761
Ζυμαρικά

Λαζάνια με σπανάκι, ντομάτα και πράσο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για τη γέμιση λαχανικών: Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το 60 γρ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές.
  2. Αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.
  3. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
  4. Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για 5 λεπτά περίπου και βγάζουμε από τη φωτιά.
  5. Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί.
  6. Αλατίζουμε και σουρώνουμε καλά από τα υγρά του.
  7. Ρίχνουμε το σπανάκι στο μείγμα των λαχανικών και ανακατεύουμε.
  8. Προσθέτουμε το θυμάρι, τον μαϊντανό και την ντομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.
  9. Για τα λαζάνια: Σε ένα ταψί 24x30 εκ. απλώνουμε τη μισή σάλτσα ντομάτα και από πάνω μια στρώση λαζάνια.
  10. Συνεχίζουμε με τη μισή γέμιση και επαναλαμβάνουμε ώστε να έχουμε συνολικά 3 στρώσεις λαζάνια και 3 στρώσεις γέμιση.
  11. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτα και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να ροδίσει η φρυγανιά, για 15 λεπτά περίπου.
Για 8 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

Για την γέμιση

50 γρ. ελαιόλαδο
450 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
200 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε μεσαίο καρέ
200 γρ. πιπεριές κίτρινες, σε μεσαίο καρέ
40 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
800 γρ. σπανάκι (μόνο φύλλα), καθαρισμένο
200 γρ. ντομάτα κονκασέ, φρέσκια
500 γρ. σάλτσα ντομάτα
10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Αλάτι

Για τα λαζάνια

300 γρ. λαζάνια
100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
200 γρ. σάλτσα ντομάτα
γέμιση
αλάτι
πιπέρι

Mια μερίδα 450g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
570,4
29%
Λιπαρά
8,5g
12%
Κορεσμένα λιπαρά
1g
5%
Σάκχαρα
0,9g
1%
Νάτριο
1,9g
78%
Φυτικές Ίνες
3,5g
15%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Εύκολη, γρήγορη, θρεπτική και νοστιμότατη η συνταγή αυτής της εβδομάδας! Περιέχει αρκετά λαχανικά, μυρωδικά και τα λαζάνια, ως βασική πηγή υδατάνθρακα. Η μερίδα είναι χορταστική και μας δίνει 570 θερμίδες, κάτι που καθιστά το πιάτο ιδανικό για κυρίως γεύμα. Συνοδεύστε το με λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ώστε να φτιάξετε ένα πλήρες γεύμα με λαχανικά, υδατάνθρακα και πρωτεΐνη. Πέρα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά, η μερίδα λόγω των λαχανικών που περιέχει, καλύπτει το 12% των καθημερινών αναγκών μας σε φυτικές ίνες.

Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C και σίδηρο, ο οποίος αν και μη αιμικός, απορροφάται από τον οργανισμό λόγω της όλης σύνθεσης του γεύματος και της παρουσίας μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C. Λίγη προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα του ελαιολάδου και του αλατιού, μη σας «ξεφύγει» και αυξηθούν περισσότερο οι θερμίδες. Επιπλέον, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε φρέσκα μυρωδικά, που μπορείτε να έχετε σε γλαστράκι, αντί για αποξηραμένα. Δίνουν έντονη μυρωδιά στο φαγητό και μυρίζει όλο το σπίτι αρώματα της φύσης.

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.

×

×
Σας ενδιαφέρει επίσης: