Κέικ

Χιονισμένο Κέικ με χαρούπι, τζίντζερ και αρωματικά

Αγγελική Καλαμπόκα
3 λεπτά να διαβαστεί
xionismeno keik syntagh
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Aλευρώνουμε μαζί και με λίγη μαργαρίνη τη φόρμα μας και την αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη να λιώσει. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το χαρουπάλευρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Έπειτα προσθέτουμε το νερό, το τριμμένο τζίντζερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Τέλος προσθέτουμε την ζάχαρη, το γιαούρτι, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με την σόδα, το baking powder και το αλάτι. Αδειάζουμε το μείγμα από την κατσαρόλα στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε τόσο όσο χρειάζεται να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  4. Αδειάζουμε το τελικό μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 45- 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει στην φόρμα για 30 λεπτά και έπειτα το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε μια σχάρα.
  5. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη, χτυπώντας στο μούλτι όλα τα υλικά, μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα.
  6. Όταν το κέικ μας έχει κρυώσει τελείως, απλώνουμε την επικάλυψη τυριού, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Εάν επιθυμούμε, διακοσμούμε με σποράκια ροδιού.

Διατηρείται στο ψυγείο, καλυμμένο, για 4 ημέρες!

servings
Για 12 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για φόρμα 24cm

  • 225 γρ. φυτική μαργαρίνη
  • 60 γρ. χαρουπάλευρο
  • 150 ml νερό βρύσης
  • 2 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ ( ή 1/2 κουτ.γλυκού σκόνη)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα 2%)
  • 80 ml γάλα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού baking powder
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 45 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο 
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
417
20.8%
Λιπαρά
23g
32.7%
Κορεσμένα λιπαρά
14g
68.3%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0.18g
7.4%
Φυτικές Ίνες
3g
11.3%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η διατροφική αξία του κέικ

Από την ονομασία και μόνο καταλαβαίνουμε, ότι μιλάμε για ένα χειμωνιάτικο γιορτινό κεικ!

Χαρουπάλευρο

Με την προσθήκη χαρουπάλευρου, το κέικ αυτό σας προσφέρει φυτικές ίνες, που αγαπάνε το πεπτικό σας σύστημα, άλλα και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως φυτικό ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β!

Γιαούρτι

Η παρουσία γιαουρτιού προσδίδει στο γλυκό, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D για γερά οστά.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ θα δώσει στο γλυκό μια ξεχωριστή γεύση, αλλά και αντιοξειδωτικά.

Μαργαρίνη

Επιπλέον, η μαλακή φυτική μαργαρίνη περιέχει «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά, σημαντικά για την υγεία της καρδιάς!

Να θυμάστε ώστοσο, ότι πρόκειται για ένα γιορτινό γλύκισμα που δεν παύει να έχει υψηλή θερμιδική πυκνότητα λόγω και της επικάλυψης, επομένως απολαύστε το παρέα με την οικογένεια και τους φίλους σας, με προσοχή στη μερίδα που καταναλώσετε!

Καλή απόλαυση!

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.