Καρδιαγγειακά

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης με τη βοήθεια της διατροφής;

της Νίκης Κουτσίκου
30 Οκτωβρίου 2017
189315 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
thromvwsh kai diatrofh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αν και η θρόμβωση μπορεί να αποτελεί μία νόσο όχι τόσο γνωστή σε πολλούς, είναι γεγονός ότι ευθύνεται για το 25% των θανάτων παγκοσμίως. Εάν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για θρόμβωση υπάρχουν καλά νέα για εσάς, καθώς μπορείτε μέσω μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής να μειώσετε τον κίνδυνο αυτό.

Τι είναι η θρόμβωση;

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβων, δηλαδή πηγμάτων αίματος στις αρτηρίες ή στις φλέβες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος. Οφείλεται στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, στο αυξημένο ιξώδες του αίματος και στη διαταραγμένη ινωδόλυση, δηλαδή τη λύση του θρόμβου.

Από τις σοβαρότερες εκδηλώσεις της δημιουργίας θρόμβων είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος 

Βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου;

Αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο έχετε εάν:

  • Καπνίζετε
  • Έχετε αυξημένη συγκέντρωση λιπιδίων στο αίμα
  • Πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη
  • Είστε υπερτασικοί
  • Έχετε συσσωρευμένο λίπος στον κορμό (κοιλιακή παχυσαρκία)

Ενώ αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολική νόσο έχετε εάν:

  • Φέρετε κάποιο τραύμα ή κάταγμα
  • Υποβάλλεστε σε μεγάλο ορθοπαιδικό χειρουργείο
  • Υποβάλλεστε σε ογκολογικό χειρουργείο
  • Λαμβάνετε από του στόματος αντισυλληπτικά δισκία ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
  • Είστε έγκυος ή στην περίοδο της λοχείας
  • Πάσχετε από θρομβοφιλία
  • Έχετε υποστεί στο παρελθόν φλεβική θρομβοεμβολή

Θρόμβωση και Διατροφή

Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι:

  1. Η αντικατάσταση του «κακών» κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, από τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου μειώνει τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων.
  2. Η αντικατάσταση των τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη από τρόφιμα τα οποία δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα προστατεύει από το σχηματισμό θρόμβων, προάγοντας τη σωστή λειτουργία της ινωδόλυσης.
  3. Μία δυτικού τύπου δίαιτα, πλούσια σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, αυγά και εντόσθια, παρέχει μεγάλες ποσότητες χολίνης, ένα συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών το οποίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.
  4. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαιτέρως κόκκινου κρασιού φαίνεται ότι δρα προστατευτικά. Για αυτό πιθανώς ευθύνεται η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό της φλούδας των σταφυλιών.
  5. Τρόφιμα με αντιθρομβωτικές ιδιότητες είναι: τα μούρα, το κακάο, ο καφές, το σκόρδο, το ακτινίδιο, το κρεμμύδι, ο χυμός κόκκινων σταφυλιών, η τομάτα και ο κουρκουμάς.

H υιοθέτηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής προστατεύει έναντι της θρόμβωσης και σχετίζεται με μικρότερη θνητότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα

Αντιπηκτική αγωγή και διατροφή

Η αντιπηκτική αγωγή χορηγείται με σκοπό τη μείωσης της πηκτικής ικανότητας του αίματος. Σε αυτήν ανήκουν τα κουμαρινικά αντιπηκτικά, τα οποία ανταγωνίζονται τη βιταμίνη Κ. Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμμετέχει στην ενεργοποίηση της διαδικασίας πήξης του αίματος. Επομένως, εάν λαμβάνετε τέτοιου είδους αντιπηκτικά πρέπει να έχετε μία σταθερή πρόσληψη της βιταμίνης Κ από τη διατροφή, καθώς η αυξημένη πρόσληψή της μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής. Στα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης Κ ανήκουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως οι λαχανίδες, το σπανάκι, τα πράσινα φύλλα των παντζαριών, τα σέσκουλα, το μπρόκολο, το λάχανο, τα γογγύλια, τα παντζάρια και το άισμπεργκ, ενώ από τα φυτικά έλαια, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα της βιταμίνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ι.ΜΕ.Θ.Α (Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή). Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης 13 Οκτωβρίου. Accessed on: 8th October 2017. Available at: http://www.imetha.gr

Previtali, E., Bucciarelli, P., Passamonti, S., Martinelli, I. Risk factors for venous and arterial thrombosis. Blood Transfus. 2011 Apr; 9(2): 120-138.

McEwen, B. The influence of Diet and Nutrients on Platelet Function. Semin Thromb Hemost. 2014;40:214-226.

Zhu, W., Wang, Z., Wilson Tang, WH., Hazen, S. Gut Microbe-Generated Trimethylamine N-Oxide From Dietary Choline Is Prothrombotic in Subjects. Circulation. 2017;135:1671-1673.

Allman-Farinelli, M. and Dawson, B. Diet and Aging: Bearing on Thrombosis and Hemostasis. Seminars in Thrombosis and Hemostasis. 2005;31:111-117.

Νίκη Κουτσίκου
Νίκη Κουτσίκου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Med.Sc., Ιατρός