748
Παθήσεις Πεπτικού

Ο 24χρονος γιος μου διεγνώσθη με νόσο του Crohn. Tι πρέπει να τρώει; Η νόσος του έχει δημιουργήσει οστεοπενία και αναιμία.

Η διαιτητική αντιμετώπιση της νόσου Crohn θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη κι εξαρτάται από τη φάση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής. Αν βρίσκεται σε έξαρση, τότε θα πρέπει να αποφεύγονται «επικίνδυνα» για εκείνον τρόφιμα, όπως τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα με τη φλούδα, τα εσπεριδοειδή και άλλα όξινα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι λιπαρές και τηγανητές τροφές. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και τα τρόφιμα που εντείνουν τα συμπτώματα στον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικά. Καλύτερα ανεκτά τρόφιμα είναι τα καλά μαγειρεμένα λαχανικά, τα φρούτα χωρίς τη φλούδα, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι, το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και ο πουρές πατάτας. Σχετικά με την απώλεια βάρους, τα μικρά και συχνά γεύματα είναι συνήθως καλύτερα αποδεκτά από τους πάσχοντες, λόγω της μειωμένης όρεξης για φαγητό εξαιτίας των συμπτωμάτων και των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής.

Όσον αφορά στην αναιμία, η διατροφή του ασθενούς θα πρέπει να ενισχυθεί σε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και τα θαλασσινά, αν βέβαια είναι ανεκτά από τον ασθενή. Σχετικά με την οστεοπενία, τα γαλακτοκομικά αποτελούν πλούσιες πηγές ασβεστίου, ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν αύξηση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών, λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη κι έτσι τα αποφεύγουν. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας, ο οποίος μπορεί να κρίνει σκόπιμη τη χορήγηση συμπληρώματος, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης D.

Τέλος, σε κατάσταση ύφεσης, οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται προς μία όσο το δυνατόν ελεύθερη, αλλά ισορροπημένη διατροφή. Μην ξεχνάτε πως η αντιμετώπιση κάθε ασθενούς πρέπει να είναι εξατομικευμένη, και γι’ αυτό είναι καλό να επικοινωνήσετε με το διαιτολόγο σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μαζί ένα πλάνο διατροφικής αντιμετώπισης της νόσου.

  • Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

    Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι Υποψήφια Διδάκτορας εστιάζοντας στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου.

×

×