Δίαιτα

Πόσο έτοιμος είσαι να ξεκινήσεις δίαιτα;

της Βάσιας Μανίκα
20 Ιουνίου 2018
18846 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
eisai etoimos na ksekinhseis diaita

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μέσα από τα χρόνια της εμπειρίας μου ως Διατροφολόγος, ξέρω ότι και μόνο στην σκέψη «θα ξεκινήσω δίαιτα», οι περισσότεροι αισθάνονται περιορισμένοι και οι λέξεις που έρχονται στο μυαλό είναι: «στέρηση», «αποφυγή», «όχι γλυκά», «περιορισμοί», «πειθαρχία», «οργάνωση» κα. Με αυτές τις λέξεις να τριγυρνούν στο μυαλό μας, είναι σίγουρο ότι ξεκινάμε αρνητικά προδιατεθειμένοι οποιαδήποτε διαδικασία αλλαγής του σωματικού μας βάρους και έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να σταματήσουμε σύντομα, πολύ πριν φτάσουμε τον στόχο που έχουμε θέσει οι ίδιοι.

Τι να σκεφτούμε πριν ξεκινήσουμε μια «δίαιτα»;

Βήμα 1ο: Γιατί είναι σημαντικό να αλλάξουμε το βάρος μας;

Ξεκινώντας, λοιπόν, να σκεφτόμαστε τα πρώτα βήματα, είναι θεμελιώδους σημασίας να αναρωτηθούμε για ποιους λόγους είναι σημαντικό για εμάς να αλλάξουμε το βάρος μας και, κατ’ επέκταση, τον τρόπο ζωής μας. Αυτό το πρώτο βήμα είναι τόσο σημαντικό, διότι μας δείχνει τα εσωτερικά κίνητρα που έχουμε για την αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε, σε οποιοδήποτε πλαίσιο και να είναι αυτή η αλλαγή.

poso etoimos eisai na ksekiniseis diaita inside

 

Βήμα 2ο: Τι σημαίνει η λέξη «δίαιτα»;

Στη συνέχεια, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο «δίαιτα». Τι σημαίνει για εμένα αυτή η λέξη; Τι είδους εικόνες ή συναισθήματα μου προκαλεί; Αυτά μπορεί να είναι ίδια και για σένα, μπορεί και να μην είναι.

Ως Διατροφολόγος, που η δουλειά μου είναι να μεταφράζω τις λέξεις στα δικά σου νοήματα, γνωρίζω ότι αυτή η λέξη έχει πολλές σημασίες και διαστάσεις, προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα και, ακόμα πιο περίπλοκα, προκαλεί διαφορετικές εντάσεις συναισθημάτων ανάλογα με τις εμπειρίες του καθένα μας σχετικά με τη «δίαιτα». Αν σου δώσω, λοιπόν, απλά ένα χαρτί που γράφει στο πάνω μέρος «Διαιτολόγιο» ή «Πλάνο/ Διατροφή απώλειας βάρους», έχω προγραμματίσει ήδη την αποτυχία σου. Φυσικά, αυτό γίνεται εν αγνοία μου, εκτός αν είμαι εκπαιδευμένη στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος. Αν είμαι, τότε το χαρτί δεν θα γράφει τίποτα από αυτά πάνω.

Επομένως, αναρωτήσου τι σημαίνει για σένα η λέξη «δίαιτα» και αν θα χρειαστείς να την επανα-προσδιορίσεις για να είναι λειτουργική. Είναι υπέροχο να ξαναγνωριζόμαστε αλλιώς με τις λέξεις, ώστε να είναι ενδυναμωτικές για τον σκοπό που τις έχουμε επιλέξει και όχι καταστροφή.

Βήμα 3ο: Επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας

Στο τρίτο βήμα, χρειάζεται να προσδιορίσουμε το στόχο μας. Η συνηθέστερη απάντηση που λαμβάνω στο γραφείο μου είναι αριθμητική, πχ «Θέλω να χάσω Χ κιλά» ή «Θέλω να φτάσω τα Χ κιλά». Μια απάντηση που την έχεις δώσει πολλές φορές κι άλλες τόσες δεν την έχεις πετύχει και τελικά, κάθε επόμενη απάντηση είναι συνδυαστική με την προηγούμενη, πχ «Θέλω να χάσω (Χ +5) κιλά» ή «Θέλω να φτάσω τα (Χ-5) κιλά». Η ερώτηση που χρειάζεται να γίνει είναι «Τι θέλω να έχω;

Ας συμφωνήσουμε σε αυτό το σημείο ότι μιλάμε για αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς που θα οδηγήσει σε ένα θεμιτό αποτέλεσμα. Από τότε που ξεκινήσαμε να το επικοινωνούμε ως διαιτολόγοι στην Ελλάδα (πριν περίπου 15-20 χρόνια) ήταν κάτι που ακουγόταν… ρομαντικό. Στη συνέχεια, μπήκε σε ένα πιο ακαδημαϊκό πλαίσιο και τι σημαίνει αυτή η «αλλαγή» διατροφικής συμπεριφοράς και τα πρώτα δείγματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, σε σχέση με την κλασική δίαιτα, όπου ο διαιτολόγος πρόσθετε ή αφαιρούσε τρόφιμα και φαγητά, σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα.

diaita kai stoxothesia

 

Όμως, ενώ έχει γίνει κατανοητό από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου που μας επισκέπτεται στα γραφεία μας ότι μόνο με αλλαγή διατροφικών συνηθειών που είχαν πριν και τους πρόσθεταν κιλά σε συνήθειες που θα φέρουν καλύτερη εμφάνιση σε σχέση με αυτή που έχουν, μεγαλύτερη υγεία και ευεξία, εντούτοις, δεν είναι ακόμα κατανοητό ΠΩΣ θα γίνουν αυτές οι αλλαγές στις συνήθειες μόνιμες, ώστε να αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής ότι έχει τον έλεγχο των παρορμήσεων.

Το «πώς» είναι πολύ καινούριο στον χώρο μας και αφορά έναν συνδυασμό από πολύ καλή γνώση της επιστήμης της Διατροφής και Διαιτολογίας, Νευροεπιστήμες, Συμπεριφορικές Τεχνικές, NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός), Τεχνικές στοχοθεσίας (SMART, GROW, SWOT analysis & Well-formed Outcomes), σύνθεση ψυχολογικών προσεγγίσεων σε σχέση με το φαγητό, το σώμα και την εικόνα του σώματός μας και, φυσικά, μεράκι από τον επαγγελματία! Όπως παρατηρείς, δεν μιλάμε πλέον για έναν επαγγελματία Διαιτολόγο, διότι έχουμε ήδη καταλάβει ότι οι δίαιτες δεν δουλεύουν, μάλλον παχαίνουν. Επομένως, εξελίσσουμε κι εμείς τις γνώσεις μας συνθετικά με άλλες επιστήμες, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και συνοδοιπόροι σε αυτή την αλλαγή, που ξέρουμε ότι θα επηρεάσει και άλλα πλαίσια.

Βήμα 4ο: Επιλογή κατάλληλου επαγγελματία Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Άρα, το τέταρτο βήμα είναι να βρεις τον κατάλληλο επαγγελματία Διαιτολόγο-Διατροφολόγο που θα σε συντροφεύει σε αυτή την πορεία. Αν θέλεις να κάνεις μια επένδυση που θα σου αποφέρει το μέγιστον δυνατό αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να ψάξεις να βρεις τον κατάλληλο σύμμαχο για σένα και να μην συμβιβαστείς στις ανάγκες σου. Υπάρχουν τόσοι πολλοί Διαιτολόγοι στην Ελλάδα, που πραγματικά χρειάζεται να κάνεις την έρευνά σου και, όπως συνηθίζω να λέω και στους εκπαιδευόμενους μου διαιτολόγους, να τους περάσεις εσύ, ο πελάτης, από συνέντευξη.

Αν θέλεις πραγματικά να κάνεις την διαφορά και την αλλαγή στη ζωή σου, κράτησε υψηλά standards εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και των ικανοτήτων επικοινωνίας του Διαιτολόγου και απέφυγε να αποφασίσεις με βάση την αμοιβή του επαγγελματία

Βήμα 5ο: Προδιάθεση και θέληση για την αλλαγή του βάρους μας

Και, φυσικά, το τελευταίο βήμα είναι να έχεις την θέληση να το κάνεις. Να νιώθεις μια φωτιά μέσα σου να καίει για να κάνεις την αλλαγή, να πιστεύεις ακράδαντα ότι θα πετύχει, ότι έχεις μόνο να κερδίσεις από αυτό και ότι, όταν το αποφασίσεις, είναι καταδικασμένο να πετύχει!

Καλή αρχή!

Βάσια Μανίκα
Βάσια Μανίκα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Diet & Wellbeing NLP Coach