Λεξικό Διατροφής

Κινόα

20 Σεπτεμβρίου 2015
1 λεπτό να διαβαστεί

Η κινόα προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Είναι ένας θάμνος οι σπόροι του οποίου τρώγονται αφού μαγειρευτούν όπως το πλιγούρι και το ρύζι. Διατροφικά, χαρακτηρίζεται ως ένα τρόφιμο ελεύθερο σε γλουτένη, χαμηλό σε λιπαρά και παράλληλα πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες.

Υπάρχει σε χρώμα άσπρο, μαύρο, κόκκινο και μπλε. Έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή, χάρη στο υψηλό επίπεδο θρέψης που παρέχει, αφού από μόνο του θεωρείται ως ένα ισορροπημένο τρόφιμο που δίνει ταυτόχρονα στον οργανισμό υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. 48γρ κινόα αποδίδουν περίπου 160 θερμίδες, 2,5 γρ λιπαρών, 6 γρ πρωτεΐνης, 24 γρ υδατανθράκων και 3γρ φυτικών ινών.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.