Κουζίνα

Βουκουρέστι: Το «Μικρό Παρίσι των Βαλκανίων»

26 Αυγούστου 2025
1803 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
voukouresti to mikro parisi ton valkanion

Photo source: www.canva.com

Το Βουκουρέστι, η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, είναι μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, όπου η αρχιτεκτονική Belle Époque που θυμίζει τη γαλλική φινέτσα. Το Βουκουρέστι εντυπωσιάζει με τα ιστορικά του κτίρια, μνημεία, πλατείες και διαθέτει ζωντανή και ποικιλόμορφη δραστηριότητα στον χώρο του πολιτισμού. Είναι ένας προορισμός που συνδυάζει ιστορία, τέχνη και ζωντανή νυχτερινή ζωή, προσφέροντας μια αυθεντική εμπειρία στην καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης.

simaia-roumanias_2.jpg

Πότε να το επισκεφτείς

Η καταλληλότερη εποχή για να επισκεφτείς το Βουκουρέστι είναι την άνοιξη (Απρίλιος-Ιούνιος) με τη πόλη να είναι γεμάτη πράσινο και ανθισμένα πάρκα ενώ το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) τα φύλλα στα πάρκα γίνονται  χρυσοκόκκινα και η ατμόσφαιρα γίνεται ρομαντική. Είναι ιδανική εποχή για βόλτες και για να απολαύσεις την τοπική κουζίνα, που αρχίζει να γίνεται πιο «χειμερινή».

Τον χειμώνα (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος) εχει πολύ κρύο, συχνά με χιόνι. Αν όμως σου αρέσουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές και οι χειμερινές εικόνες, τότε ο Δεκέμβριος είναι μια μαγευτική επιλογή.

bucuresti-poli.jpg

Γαστρονομία

Η ρουμανική κουζίνα αντανακλά την ιστορία της χώρας, τις επιρροές από Οθωμανούς, Σλάβους, Ούγγρους και Αυστριακούς, αλλά διατηρεί και δικά της μοναδικά στοιχεία.

glyko-roumania.jpg

Παραδοσιακά Πιάτα

  • Sarmale - Σαρμαδάκια με κιμά τυλιγμένα σε λάχανο, σερβιρισμένα με πολέντα, ξινή κρέμα και καυτερή πιπεριά στο πλάι.

  • Mămăligă – Η ρουμανική πολέντα. Πρόκειται για έναν χυλό από καλαμποκάλευρο, μαγειρεμένο με νερό και λίγο αλάτι (μερικές φορές με βούτυρο ή γάλα).

  • Mici - Ρουμανικά κεμπάπ με μπαχαρικά. Σερβίρονται με τηγανητές πατάτες και μουστάρδα

  • Ciorbă de burtă - Ξινή σούπα με μοσχαρίσιο στομάχι και κρέμα, που συνοδεύεται ιδανικά από φρεσκοψημένο ψωμί.

  • Papanasi - Παραδοσιακό επιδόρπιο. Τηγανητά ή βραστά ντόνατς απο τυρί cottage, σερβιρισμένα με ξινή κρέμα και γλυκό του κουταλιού (συνήθως μύρτιλο).

fagito-bucuresti.jpg

Ποτά

  • Κρασιά: Η Ρουμανία έχει μακρά παράδοση στον οίνο - δοκίμασε FeteascăNeagră (ερυθρό) ή TămâioasăRomânească (λευκό γλυκό).

  • Μπύρες: Τοπικές μάρκες όπως Ursus, Silva και Timișoreana είναι πολύ δημοφιλείς.

palia-poli-bukuresti.jpg

Πού να φας

Εμείς επισκεφτήκαμε το Caru’ cuBere, το ιστορικό εστιατόριο στο κέντρο του Βουκουρεστίουκαι ήταν μια εμπειρία που πραγματικά άξιζε. Ο χώρος, γεμάτος αρ νουβό λεπτομέρειες, ξύλινα σκαλίσματα και βιτρό, σε μεταφέρει κατευθείαν σε άλλη εποχή - σαν να μπαίνεις σε σκηνικό ταινίας. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι απαιτείται να κάνεις κράτηση μερικές μέρες πριν. Καθίσαμε σε ένα τραπέζι στον κεντρικό χώρο, εκεί όπου λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησε ένα μικρό θεατρικό θέαμα με παραδοσιακούς χορευτές ντυμένους με ρουμανικές φορεσιές.

Η TerasaObor (ή “OborTerrace”) στην καρδιά της αγοράς Obor είναι ένας από τους πιο αυθεντικούς και δημοφιλείς προορισμούς για streetfood στο Βουκουρέστιμε ψησταριά, παραδοσιακή μουσική και ζουμερά mici που ψήνονται νωρίς το πρωί και σερβίρονται με μπύρα και ψωμί. Η αυθεντικότητα και η αξία σε κάνουν να ξεχάσεις την ουρά αλλα αξίζει κάθε λεπτό αναμονής!»

kastro-komis-draculas_1.jpg

Tips

  • Πήγαινε νωρίς (π.χ.11 π.μ.) για να αποφύγεις ουρές .

  • Πάρε μετρητά καθώς δεν δέχονται κάρτα

  • Αν θες πιο ήρεμη εμπειρία, δοκίμασε την TerasaObor 2, ίδια ποιότητα, δυνατότητα κάρτας και μικρότερη ουρά.

  • Απόλαυσε τα mici όρθιος, με μπύρα - είναι μέρος της εμπειρίας!

Το γαστρονομικό ταξίδι στο Βουκουρέστι είναι πολύ παραπάνω από μια απλή δοκιμή φαγητού!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

 
Ελίνα Δήμητσα
Ελίνα Δήμητσα Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής

Η Ελίνα Δήμητσα είναι Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ιδιαίτερη αγάπη όμως για την διατροφή και στοχεύει να συνεχίσει τις σπουδές της ώστε να εμβαθύνει τις γνώσεις της στο τομέα της Διαιτολογίας.