Παθήσεις Πεπτικού

Ο 24χρονος γιος μου διεγνώσθη με νόσο του Crohn. Tι πρέπει να τρώει; Η νόσος του έχει δημιουργήσει οστεοπενία και αναιμία.

της Ευσταθίας Παπαδά
02 Μαρτίου 2015
45960 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
giatros eksetazei astheni

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται στη νόσο Crohn;

Η διαιτητική αντιμετώπιση της νόσου Crohn θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη κι εξαρτάται από τη φάση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής. Αν βρίσκεται σε έξαρση, τότε θα πρέπει να αποφεύγονται «επικίνδυνα» για εκείνον τρόφιμα, όπως:

  • τα ωμά λαχανικά
  • τα φρούτα με τη φλούδα
  • τα εσπεριδοειδή και άλλα όξινα τρόφιμα
  • τα γαλακτοκομικά
  • οι ξηροί καρποί
  • τα όσπρια
  • τα προϊόντα ολικής άλεσης
  • οι λιπαρές και τηγανητές τροφές

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και τα τρόφιμα που εντείνουν τα συμπτώματα στον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικά.

Ποια τρόφιμα είναι καλύτερα ανεκτά;

  • τα καλά μαγειρεμένα λαχανικά
  • τα φρούτα χωρίς τη φλούδα
  • το κοτόπουλο
  • η γαλοπούλα
  • το ψάρι
  • το λευκό ψωμί
  • τα ζυμαρικά
  • το ρύζι
  • ο πουρές πατάτας

Σχετικά με την απώλεια βάρους, τα μικρά και συχνά γεύματα είναι συνήθως καλύτερα αποδεκτά από τους πάσχοντες, λόγω της μειωμένης όρεξης για φαγητό εξαιτίας των συμπτωμάτων και των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο;

Όσον αφορά στην αναιμία, η διατροφή του ασθενούς θα πρέπει να ενισχυθεί σε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως:

  • το συκώτι
  • το κόκκινο κρέας
  • τα όσπρια
  • τα θαλασσινά

Βέβαια, αν είναι ανεκτά από τον ασθενή.

Τι να καταναλώνουν ασθενείς με οστεοπενία;

Σχετικά με την οστεοπενία, τα γαλακτοκομικά αποτελούν πλούσιες πηγές ασβεστίου, ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν αύξηση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών, λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη κι έτσι τα αποφεύγουν. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας, ο οποίος μπορεί να κρίνει σκόπιμη τη χορήγηση συμπληρώματος, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης D.

Τέλος, σε κατάσταση ύφεσης, οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται προς μία όσο το δυνατόν ελεύθερη, αλλά ισορροπημένη διατροφή. Μην ξεχνάτε πως η αντιμετώπιση κάθε ασθενούς πρέπει να είναι εξατομικευμένη, και γι’ αυτό είναι καλό να επικοινωνήσετε με το διαιτολόγο σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μαζί ένα πλάνο διατροφικής αντιμετώπισης της νόσου.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D