Άλλες Παθήσεις

Αντιμετωπίζοντας τον Πονόδοντο: Συμβουλές για Ανακούφιση και Πρόληψη

14 Δεκεμβρίου 2023
15120 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ponodonto anakoyfisi kopela

Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί σε κάποια φάση της ζωής μας από πονόδοντο. Γνωρίζουμε καλά πόση αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει στη ζωή και τη ρουτίνα μας. Ο πονόδοντος είναι αποτέλεσμα του ερεθισμού του νεύρου της ρίζας του δοντιού ή από την ύπαρξη φλεγμονής στα ούλα που περιβάλλουν το δόντι. Η τερηδόνα, ο τραυματισμός, η εξαγωγή ή απώλεια δοντιού είναι από τις πιο συχνές αιτίες του πονόδοντου όπως επίσης και η φθορά των δοντιών, μια μόλυνση ή ένα σπασμένο σφράγισμα. Ο οδοντίατρος μπορεί να διαπιστώσει τον πραγματικό λόγο του πονόδοντου. Όμως, είναι πάντα καλύτερο να μην περιμένουμε μέχρι να πονέσουμε για να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο. Τα βακτήρια που αναπτύσσονται μέσα στο στόμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη τερηδόνας και στην ασθένεια των ούλων. Τα βακτήρια είναι αόρατα στο μάτι. Εμείς νιώθουμε πόνο που αρκετές φορές είναι αφόρητος. Ο πονόδοντος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, σε διακοπές ή επαγγελματικό ταξίδι και να μας φέρει σε ακόμα δύσκολη θέση.

Συμβουλές για Ανακούφιση και Πρόληψη

Αφού λοιπόν έχουμε επικοινωνήσει με τον οδοντίατρο μας και έχουμε κλείσει το ραντεβού για την επίσκεψη μας, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μεσοδιάστημα.

1.Παυσίπονα ή Χάπια για Πονόδοντο

Συνήθως η πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί με τα χαπια για πονοδοντο. Δρουν μέσα σε 30-45΄ λεπτά περίπου και ανακουφίζουν τον πονόδοντο για αρκετές ώρες χάρη στην παρακεταμόλη. Ανάλογα με την ένταση του πόνου, μπορεί να λύσουν και το πρόβλημα για λίγες μέρες, αλλά σίγουρα η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη.

2. Κρύα Κομπρέσα

Τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα ή πάγο στην επίπονη περιοχή, πιέστε τη στο μάγουλό σας, έξω από το δόντι που πονάει. Η κρύα κομπρέσα μουδιάζει τα νεύρα. Το κρύο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και επιβραδύνει τη ροή του αίματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από τον πόνο.

3. Αλατόνερο

Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι νερό, ανακατεύετε καλά για να διαλυθεί και ξεπλύνετε το στόμα σας με αυτό. Το αλατόνερο μπορεί να μειώσει το οίδημα και να ανακουφίσει τοπικά την περιοχή. Μετά τις γαργάρες, καλό είναι να ξεπλύνετε το στόμα σας αρκετές φορές.

4.Πάστα Σκόρδου

Μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μια πάστα σκόρδου. Πώς γίνεται αυτό; Θα πάρουμε μια ή δύο σκελίδες σκόρδου, τις θρυμματίζουμε για να δημιουργήσουμε μια πάστα που θα εφαρμοστεί στην επίπονη περιοχή με μια μπαγιονέτα.

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μία πρέζα αλάτι στην πάστα. Το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού που προκαλείται από τη μόλυνση.

5.Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο είναι κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Όλοι έχουμε στο σπίτι μας γαρύφαλλο. Ταυτόχρονα όμως, το γαρύφαλλο έχει και άλλες ιδιότητές έκτος από την ιδιαίτερη του γεύση. Το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται και στην παραδοσιακή ιατρική για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Μας προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πονόδοντο. Θα πρέπει να τοποθετήσετε και να κρατήσετε ένα γαρύφαλλο στην πάσχουσα περιοχή και θα αισθανθείτε σαφώς καλύτερα. Τα γαρίφαλα περιέχουν ευγενόλη, είναι η ουσία που βοηθά στο μούδιασμα και στην απάλυνση του πονόδοντου. Επιπλέον, καταπολεμά τα βακτήρια και συμβάλλει στην υγιεινή του στόματος.

Συμβουλές για Πρόληψη

Τα δόντια μάς και γενικά όλη η στοματική κοιλότητα πρέπει να φροντίζεται σωστά. Όπως επίσης να ελέγχεται από τον οδοντίατρο μας τακτικά. Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες με καινούργια. Το καθάρισμα με νήμα επίσης βοηθάει να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα και είναι λιγότερο επώδυνο και πολύ λιγότερο δαπανηρό από τις οδοντιατρικές θεραπείες.

Το οδοντικό νήμα φτάνει σε περιοχές που είναι δύσκολο να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Ειδικά μεταξύ των δοντιών. Έτσι μπορούμε να αφαιρέσουμε υπολείμματα τροφής και πλάκας μεταξύ των δοντιών. Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε στη ρουτίνα ένα στοματικό διάλυμα. Είναι συμπληρωματικό μέσο μετά το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Η χρήση τους δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Το κείμενο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Haleon

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η μείωση βάρους και η βελτίωση των δεικτών υγείας του διαιτώμενου αλλά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του μέσω των  παρεχόμενων  διαιτολογικών υπηρέσιων είτε δια ζώσης στο  ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κιάτο Κορινθίας είτε εξ αποστάσεως (μέσω viber, Skype, video κλήση)  σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.