Κέικ

Βασιλόπιτα

Αγγελική Καλαμπόκα
2 λεπτά να διαβαστεί
vasilopita keik syntagh
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς κελσίου.
  2. Αλευρώνουμε μαζί και με λίγη μαργαρίνη μια φόρμα για κέικ 28cm.
  3. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη μαργαρίνη με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, για περίπου 5 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. 
  6. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου-αυγών εναλλάξ με το γάλα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  7. Χτυπάμε τα ασπράδια. Μόλις αρχίσουν να αφρίζουν προσθέτουμε το κρεμόριο (θα βοηθήσει την μαρέγκα να γίνει σφικτή και να κρατήσει τον όγκο της). Συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια σφικτή μαρέγκα.
  8. Με απαλές και προσεκτικές κινήσεις ενσωματώνουμε τα δυο μείγματα και αδειάζουμε στην φόρμα.
  9. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε εάν είναι έτοιμο, όταν βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ αυτή βγει καθαρή.
  10. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και έπειτα την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
  11. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί.
servings
Για 12 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. φυτική μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού baking powder
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού κρεμόριο
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
438
21.9%
Λιπαρά
21g
29.9%
Κορεσμένα λιπαρά
12g
58.3%
Σάκχαρα
0.0g
0%
Νάτριο
0.05g
2.0%
Φυτικές Ίνες
0.9g
3,6%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διατροφική αξία υλικών της συνταγής

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση κάθε νοικοκυριό φτιάχνει στο σπίτι του την περίφημη πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, αγαπημένη παράδοση όλων. Πάμε να δούμε τη διατροφική αξία της συγκεκριμένης βασιλόπιτας;

Μαργαρίνη

Η επιλογή της μαλακής φυτικής μαργαρίνης ως κύριο συστατικό της συνταγής, χάρη στα απαραίτητα πολυακόρεστα ω3 και ω6 λιπαρά που περιέχει, συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς. Πέρα από αυτό προσφέρει και μία πληθώρα βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και βιταμίνη D.

Ξύσμα λεμονιού

Επιπλέον, το ξύσμα λεμονιού θα δώσει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στο γλυκό σας.

Αντικατάσταση της κρυσταλλικής ζάχαρης

Ωστόσο, θα σας πρότεινα, να αντικαταστήσετε την κρυσταλλική ζάχαρη με καστανή, καθώς αποτελεί λιγότερο επεξεργασμένη επιλογή αφού δεν έχει υποστεί τη διαδικασία της λεύκανσης.

Έλεγχος της μερίδας

Τέλος, να θυμάστε ωστόσο να ελέγχετε την ποσότητα της μερίδας που καταναλώνετε και σας εύχομαι... καλή επιτυχία με το φλουρί!

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.