Παχυσαρκία

Η ευθύνη των πρωτεϊνών για την παιδική παχυσαρκία

της Όλγας Δέδε
29 Ιουνίου 2016
18222 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mwro pou pinei gala

Photo source: www.bigstockphoto.com

Την παχυσαρκία την είχα συνδεδεμένη με τη ζάχαρη, όλα τα γλυκά και υποκατάστατα της ζάχαρης, την πρωτεϊνη δε την είχα σκεφτεί καθόλου.

Πηγή: www.supersizeteddy.gr

Η παραπάνω δήλωση μου προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά το πόσο παγιωμένες απόψεις υπάρχουν γύρω από τη διατροφή και το τι μας παχαίνει! Μπορεί όμως να οφείλεται σε αυτές τις απόψεις το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην παιδική παχυσαρκία και με 10-15% διαφορά απο την Αμερική;

Έρευνες έδειξαν ότι πολύ σημαντικό ρόλο στο αν το παιδί θα αναπτύξει παχυσαρκία παίζει η διατροφή τις πρώτες 1000 μέρες ζωής του παιδιού, ξεκινώντας φυσικά από την περίοδο της εγκυμοσύνης μέχρι και τα δύο του χρόνια. Η διατροφή του παιδιού πρέπει να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά σε σωστές ποσότητες. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καλύπτουν το 50-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψής του παιδιού, τα λίπη το 30-35% και οι πρωτεϊνες το 15-20% αυτής.

Τι συμβαίνει όμως αν η πρόσληψη πρωτεϊνων είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται;

Οι πρωτεϊνες είναι ένα βασικό δομικό συστατικό των κυττάρων και είναι απαραίτητες στο παιδί την περίοδο αυτής της ταχείας ανάπτυξης. Η περίσσεια πρωτεϊνης αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης και του αυξητικού παράγοντα Insulin Growth Factor – 1, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και η πρόσληψη βάρους, όπως επίσης και ο σχηματισμός λιποκυττάρων. Τα λιποκύτταρα όταν σχηματίζονται στο σώμα έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώνουν ή να μικραίνουν σε όγκο, άλλα δεν έχουν τη δυνατότητα να μειώνονται αριθμητικά, πράγμα που σημαίνει ότι όταν δημιουργούμε πολλές αποθήκες για το λίπος ευνοούμε τη μεγαλύτερη εναπόθεσή του στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας παχυσαρκίας.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο όταν το παιδί απογαλακτιστεί να λαμβάνει περισσότερες πρωτεϊνες, γιατί οι γονείς εξακολουθούν να δίνουν 1-2 φλιτζάνια γάλα, συν τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεϊνες που εισάγονται σιγά σιγά όπως κρέας, ψάρι ή αυγό. Ένα παιδί 7-12 μηνών χρειάζεται περίπου 10-11 γρ. πρωτεϊνης, αν σκεφτούμε λοιπόν ότι ένα αυγό μπορεί να έχει 7-8 γρ. πρωτεϊνης, 100 γρ. μοσχάρι έχουν 29 γρ. και 100 γρ γάλα έχουν 3γρ. πρωτεϊνης βλέπουμε πόσο εύκολο είναι να ξεφύγουμε από τη σωστή αναλογία!

Τι συμβαίνει με το θηλασμό;

Ο θηλασμός είναι η καλύτερη μέθοδος θρέψης του παιδιού και καλό είναι να παρατείνεται όσο μπορεί, όταν όμως το παιδί ξεκινάει το βρεφικό γάλα πρέπει ο γονιός να επιλέγει ένα γάλα που να ανταποκρίνεται στην ηλικία του και να έχει το χαμηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών.

Καθώς η παχυσαρκία αποτελεί πρόβλημα της δημόοσιας υγείας, σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι γονείς, ένα παχουλό αρκουδάκι έκανε τη βόλτα του στην παιδική χαρά!

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος