Γλυκά

Μπανάνα σεμιφρέντο με βάση από μπισκότα τύπου πτι μπερ

Γιάννης Λουκάκος
2 λεπτά να διαβαστεί
Nearly all of the Big Apple's restaurants are earning an 'A' in food safety, the city's health department happily reports.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σεμιφρέντο και το τελείωμα του πιάτου

  1. Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια μαζί με τα 120 γρ. της ζάχαρης μέχρι να φτιάξουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
  2. Τοποθετούμε τη μαρέγκα σ’ ένα μπολ και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Μ’ ένα πολυμηχάνημα, αλέθουμε τις μπανάνες μέχρι να γίνουν πουρές και να έχουν μια βελούδινη υφή.
  4. Αποσύρουμε το πουρέ της μπανάνας σε μια μεγάλη μπασίνα και τοποθετούμε στο ψυγείο.
  5. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι ν’ αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Αδειάζουμε το μίγμα των αυγών μέσα στην μπασίνα με το πουρέ μπανάνας και ανακατεύουμε με μια μαρίζ με απαλές και κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  7. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαρέγκα και συνεχίζουμε ν’ ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και η μαρέγκα.
  8. Τέλος, προσθέτουμε και τη σαντιγί και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  9. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα καρύδια και τα μπισκότα και ανακατεύουμε.
  10. Μοιράζουμε το semifreddo στα ποτήρια και τα τοποθετούμε στη κατάψυξη για να παγώσουν.
  11. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τριμμένο μπισκότο.

Για τα καραμελωμένα καρύδια

  1. Σ' ένα τηγάνι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό.
  2. Προσθέτουμε τα καρύδια και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα μέχρι να καραμελώσουν.
servings
Για 10 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για το σεμιφρέντο και το τελείωμα του πιάτου

170 γρ. ασπράδι αυγού
100 γρ. κρόκοι αυγού
160 γρ. ζάχαρη μαύρη
200 γρ. μπανάνες, καθαρισμένες
250 γρ. μασκαρπόνε
240 γρ. σαντιγί light
150 γρ. μπισκότα τύπου Πτι-Μπερ, χοντροκομμένα
Καραμελωμένα καρύδια

Για τα καραμελωμένα καρύδια

30 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη μαύρη
200 γρ. καρύδια

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
500,1
21%
Λιπαρά
30,6g
44%
Κορεσμένα λιπαρά
8,8g
44%
Σάκχαρα
49,4g
55%
Νάτριο
0,2g
7%
Φυτικές Ίνες
2,4g
10%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

Πλούσιο σε ενέργεια και κορεσμένα λιπαρά

Μια μερίδα από την πιο πάνω συνταγή είναι ένα γλυκός πειρασμός καθώς περιέχει 500 θερμίδες, το 25% δηλαδή όσων θα πρέπει να λαμβάνει κανείς καθημερινά. Τα λιπαρά, όπως είναι αναμενόμενο κυριαρχούν σε ένα τέτοιο γλυκό και δίνουν τις μισές θερμίδες του.

Το 1/3 από αυτά είναι κορεσμένα, ζωικής προέλευσης λιπαρά που είναι καλό να περιοριστούν σε μερίδα ή συχνότητα για να μην επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Πειθαρχήστε λοιπόν σε αυτή τη γλυκιά απόλαυση και φροντίστε να την απολαμβάνετε μόνο μία φορά τον μήνα.

Διατροφική αξία μπανάνας

Παρ’ όλα αυτά, η συνταγή αυτή βασίζεται στη μπανάνα, που είναι ένα πολύ σημαντικό φρούτο. Μια μετρίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιλέξτε να χρησιμοποιείτε άγουρες μπανάνες.

Έρευνες έδειξαν ότι έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που συντείνει στον έλεγχο της όρεξης και στην αποτροπή των υπεργλυκαιμιών. Η μπανάνα περιέχει ψηλά επίπεδα μαγνησίου και καλίου, δύο πολύ σημαντικά θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό σας.

Το κάλιο βοηθάει την επικοινωνία των νευρώνων και των μυών και συντείνει στη ρύθμιση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών στο σώμα και συνεπώς της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών. Αρκετό ποσοστό μαγνησίου στον οργανισμό σας μειώνει τις πιθανότητες για κράμπες, ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κυρίως στους αθλητές.

Πώς να μειώσετε τις θερμίδες της συνταγής;

Για μείωση των θερμίδων της συνταγής, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα 2/3 της προτεινόμενης ποσότητας για ζάχαρη, αφού και αυτή η ποσότητα θα σας εξασφαλίσει μια αρκούντως γλυκιά γεύση. Άλλη μια εναλλακτική λύση, είναι η χρήση κάποιας ολιγοθερμιδικής γλυκαντικής ουσίας, που θα μειώσει ακόμα πιο πολύ τις θερμίδες ανά μερίδα.

Διαβάστε περισσότερα για τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες και την ασφάλειά τους από την καμπάνια του medNutrition «Γλυκιά Συμμαχία: Όχι στις θερμίδες. Ναι, στη γεύση, με ασφάλεια!»

Για κατανάλωση των θερμίδων που μας προσφέρει μια μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή χρειάζεστε 1 ώρα αεροβική άσκηση υψηλής έντασης, 75 λεπτά αεροβικής άσκησης σε νερό, περίπου 90 λεπτά ποδηλασία (<10mph) ή μια ώρα πατινάζ πάγου.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων