Άλλες Παθήσεις

Υπάρχουν ιδιαίτερες θρεπτικές ανάγκες για τα άτομα με αναπηρία;

03 Δεκεμβρίου 2016
3 λεπτά να διαβαστεί
anthrwpoi pou kratoun xeria

Photo source: www.bigstockphoto.com

Καταρχάς, τα άτομα με αναπηρίες έχουν προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφή τους αλλά καθορίζουν και τις διατροφικές τους συνήθειες. Επομένως, προκύπτει επιτακτική ανάγκη για σωστή διατροφή και διαχείριση σωστού σωματικού βάρους για διατήρηση καλής υγείας. Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος του βάρους δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί, ιδιαίτερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Θρεπτικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Εξαιτίας της πιθανής «φτωχής» διατροφής τα άτομα με αναπηρία πιθανόν να παρουσιάσουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (νικοτινικό οξύ), η πυριδοξίνη (Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η κυανοκοβαλαμίνη (Β12), βιταμίνη D αλλά και μέταλλα όπως, ασβέστιο και σίδηρο. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β επηρεάζουν την ανάπτυξη, διεγείρουν την όρεξη, ελέγχουν το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, εμποδίζουν την καχεξία, συμμετέχουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένου και του σακχάρου. Οι γενικές κύριες πηγές βιταμινών Β είναι εμπλουτισμένα δημητριακά, αυγά, γάλα, ψωμί ολικής άλεσης.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα από τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του ανθρώπου. Η κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου) και η πρόσληψη τροφίμων που εμπεριέχουν βιταμίνη D. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των οστών όπως ραχίτιδα στα παιδιά, και πόνο στα οστά ως ένα αποτέλεσμα μιας κατάστασης που ονομάζεται οστεομαλακία στους ενήλικες. Ακόμη, η βιταμίνη D έχει και άλλους ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων τη διαμόρφωση της κυτταρικής ανάπτυξης, τη σωστή λειτουργία του νευρομυϊκού και ανοσοποιητικού συστήματος καθώς επίσης, τη μείωση εμφάνισης φλεγμονών. Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης σε ένα μικρό αριθμό των τροφίμων. Καλές πηγές τροφίμων είναι τα λιπαρά ψάρια (όπως, σολομό, σαρδέλες και σκουμπρί), ο κρόκος αυγού και το κόκκινο κρέας.

Ασβέστιο & Σίδηρος

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια αλλά παράλληλα ρυθμίζει μυϊκές συσπάσεις (συμπεριλαμβανομένων κτύπο της καρδιάς). Οι κύριες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως, το μπρόκολο, το λάχανο και μπάμιες). Τέλος, ο σίδηρος είναι ένα βασικό μέταλλο για τον οργανισμό, με αρκετά σημαντικούς ρόλους για το σώμα για παράδειγμα, βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Καλές πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, κρέας, φασόλια, καρύδια, αποξηραμένα φρούτα (όπως, αποξηραμένα βερίκοκα) και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Η σωστή διατροφή και η διαχείριση του βάρους αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας

Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να δυσκολεύονται περισσότερο να ελέγξουν το βάρος τους, επειδή είναι εξαρτόμενα από άλλα άτομα. Επιπλέον, φυσικοί περιορισμοί ενδέχεται να μειώσουν την ικανότητά τους να ασκείστε τακτικά με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός τους να είναι πιο αργός και επομένως, πιθανόν να παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους. Λόγω των περιορισμών που αφορούν την αναπηρία μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν το χρόνο, την ενέργεια ή και την ικανότητα να προετοιμαστούν υγιεινά γεύματα. Ακόμη, πολλές φορές χορηγούνται φάρμακα που πιθανόν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης, για τα άτομα που έχουν δυσκολία στην μάσηση και την κατάποση η καλή διατροφή μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. Άλλα πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή είναι η εμφάνιση δυσκοιλιότητας, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υποθυρεοειδισμός κ.ά. Δυστυχώς, η κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες μερικές φορές είναι απρόβλεπτή και χεριάζετε συνεχής παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό διότι είναι πιθανόν να παρουσιαστούν αλληλεπιδράσεις μεταξύ της φαρμακευτικής αγωγής και των θρεπτικών συστατικών.

Δυσκολία στις αγορές και στο μαγείρεμα

Τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα είναι δύσκολο να παν σε μια αγορά τροφίμων και να κάνουν εύκολα τις αγορές τους μιας και υπάρχουν πρακτικά ζητήματα για παράδειγμα να φτάσουν τα προϊόντα στα ράφια. Επίσης, πολύ πιθανόν τα άτομα αυτά να μην μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα για να προετοιμάσουν και να μαγειρέψουν με φρέσκα συστατικά, ένα θρεπτικό γεύμα. Ακόμη, τα άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα στα χέρια καθιστά αδύνατον την χρήση μαχαιροπήρουνων. Ως αποτέλεσμα αυτών των περιορισμών, τα άτομα με αναπηρίες συχνά καταλήγουν πολλές φορές σε έτοιμα, γρήγορα και γεμάτο συντηρητικά γεύματα. Επομένως, είναι απαραίτητο τα άτομα του περίγυρου τους να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να καλύπτουν ορθά τις διατροφολογικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, απαραίτητες θα πρέπει να η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής (ενημέρωση για τις βασικές αρχές της διατροφής όπως προστάζει το Μεσογειακό Μοντέλο Διατροφής) καθώς επίσης, η ανάπτυξη μαγειρικών δεξιοτήτων. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας στα άτομα με αναπηρίες

Ξεπερνώντας τα εμπόδια διαχείρισης του σωματικού βάρους

Παρά τα εμπόδια αυτά, τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να επιτύχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή και ελαφριά άσκηση. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν δραματικές διαφορές τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Σύμμαχος, στη προσπάθεια αυτή καλείται να είναι τόσο ο περίγυρος των ατόμων με αναπηρίες αλλά και οι κοινωνία ολόκληρη. Για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα διαχείρισης σωματικού βάρους των ατόμων με αναπηρίες είναι η εκπαίδευση, τα κίνητρα και η ανάπτυξη ρεαλιστικών στόχων. Για την επίτευξη του στόχου χρειάζεται οι οργανώσεις που εξυπηρετούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να διεξάγουν εκπαιδευτικά προγράμματα διατροφής για να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους φορείς να προάγουν τη καλύτερη υγεία.

  • Ιωάννα Μασούρα
    Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

    Είμαι η Ιωάννα Μασούρα Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή. Εργάζομαι στο επιστημονικό τμήμα της TERRANOVA HEALTH CYPRUS και παρέχω διατροφολογική υποστήριξη στο γραφείο μου στη Λευκωσία.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.