Καρδιαγγειακά

Νάτριο Να

της Μαρίας Σκουρολιάκου & της Χριστίνας Φοντόρ
29 Ιανουαρίου 2007
7599 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
alati

 

Διαιτητικές πηγές

Η κυριότερη πηγή του Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Προσοχή χρειάζεται στη χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες Να.

Τα πρωτεϊνικής φύσης τρόφιμα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα Να από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δράση

Το Κ και το Να ρυθμίζουν την οσμωτική πίεση μέσα στα κύτταρα, συμβάλλουν στη διατήρηση της οξεο-βασικής ισορροπίας καθώς και στη μεταφορά ουσιών μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Το Να είναι και συστατικό του παγκρεατικού υγρού, της χολής των δακρύων και του ιδρώτα .

Επίσης, ρυθμίζει την πίεση του αίματος, τη μεταφορά και την απέκκριση του CO2, τη μεταφορά ηλεκτροχημικού σήματος για τη λειτουργία των νεύρων και τη μυϊκή συστολή.

Μεταβολισμός

Όλο το Να της τροφής απορροφάται από το λεπτό έντερο με έναν μηχανισμό γνωστό ως αντλία Να. Από το αίμα, το Να πηγαίνει στους νεφρούς όπου, η επαναρρόφηση και η κατανομή του εξαρτώνται από τις ποσότητες που χρειάζονται για να διατηρηθούν τα απαιτούμενα επίπεδά του στον οργανισμό. Το 50% περίπου του Να που υπάρχει στον οργανισμό βρίσκεται στο εξωκυττάριο υγρό, το 40% βρίσκεται στον σκελετό και μόνο το 10 % βρίσκεται στα κύτταρα. Η περίσσεια του Να αποβάλλεται με τα ούρα και η απέκκριση ρυθμίζεται από την αλδοστερόνη. Η αποβαλλόμενη ποσότητα εξαρτάται από την ποσότητα πρόσληψής του από τις τροφές. Η αποβολή του Να με τα κόπρανα και τον ιδρώτα είναι σχετικά χαμηλή.

Πολύ σπάνια παρατηρείται έλλειψη σε Να, διότι αυτό βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές. Ανεπάρκεια όμως, είναι δυνατό να προκληθεί σε αυστηρά χορτοφάγους, σε πλήρη νηστεία, σε έμετο, σε διάρροια και σε παραταταμένη εφίδρωση, οπότε συνδυάζεται και με αφυδάτωση.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, μειωμένη συγκέντρωση, απώλεια μνήμης, αφυδάτωση και απώλεια όρεξης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Το χλωριούχο νάτριο είναι δυνατό να είναι τοξικό όταν:

 • Η πρόσληψή του είναι υψηλή, ενώ η κατανάλωση νερού περιορισμένη.
 • Ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί σε χρόνιες δίαιτες φτωχές σε αλάτι.
 • Βρέφη,ή άλλα άτομα, διατρέφονται με περίσσεια χλωριούχου νατρίου, ενώ οι νεφροί των ατόμων αυτών δεν έχουν τη δυνατότητα της απέκκρισής του.
 • Μαρία Σκουρολιάκου
  Μαρία Σκουρολιάκου Λέκτορας Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,Κλινική Φαρμακοποιός, Επιστημονική Σύμβουλος Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας, μαιευτήριο ΙΑΣΩ
 • Χριστίνα Φοντόρ
  Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

  H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.