769
Λεξικό Διατροφής

Σουκραλόζη

02 Σεπτεμβρίου 2015

Η σουκραλόζη είναι μία τεχνητή γλυκαντική ουσία, η οποία ανακαλύφθηκε το 1976. Παρασκευάζεται από τη ζάχαρη μέσω χημικής επεξεργασίας, καταλήγοντας σε μία ουσία η γλυκύτητα της οποίας ξεπερνά 600 φορές τη γλυκύτητα της ζάχαρης.

Αποδίδει θερμίδες η σουκραλόζη;

Η σουκραλόζη δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, συνεπώς δεν αποδίδει θερμίδες. Το 1998 ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση της σε τρόφιμα και ποτά, ομοίως και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) το 2000. Έκτοτε, περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως χρησιμοποιούν αυτή τη ουσία.

Είναι ασφαλής η χρήση της;

Η κατανάλωσή της είναι ασφαλής από όλες τις ηλικιακές ομάδες καθώς και από ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι εγκυμονούσες και τα άτομα με διαβήτη στην ποσότητα που έχει οριστεί. Η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) για τη σουκραλόζη είναι τα 15mg/κιλό σωματικού βάρους, ποσότητα που δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεπεράσει.

  • Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

×

×