Ορεκτικά

Καναπεδάκια με σολομό, προσούτο, cranberries και γαλλικά τυριά

Αλέξης Επιθυμιάδης
3 λεπτά να διαβαστεί
suntagi gia kanapedakia me solomo prosouto kai turi
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μικρό μπωλάκι βάζουμε το τυρί κρέμα και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
  2. Κόβουμε τη μπαγκέτα διαγώνια σε λεπτές φέτες.
  3. Κόβουμε λεπτές φέτες από το brie και το Camembert και προχωράμε στο στήσιμο.
  4. Σε μερικές φέτες ψωμιού αλείφουμε λίγο από το μίγμα του τυριού κρέμας και από πάνω προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι καπνιστού σολωμού. Προαιρετικά προσθέτουμε από πάνω λίγο μαύρο χαβιάρι και ένα κομμάτι από σχοινόπρασο.
  5. Για τα καναπεδάκια με το brie, προσθέτουμε το τυρί πάνω από τις φέτες της μπαγκέτας και από πάνω λίγο προσούτο.
  6. Στα καναπέ με το camembert και το chevre θα προσθέσουμε από πάνω τα αποξηραμένα cranberries.
  7. Διακοσμούμε με ρόδια και σερβίρουμε.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

100 γρ καπνιστό σολωμό
λίγες φέτες προσούτο
μαύρο χαβιάρι ή αυγά ψαριών (προαιρετικά)
τυρί κρέμα
αποξηραμένα cranberries
κατσικίσιο τυρί chevre
τυρί Brie
τυρί Camembert
φρέσκο σχοινόπρασο 
1 ρόδι
1 Γαλλική μπαγκέτα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
184,5
9,2%
Λιπαρά
9,5g
13,6%
Κορεσμένα λιπαρά
5,0g
25,0%
Σάκχαρα
0,0g
0,0%
Νάτριο
0,422g
17,6%
Φυτικές Ίνες
1,5g
6,4%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Νίκη Βουλγαράκη
Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η εορταστική περίοδος είναι συνυφασμένη με τραπέζια και μπουφέδες σε συγγενείς και φίλους. Εάν έχεις σκοπό να ενθουσιάσεις τους φιλοξενούμενους με την μαγειρική σου, ετοίμασε τα καναπεδάκια με το σολομό, ένα πιάτο – ορεκτικό με ιδιαίτερα ελκυστική παρουσία και συνάμα νόστιμο και γαστριμαργικό στον ουρανίσκο σου. Αλλά και για εσένα που θέλεις στο πι και φι να έχεις έτοιμο ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για το κρασί ή το ποτό σου, τα καναπεδάκια σολομού είναι η λύση.

Τα καναπεδάκια, ορεκτικό της Γαλλικής κουζίνας, τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλλει και στην ελληνική. Το προσούτο, συστατικό της ιταλικής κουζίνας δεν λείπει από τα εορταστικά gourmet πιάτα.

Χορταστικό σνακ ή βραδινό

Τα συγκεκριμένα καναπεδάκια, λόγω των 184 θερμίδων ανά 6 που περιέχουν, μπορεί να αποτελέσουν ένα ελαφρύ χορταστικό σνακ λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (26% GDA), αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με άφθονη σαλάτα. Τα καναπεδάκια με το σολομό (πλούσιος σε ω3 «καλά» λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου), το τυρί (Βrie, Camembert, κρέμα) είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας παρόμοιες με εκείνες του κρέατος και παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, περιέχει όμως μεγάλη ποσότητα λίπους (13% GDA). Από αυτά τα λιπαρά τα περισσότερα είναι κορεσμένα (25% GDA) που είναι επιβλαβή για την υγεία σου. Συνεπώς θα είναι προτιμότερο να τα καταναλώνεις με μέτρο και ιδιαίτερα αν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων με υψηλές τιμές χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αίματος.

Ακόμα, καλό είναι να αντικαταστήσεις τα πλήρη τυριά με Light (όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσεις τη light κρέμα επάλειψης), που δε στερούνται σε διατροφική αξία αλλά παρέχουν λιγότερα λιπαρά. Επιπλέον, μπορείς να αντικαταστήσεις το προσούτο με αβοκάντο για να εμπλουτίσεις τη συνταγή σου με θρεπτικά συστατικά αλλά για ένα εξίσου γευστικό αποτέλεσμα.

Ένα πλούσιο θρεπτικό γεύμα

Περιλαμβάνει τα τρία βασικά στοιχεία που χρειάζεσαι για την τόνωση της ενέργειάς και τη διατήρηση της γλυκόζης και της σεροτονίνης σου στα επιθυμητά επίπεδα, μέχρι το επόμενο γεύμα σου.

Αυτά είναι οι υδατάνθρακες (6,1% GDA), κυρίως από τη μπαγκέτα, η πρωτεΐνη (26% GDA) από το σολομό, το τυρί και το προσούτο και αναγκαίες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά από τα cranberries, το ρόδι και το σχοινόπρασο.            .

Διατροφικά tips:

  1. Ξεκίνησε με τη σαλάτα και μετά κατανάλωσε το πιάτο που σου πρότεινα.
  2. Τρώγε αργά. Το γρήγορο φαγητό παρακάμπτει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούν το αίσθημα του κορεσμού της πείνας στον εγκέφαλο. Αν λοιπόν τρως πολύ γρήγορα, δεν προλαβαίνεις να συνειδητοποιήσεις ότι χόρτασες και έτσι τρως περισσότερο.

Περιμένω να μου πεις την άποψή σου για το πώς σου φάνηκε η συνταγή, μπορείς να μου στείλεις φωτογραφία αν το φτιάξεις. Καλές γιορτές και καλά να περάσεις!!!

Αλέξης Επιθυμιάδης
Αλέξης Επιθυμιάδης Food blogger

Ο Αλέξης Επιθυμίαδης είναι το πρόσωπο πίσω από το food blog Always Hungry. Η μεγάλη του αγάπη για το φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού blog μαγειρικής με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αν θέλετε να βρείτε συνταγές που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ή παραδοσιακές συνταγές με δημιουργική εκτέλεση, αρκεί να επισκεφτείτε το alwayshungry.gr.

Νίκη Βουλγαράκη
Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νίκη Βουλγαράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.