις «ορθός» και «όρεξη». Αποτελεί μια νέα διατροφική τάση, η συχνότητα της οποίας αυξάνει συνεχώς και σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε ότι όσοι ακολουθούν έναν τρόπο διατροφής με απολύτως συνειδητές επιλογές που τυγχάνει να είναι και υγιεινές, όπως για παράδειγμα στην αυστηρή χορτοφαγία, δεν χαρακτηρίζονται ως ορθορεκτικοί.

Η ορθορεξία δεν αποτελεί πάθηση, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις DSM-5 για τις διατροφικές διαταραχές, ωστόσο πηγάζει κυρίως από ψυχολογικά αίτια και απαιτεί πολύπλευρη αντιμετώπιση. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αποφυγή –σε επίπεδο ψυχαναγκασμού- των «ανθυγιεινών» τροφίμων, όπως η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ, τα γλυκίσματα, τα τηγανητά κ.ά.

Τα ορθορεκτικά άτομα παρουσιάζουν έντονη ενασχόληση με την ποιότητα της διατροφής τους και συνήθως υιοθετούν αντικοινωνική συμπεριφορά, καθώς δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν διατροφικά θέματα παρουσία άλλων. Παρά τις ομοιότητες που έχει η ορθορεξία με το συμπεριφορικό φαινότυπο των ανορεκτικών ατόμων, δεν συνοδεύεται απαραίτητα από χαμηλό σωματικό βάρος, καθώς έχει σχέση κυρίως με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα της διατροφής.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.