Άλλες Παθήσεις

Νέες προσεγγίσεις στη στοματική υγιεινή

της Μαρί Κατσιουγιαννή - Στρίντμποργκ
25 Ιανουαρίου 2011
13125 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaikeia odontostoixia kai odontovourtsa

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ενα λαμπερό και υγιές  χαμόγελο κερδίζει από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις. Σε μια  εποχή όπου ο άνεμος της ενημέρωσης και της πληροφόρησης πνέει σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής μας ζωής και της επιστήμης, στον οδοντιατρικό τομέα οι πληροφορίες και οι γνώσεις που μας βομβαρδίζουν είναι πολλές. Εμείς όμως οφείλουμε  να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές της στοματικής υγιεινής.

Πρίν όμως επικεντρωθούμε στα μέσα και στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να έχουμε καλή στοματική υγιεινή πρέπει να εξηγήσουμε την αναγκαιότητα της καθημερινής φροντίδας των δοντιών.

Από τη δεκαετία του ’60, κλινικές έρευνες απέδειξαν ότι η συσσώρευση οδοντικής μικροβιακής πλάκας σε υγιή ούλα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ουλίτιδας και ότι μετά την αποκατάσταση της στοματικής υγιεινής, τα φλεγμονώδη ούλα  επανέρχονταν στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το επόμενο στάδιο της ουλίτιδας, εάν αυτή δεν αντιμετωπιστεί, είναι η περιοδοντική νόσος, μία παθολογική κατάσταση στον παρακείμενο οδοντικό ιστό, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.
Τόσο η περιοδοντική νόσος όσο και η τερηδόνα οφείλονται στη παρουσία βακτηρίων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτών των δύο παθολογικών καταστάσεων.

Για το λόγο αυτό, η θεραπεία που έχει ως στόχο τη μικροβιακή απομάκρυνση της μικροβιακής οδοντικής πλάκας με τη χρήση διαφόρων τεχνικών στοματικής υγιεινής, έχει τεράστια σημασία για την πρόληψη και των δύο.

Όλες οι μέθοδοι, που αποσκοπούν στην αφαίρεση της οδοντικής πλάκας, έχουν ως αναγκαία προϋπόθεση το σωστό και συχνό βούρτσισμα και τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια (τον μεσοδόντιο καθαρισμό).

  • Το βούρτσισμα με απλή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα είναι η συχνότερη δοκιμασμένη διαδικασία στοματικής υγιεινής σε όλο τον κόσμο, με θετικά αποτελέσματα στην απομάκρυνση οδοντικής πλάκας και στην πρόληψη και θεραπεία της ουλίτιδας..

Στην αγορά οι βιομηχανίες μάς βομβαρδίζουν συνεχώς και μας μπερδεύουν με νέα σχήματα οδοντόβουρτσας, που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους. Οι διαφορές, όμως, ανάμεσα τους είναι μηδαμινές έως ελάχιστες. Αυτό που πρέπει να φροντίζουμε είναι η συχνή αλλαγή της οδοντόβουρτσάς μας και αυτό συνίσταται να γίνεται κάθε έναν ή δύο μήνες, κάτι που εξαρτάται από τον τρόπο και τη συχνότητα χρήσης αυτής.

Αυτό που πρέπει κάποιος να προσέχει είναι η τεχνική που χρησιμοποιεί. Ακόμη κι εκεί υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, οι οποίες έχουν όλες το ίδιο αποτέλεσμα. Η συχνότητα βουρτσίσματος, που έχει καθιερωθεί, είναι δύο φορές την ημέρα, πρωί –βράδυ. 

  • Οι  ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αρχίζουν να  γίνονται γνωστές σε όλο τον πληθυσμό. Στο παρελθόν επικρατούσε η άποψη ότι έχουν παραχθεί για συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι, άτομα με φυσική ή διανοητική υστέρηση και οι ορθοδοντικοί ασθενείς. Λόγω των νέων μοντέλων και της έρευνας που έχει γίνει σχετικά με την αποτελεσματικότητα  αυτών, αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές  για το σύνολο του πληθυσμού, ειδικά αυτές του δονούμενου-περιστρεφόμενου και του περιστρεφόμενου με επαναφορά τύπου, καθώς έχει αποδειχθεί η ικανότητά τους να μειώνουν την αιμορραγία ή τη φλεγμονή των ούλων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τις κλασικές χειροκίνητες οδοντόβουρτσες.

Συμπληρωματικά με το βούρτσισμα θα πρέπει να καθαρίζονται οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια (μεσοδόντιες περιοχές), οι οποίες δεν καθαρίζονται ικανοποιητικά με την οδοντόβουρτσα είτε την κλασική ή την ηλεκτρική, και για αυτό το σκοπό υπάρχουν βοηθητικά μέσα όπως το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Το οδοντικό νήμα είναι κατάλληλο για τα στενά διαστήματα, ενώ τα μεσοδόντια βουρτσάκια χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα, σε άτομα με ευρύτερα μεσοδόντια διαστήματα ή εκεί που υπάρχουν γέφυρες.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το βασικότερο στη στοματική υγιεινή είναι η μηχανική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το σωστό καθημερινό βούρτσισμα και ανεξάρτητα από την μάρκα οδοντόπαστας που θα χρησιμοποιηθεί - όλες  έτσι και αλλιώς έχουν την ίδια χρήση εφόσον όλες περιέχουν το βασικό και ωφέλιμο συστατικό για την τερηδόνα, το φθόριο.

Η σωστή λοιπόν στοματική υγιεινή, η καθημερινή φροντίδα των δοντιών και η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων και τη διατήρηση καλής στοματικής υγείας που είναι απαραίτητος παράγοντας για την ποιότητα της  ζωής μας.

Μαρί Κατσιουγιαννή - Στρίντμποργκ
Μαρί Κατσιουγιαννή - Στρίντμποργκ Χειρουργός οδοντίατρος