Άλλες Παθήσεις

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στο γλαύκωμα

31 Ιανουαρίου 2017
27315 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kontino plano matiou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ορισμένοι θα αναρωτιέστε τι είναι τα φυτοθρεπτικά συστατικά και τι είναι το γλαύκωμα.

Τι είναι το γλαύκωμα;

Γλαύκωμα είναι μια ασθένεια του ματιού, κατά την οποία παρουσιάζεται αυξημένη πίεση εντός του ματιού. Εάν η πίεση παραμείνει υψηλή, χωρίς να αντιμετωπιστεί, τότε η όραση σας κινδυνεύει να πάθει βλάβη.

Τα γενικά συμπτώματα του γλαυκώματος είναι

  • H φωτοευαισθησία
  • H δακρύρροια
  • H θόλωση του κερατοειδούς
  • O πόνος
  • H διαστολή των ματιών και οι σπασμοί των βλεφάρων

Τι είναι τα φυτοθρεπτικά συστατικά;

Φυτοθρεπτικά ή φυτοχημικά συστατικά είναι οι θρεπτικές ουσίες που παράγονται από τα φυτά και συγκεντρώνονται κυρίως στη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών. Η κύρια αποστολή τους είναι η αντιοξειδωτική ασπίδα ώστε να προστατευτούν τα φυτά, από τις περιβαλλοντικές «απειλές». Τα ζωηρά χρώματα των φρούτων και των λαχανικών συχνά οφείλονται σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης. Παράλληλα, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προφυλάσσουν από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών και ενισχύουν την υγεία των ματιών μας.

Η μεγαλύτερη κατηγορία των φυτοθρεπτικών συστατικών είναι οι πολυφαινόλες

Διακρίνονται σε:

  • Φλαβονοειδή
  • Φαινολικά οξέα
  • Καροτενοειδή (β καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεϊνη)
  • Στιλβένια (ρεσβερατρόλη)
  • Ανθοκυανίνες

Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, μειώνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος. Μερικά από τα πιο σημαντικά φρούτα και λαχανικά για υγιή όραση είναι: το λάχανο, το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σέλινο, τα καρότα, τα ροδάκινα, τα ραδίκια, τα πράσινα φασόλια και τα τεύτλα.

Ταυτόχρονα, επειδή το οξειδωτικό στρες συνδέεται με βλάβες στο οπτικό νεύρο στο γλαύκωμα, τα αντιοξειδωτικά είναι δυνατό να βοηθήσουν στο να αποτραπεί περαιτέρω βλάβη. Σε ορισμένες μελέτες, τα φρούτα και τα λαχανικά (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) αποδεικνύονται σημαντικά για την προστασία κατά του γλαυκώματος. (Δείτε Πίνακα 1.)

Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι:

  • Το ρόδι
  • Τα βατόμουρα
  • Η μαύρη σοκολάτα
  • Το μαύρο και το πράσινο τσάι
  • Τα προϊόντα τομάτας
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι)
  • Ο λιναρόσπορος

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι παίρνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά (πρωταρχική πηγή των καροτενοειδών), τα οποία μπορούν να έχουν συνολικά οφέλη για την υγεία της όρασης.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να παίζει ένα ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης του γλαυκώματος.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι τα συμπληρώματα βιταμινών και αντιοξειδωτικών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του γλαυκώματος. Ενώ, παρουσιάζονται ορισμένες έρευνες όπου τα συμπληρώματα ήταν αποτελεσματικά για το γλαύκωμα και σε άλλες αναποτελεσματικά.

Ποια είναι τα ερευνητικά δεδομένα;

Συμπερασματικά, είναι απαραίτητες επιπλέον έρευνες σχετικά με το αν απαιτείται να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να προσλάβουμε συμπληρώματα με σκοπό να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.

Με βάση τις διαθέσιμες έρευνες μέχρι σήμερα, θα πρέπει να προωθήσουμε δραστηριότητες που συνάδουν με τη γενική υγεία, συμβουλεύοντάς μέτρια πρόσληψη καφεΐνης και μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Επομένως, όταν βλέπουμε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, βλέπουμε το δώρο της φύσης για την υγεία. Επειδή η κάθε χρωματική ομάδα παρέχει διαφορετικά οφέλη στον οργανισμό μας, καλό είναι να επιλέγουμε καθημερινά 5 τουλάχιστον φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα. Είναι σημαντικό να δημιουργούμε κάθε φορά μια χρωματική παλέτα στο πιάτο μας, η οποία θα αποτελείται από τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

 

Χρώμα Τρόφιμο Συστατικό Λειτουργία
Πορτοκαλί Καρότο, πορτοκαλί πιπεριές, γλυκοπατάτες, βερίκοκα Β-καροτένιο Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της όρασης
Πράσινο Σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο, ακτινίδιο, πράσινες πιπεριές Λουτεΐνη , ζεαξανθίνη, χλωροφύλλη Ενίσχυση της καλής όρασης, αντιοξειδωτική δράση, αντικαρκινικές ιδιότητες

Πίνακας 1.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Yang X, Hondur G, Tezel G., Antioxidant Treatment Limits Neuroinflammation in Experimental Glaucoma. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2016 Apr 1;57(4):2344-54.

Mousa A1, Kondkar AA, Al-Obeidan SA, Azad TA, Sultan T, Osman E, Abu-Amero KK. Association of total antioxidants level with glaucoma type and severity. Saudi Med J. 2015 Jun;36(6):671-7.

Grover AK1, Samson SE. Antioxidants and vision health: facts and fiction. Mol Cell Biochem. 2014 Mar;388(1-2):173-83.

USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. [Accessed March 7, 2009];USDA web site. Available at: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/Flav/flav.html.

Νίκη Βουλγαράκη
Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νίκη Βουλγαράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.