Διατροφή

Πώς η διατροφή επηρεάζει το ύψος των παιδιών;

01 Δεκεμβρίου 2017
28395 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofh gia ypsos

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γενικά ο ρυθμός ανάπτυξης του σκελετού είναι υψηλός κατά την βρεφική ηλικία, επιβραδύνεται κατά την παιδική και επιταχύνεται στον μέγιστο βαθμό κατά την εφηβεία. Όμως το τελικό ύψος του παιδιού είναι γενετικά προκαθορισμένο από το DNA του πατέρα και της μητέρας, αλλά σαφώς επηρεάζεται και από τη ποιότητα της διατροφής. Στο επεισόδιο αυτό της εκπομής «Υγεία πάνω απ' όλα» αναπτύχθηκαν οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στο ύψος των παιδιών, μιας και τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα άγχη για τους γονείς. 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ύψος των παιδιών;

Οι γενετικοί παράγοντες συνεισφέρουν κατά 60-80% στο τελικό ύψος των παιδιών ενώ οι περιβαλλοντικοί μέσα στους οποίους βρίσκεται και η διατροφή κατά 20%-40% , ενώ ταυτόχρονα εκεί κατατάσσονται και η άσκηση, οι κλιματολογικές συνθήκες, αλλά ακόμα και η ποιότητα διατροφή της μητέρας κατά την κύηση, καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες.

Ποια είναι τα βασικά λάθη των γονέων που «κονταίνουν» τα παιδιά;

Οι γονείς νιώθουν ασφαλείς όταν βλέπουν τα παιδιά τους να καταναλώνουν ποσότητα φαγητού. Όμως, η ποιότητα της διατροφής και όχι τόσο το θερμιδικό περιεχόμενο είναι αυτό που μπορεί να συμβάλλει αρνητικά στην ανάπτυξη των παιδιών, για αυτό η ποσότητα της τροφής και οι κενές θερμιδικά τροφές δεν είναι απαραίτητο ότι παρέχουν τα σωστά θρεπτικά συστατικά στους μικρούς μας φίλους παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιες σε θερμίδες. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να καταναλώσουν 1 φορά την εβδομάδα ένα γλυκό ή ακόμα και λίγη ποσότητα γλυκού καθημερινά.

Ποια θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη των παιδιών;

Πρωτεΐνη ηψηλής βιολογικής αξίας

Η ποιότητα της διατροφής και ειδικότερα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην έκκριση της αυξητικής ορμόνης η οποία παράγεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της νύχτας και βοηθά το ύψος των παιδιών είναι καταρχήν η ζωική πρωτεΐνη, η οποί βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα αυγά.

Ασβέστιο και σίδηρος

Παράλληλα, το ασβέστιο και ειδικά οι πηγές τους από τις ζωικές τροφές, όπως και ο σίδηρος λειτουργούν συνεργιστικά στην διαδικασία της ανάπτυξης και ταυτόχρονα το φάσμα των σημαντικών συστατικών συμπληρώνεται με την πρόσληψη φυλλικού οξέως και βιταμινών Α και D. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να καταναλώνονται σε σωστές ποσότητες καθημερινά στην ημερήσια διατροφή των παιδιών.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Τέλος, ο καλός ύπνος και η σωστή ξεκούραση μαζί με συχνή σωματική δραστηριότητα, η οποία βοηθά και τη μυϊκή ανάπτυξη, συμβάλλουν καταλυτικά στην ολοκλήρωση του ύψους των παιδιών.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.

Ειρήνη Μπαμπαρούτση
Ειρήνη Μπαμπαρούτση PhD Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητική Διατροφολόγος

Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι Κλινική Διαιτολόγος και Αθλητική Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στο τομέα της «Διατροφής & Άσκησης» και επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «Θερμίδα».