Η σουκραλόζη είναι μία τεχνητή γλυκαντική ουσία, η οποία ανακαλύφθηκε το 1976. Παρασκευάζεται από τη ζάχαρη μέσω χημικής επεξεργασίας, καταλήγοντας σε μία ουσία η γλυκύτητα της οποίας ξεπερνά 600 φορές τη γλυκύτητα της ζάχαρης.
Αποδίδει θερμίδες η σουκραλόζη;
Η σουκραλόζη δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, συνεπώς δεν αποδίδει θερμίδες. Το 1998 ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση της σε τρόφιμα και ποτά, ομοίως και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) το 2000. Έκτοτε, περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως χρησιμοποιούν αυτή τη ουσία.
Είναι ασφαλής η χρήση της;
Η κατανάλωσή της είναι ασφαλής από όλες τις ηλικιακές ομάδες καθώς και από ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι εγκυμονούσες και τα άτομα με διαβήτη στην ποσότητα που έχει οριστεί. Η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) για τη σουκραλόζη είναι τα 15mg/κιλό σωματικού βάρους, ποσότητα που δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεπεράσει.