Δίαιτα

Ενώ αθλούμαι και προσέχω τη διατροφή μου δε χάνω κιλά. Τι φταίει;

της Αλεξάνδρας Γεωργίου
10 Ιανουαρίου 2018
28887 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
antras pou etoimazetai gia treksimo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γιάννης, 32 ετών

Ο Γιάννης αναφέρει ότι μέχρι τα 27 είχε γραμμωμένο σώμα, ήταν καθημερινά στο γυμναστήριο και πρόσεχε ιδιαίτερα τη διατροφή του. Τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρος βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα ωράριά του και να καταναλώνει τακτικά αλκοόλ. Το αποτέλεσμα ήταν σταδιακά στα πέντε αυτά χρόνια να πάρει 12 κιλά και να αποκτήσει «σωσίβιο» στην κοιλιά. Παράλληλα, αραίωσαν και οι επισκέψεις του στο γυμναστήριο.

Πριν από 4 μήνες αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του για να επαναφέρει το σώμα του στην πρότερη κατάσταση. Πηγαίνει καθημερινά στο γυμναστήριο κάνοντας 1,5 ώρα αποκλειστικά αερόβια γυμναστική, ενώ οργάνωσε τα γεύματά του και διέκοψε τελείως την κατανάλωση αλκοόλ. Τους πρώτους 2 μήνες έχασε 9 κιλά και είδε σημαντικές αλλαγές στο σώμα του, παρ’όλα αυτά τον τελευταίο μήνα δεν έχει καταφέρει να χάσει ούτε γραμμάριο ενώ το «σωσίβιο» παραμένει παρά τη γυμναστική.


Διερευνώντας με το Γιάννη τις πιθανές παραμέτρους που μπορεί να έχουν επηρεάσει τη ζυγαριά ώστε να έχει παραμείνει ακίνητη τον τελευταίο μήνα, συζητήσαμε τα εξής:

1. Είδος γυμναστικής

Αν και ισχύει ότι η αερόβια γυμναστική είναι κυρίως αυτή που οδηγεί στην ενεργοποίηση των λιποκυττάρων για καύση του περιεχόμενου λίπος, σημαντική θέση πρέπει να έχουν και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Και αυτό επειδή όσο πιο μυώδης είναι ένας οργανισμός, τόσο υψηλότερος είναι ο βασικός μεταβολικός του ρυθμός. Με άλλα λόγια, εάν ο Γιάννης εντάξει και κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά του και αυξήσει σταδιακά τη μυϊκή του μάζα, θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τις καύσεις του και στο υπόλοιπο τις ημέρας, όχι μόνο τις ώρες που βρίσκεται στο γυμναστήριο.

Όσο πιο μυώδης είναι ένας οργανισμός, τόσο υψηλότερος είναι ο βασικός μεταβολικός του ρυθμός

2. Διατροφικές συνήθειες

Μια πιο ενδελεχή ανάλυση στις διατροφικές συνήθειες του Γιάννη μας έδειξε ότι ίσως δεν ήταν τόσο αθώες όσο φαίνονταν. Αφενός αναφέρει ότι όσο βρίσκεται στη δουλειά δεν προλαβαίνει να καταναλώσει κανένα γεύμα ή σνακ, με αποτέλεσμα το βράδυ που σχολά να πεινάει πολύ αλλά από τύψεις καταλήγει να καταναλώνει μόνο 1 φρούτο ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι 0%, ενώ αφετέρου το μεσημεριανό του φροντίζει να είναι όσο γίνεται πιο στεγνό από λίπος και να μην περιέχει υδατάνθρακες, αποτελούμενο από κοτόπουλο ή μπιφτέκι ή φιλέτο ή σολομό με σκέτη σαλάτα.

Ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε νέα κατάσταση με σκοπό την αντίσταση στην αλλαγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Γιάννης ξεκίνησε να «καίει» πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ότι συνήθως ενώ παράλληλα μείωσε δραματικά τις θερμίδες που προσελάμβανε. Στην αρχη αυτό ήταν ένα σοκ για τον οργανισμό με αποτέλεσμα να χάνει γρήγορα βάρος, τελικά όμως ο οργανισμός του προσαρμόστηκε πιθανώς μειώνοντας το βασικό μεταβολικό του ρυθμό. Επίσης, ο βασικός μεταβολισμός μας μειώνεται όσο χάνουμε βάρος, κάτι το οποίο επίσης συμβάλλει σε αυτή την αλλαγή του ενεργειακού ισοζυγίου.

O βασικός μεταβολιkός μας ρυθμός μειώνεται όσο χάνουμε βάρος

Η αλλαγή στη σύσταση σώματος που θα επιφέρει η προτεινόμενη ενσωμάτωση ασκήσεων ενδυνάμωσης θα μπορέσει να ξανα-αυξήσει το μειωμένο μεταβολικό ρυθμό του Γιάννη, σε συνδυασμό με ένα πιο ισορροπημένο πλάνο διατροφής χωρίς περιορισμούς και στερήσεις που δεν θα προκαλεί σοκ στον οργανισμό. Μην ξεχνάμε ότι το λίπος έχει θέση σε μια διατροφή για απώλεια βάρους, προσφέροντάς μας κορεσμό στα γεύματα, που μας προστατεύει από τις επικίνδυνες λιγούρες, ενώ οι υδατάνθρακες μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για να είμαστε απόλυτα αποδοτικοί όταν γυμναζόμαστε.

3. Η ζυγαριά δεν είναι το παν!

Ακόμα κι αν η ζυγαριά για ένα διάστημα δεν φαίνεται να μετακινείται, αυτό δεν συνεπάγεται ότι όλες οι προσπάθειές μας είναι άκαρπες. Είναι πιθανό, ακόμα κι αν δεν χάνουμε βάρος, να δούμε το σώμα μας να αλλάζει. Δηλαδή, μπορεί να χάσουμε λίπος και να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα, με αποτέλεσμα ο αριθμός στη ζυγαριά να είναι σταθερός, αλλά εμείς να έχουμε αποκτήσει ένα πιο σφιχτό σώμα και να έχουμε χάσει πόντους από τα επίμαχα σημεία που μας ενδιαφέρουν. Συνεχίζουμε λοιπόν να επιμένουμε, αξιολογώντας όλα τα αποτελέσματα καθώς η ζυγαριά είναι απλώς ένας αριθμός!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Martin CK, Heilbronn LK, de Jonge L, DeLany JP, Volaufova J, Anton SD, Redman LM, Smith SR, Ravussin E. Effect of calorie restriction on resting metabolic rate and spontaneous physical activity. Obesity (Silver Spring). 2007 Dec;15(12):2964-73.

Speakman JR, Selman C. Physical activity and resting metabolic rate. Proc Nutr Soc. 2003 Aug;62(3):621-34.

Αλεξάνδρα Γεωργίου
Αλεξάνδρα Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. PhD