Διαβήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία

του Βασίλη Πρωτογέρου
05 Μαρτίου 2009
23235 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Σακχαρώδης Διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένας από τους πιο καλά τεκμηριωμένους παράγοντες στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι γνωστό πως το 35-75% των διαβητικών θα εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ ο κίνδυνος για ένα διαβητικό είναι τρεις φορές μεγαλύτερος να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με ένα μη διαβητικό.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει άμεσα τα νεύρα και τα αγγεία του πέους ενός διαβητικού με αποτέλεσμα την κακή αιμάτωση του οργάνου αυτού και την αδυναμία πλήρωσης του με αίμα, διαδικασία απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί στύση. Παράλληλα, ο ίδιος ο στυτικός ιστός επηρεάζεται σημαντικά και δυσλειτουργεί συμβάλλοντας κι αυτός στην κακή ποιότητα στύσης.

Μπορεί να προληφθεί η στυτική διαταραχή σε ένα διαβητικό;

Δύσκολα. Μερικές φορές δε, η στυτική διαταραχή  μπορεί να είναι και η πρώτη εκδήλωση του σακχαρώδη διαβήτη. Τι πρέπει να κάνει επομένως ο διαβητικός ασθενής; Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις που να δείξουν το βαθμό βλάβης του πέους; Υπάρχει κάποια θεραπεία πρόληψης;  Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Εξετάσεις που να δείχνουν τη λειτουργική κατάσταση του πέους υπάρχουν αλλά πρακτικά δεν προσφέρουν κάτι ως πρόληψη. Θεραπείες που να ενισχύουν τη στύση επίσης  υπάρχουν αλλά δεν είναι τεκμηριωμένες ότι θα ωφελήσουν τον ασθενή.

Είναι λοιπόν "καταδικασμένος" ο διαβητικός ασθενής;

Όχι βέβαια. Παρότι έχει αυξημένο κίνδυνο δε σημαίνει πως θα εμφανίσει οπωσδήποτε πρόβλημα στύσης. Καταρχήν οφείλει να ακολουθήσει τις οδηγίες του διαιτολόγου του και να  ρυθμίζει τη διατροφή του κατάλληλα ώστε τα επίπεδα του σακχάρου του να βρίσκονται, στο μέτρο του δυνατού, σε φυσιολογικά επίπεδα. Έπειτα, οφείλει να προσέξει ιδιαίτερα και τους άλλους παράγοντες που ευθύνονται για τη στυτική δυσλειτουργία, όπως για παράδειγμα παχυσαρκία, υπέρταση κλπ.

Αν εμφανιστεί πρόβλημα στύσης, υπάρχει λύση;

Υπάρχει. Ο διαβητικός πρέπει να επισκεφθεί έναν ουρολόγο εξειδικευμένο σε θέματα στυτικής διαταραχής ο οποίος με κατάλληλες εξετάσεις (μέτρηση της αιμάτωσης του πέους, δυναμική σκληρομετρία σηραγγωδών σωμάτων) θα εξακριβώσει το βαθμό του προβλήματος. Αν βρίσκεται σε αρχικά στάδια η αποκατάσταση μπορεί να είναι εφικτή. Αλλά και σε προχωρημένες καταστάσεις είναι πλέον εφικτό ο διαβητικός ασθενής να έχει στύση καλής ποιότητας που να του προσφέρει μια ολοκληρωμένη ερωτική ζωή αρκεί να ακολουθήσει τις οδηγίες του ιατρού του και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ο διαβητικός ασθενής σήμερα δικαιούται και μπορεί να έχει φυσιολογική ζωή ακόμα και στον ερωτικό τομέα. Αρκεί να αντιληφθεί πως υπάρχει λύση στα προβλήματα του να επισκεφθεί τον ειδικό ιατρό.

Βασίλης Πρωτογέρου
Βασίλης Πρωτογέρου Χειρουργός Ουρολόγος, Λέκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών