Ορεκτικά

Ταλαγάνι ψητό με σάλτσα από αποξηραμένα φρούτα, μπέικον και κουκουνάρι

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
talagani psito
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για το ταλαγάνι: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να αποβάλει όλο το λίπος του.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
  4. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα που να χωράει άνετα όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
  5. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει έντονο σκούρο χρώμα και να γίνει καραμέλα.
  6. Σβήνουμε αμέσως με το ξίδι και το χυμό λεμονιού, τραβώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσέχοντας μην καούμε από το κόχλασμα που θα δημιουργηθεί.
  7. Ρίχνουμε τα φρούτα, το μπέικον, το κουκουνάρι και το ξύσμα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  8. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και αραιώνουμε με το νερό αν χρειαστεί.
  9. Τέλος, προσθέτουμε τα βότανα και αλατίζουμε.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για το ταλαγάνι:

600 γρ. ταλαγάνι, κομμένο σε ροδέλες των 150 γρ.
30 γρ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:

100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ξίδι μηλίτη
100 γρ. χυμό λεμόνι
100 γρ. σύκα αποξηραμένα, μουλιασμένα και ψιλοκομμένα
100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, μουλιασμένα και ψιλοκομμένα
5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
60 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
115 γρ. ελαιόλαδο
35 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. νερόξύσμα από 2 λεμόνια
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
1125
56%
Λιπαρά
81,5g
116%
Κορεσμένα λιπαρά
6,8g
34%
Σάκχαρα
7,5g
8%
Νάτριο
0,8g
34%
Φυτικές Ίνες
4,2g
18%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Αλεξία Θωμοπούλου
Αλεξία Θωμοπούλου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Πρόκειται για μια πολύ θρεπτική και υγιεινή επιλογή για ένα νοστιμότατο γεύμα. Είναι ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούν το 88% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι αυξημένη, αλλά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα ενώ ταυτόχρονα, λόγω του ελαιόλαδου, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-6 και Ω-3 λιπαρά οξέα.

Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν προστατευτικό ρόλο σε καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του καρκίνου (κυρίως τα Ω-3). Το γεύμα αυτό δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη, επομένως αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από υπερχοληστεροναιμία.

Ποια η θρεπτική αξία των υλικών της συνταγής;

Ελαιόλαδο

Η προσθήκη ελαιόλαδου στη συνταγή προσφέρει υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε (9143% την συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με προστατευτική δράση ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα, στον καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του μαστού, στον διαβήτη, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλύτερη προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UV του ηλίου και στην καταπολέμηση των ρυτίδων.

Λεμόνια

Το ξύσμα από τα λεμόνια προσφέρει βιταμίνη C σε ποσοστό 24% της ημερήσιας πρόληψης, ένα ακόμα αντιοξειδωτικό με θεραπευτική δράση ενάντια στα κρυολογήματα.

Κουκουνάρι

Επίσης, το κουκουνάρι προσφέρει μια καλή ποσότητα βιταμίνης Β1 (θειαμίνη), η οποία αποτελεί βασικό συστατικό για πολλές βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού και κυρίως του εγκεφάλου.

Αποξηραμένα φρούτα

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης ευθύνεται για εγκεφαλικές βλάβες που παρατηρούνται σε χρόνιους αλκοολικούς. Τα αποξηραμένα φρούτα στη σάλτσα αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών, και είναι πολύ ευεργετικά για άτομα με δυσκοιλιότητα. Επίσης, τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων και βιταμινών. 

Το γεύμα αυτό επίσης περιέχει ικανοποιητική ποσότητα μαγνησίου και φωσφόρου, με ευεργετικά οφέλη για την υγεία των οστών, καθώς και σιδήρου. Είναι ένα γεύμα που περιέχει 1124 θερμίδες, γι΄ αυτό και προτείνεται να καταναλώνεται με ένα πιο ελαφρύ βραδυνό ή μεσημεριανό σε άτομα που ακολουθούν ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Αλεξία Θωμοπούλου
Αλεξία Θωμοπούλου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.