Γλυκά

Παγωτό εσπρέσο

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Nearly all of the Big Apple's restaurants are earning an 'A' in food safety, the city's health department happily reports.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα και τον espresso λίγο πριν από το σημείο βρασμού.
  2. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
  3. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αυγό, τους κρόκους και τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα της κρέμας.
  4. Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας με μια μαρίζ, μέχρι να φτάσει το μείγμα στους 82°C.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα.
  6. Αφήνουμε το μείγμα του espresso να κρυώσει και το περνάμε από τη μηχανή παγωτού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
servings
Για 6 μπάλες παγωτό
cook
ΥΛΙΚΑ

300 γρ. γάλα light
200 γρ. κρέμα γάλακτος light
3 κάψουλες espresso
90 γρ. ζάχαρη μαύρη
90 γρ. κρόκοι αυγών
1 αυγό

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
207.2
10%
Λιπαρά
11.7g
17%
Κορεσμένα λιπαρά
2.3g
12%
Σάκχαρα
19.2g
8%
Νάτριο
0.1g
2%
Φυτικές Ίνες
0g
0%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ένα διαφορετικό παγωτό, που σίγουρα θα ξετρελάνει τους ενήλικες, δεδομένης της παρουσίας του εσπρέσο.

Είναι ένα παγωτό ελαφρύ, με μόλις 207 θερμίδες / ανά μερίδα

To γεγονός αυτό επιτρέπει τη συχνή κατανάλωσή του, ιδιαίτερα ως καλοκαιρινό απογευματινό σνακ και ακόμα ειδικότερα για όσους δεν είναι σε «δίαιτα».

Για όσους «προσέχουν», μπορούν να «κάψουν» τις θερμίδες του με 30 λεπτά έντονο ποδήλατο ή κολύμβηση.

Πώς να το κάνουμε πιο ελαφρύ;

Λόγω του εσπρέσο που περιέχει, μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη για απογευματινό καφέ, αποτρέποντας έτσι την πρόσληψη επιπλέον θερμίδων, που πολλές φορές έχουν κάποιοι καφέδες «ενισχυμένοι» με σιρόπι, σαντιγί ή / και παγωτό.

Με light κρέμα γάλακτος και γάλα και προσθήκη καστανής ζάχαρης, γίνεται πιο υγιεινό, ενώ αποκτά και μια ιδιαίτερη γεύση, που συνδυάζεται αρμονικότατα με αυτή του καφέ εσπρέσο, θυμίζοντας μόκα.

Γλύκισμα πλούσιο σε βιταμίνες

Είναι ένα γλύκισμα πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, αλλά και βιταμίνες από το σύμπλεγμα Β τις Β2, Β3, Β 12 και το παντοθενικό οξύ. Από μέταλλα και ιχνοστοιχεία θα βρούμε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, αλλά και σελήνιο.

Εναλλακτική για τα παιδιά

Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, το κάνει ιδανικό σνακ ακόμα και για παιδιά, που βρίσκονται σε μυοσκελετική ανάπτυξη, αν αφαιρέστε τον καφέ και βάλτε λίγο χυμό από φρούτα εποχής. Αυτό όμως το αφήνουμε στο chef μας να το παρουσιάσει ή τη δική σας φαντασία να πειραματιστεί.

Δώστε προσοχή στη χοληστερόλη

Όσον αφορά στην αυξημένη περιεκτικότητα κρόκων αυγού και κατ' επέκταση στο μεγάλο ποσοστό διαιτητικής χοληστερόλης, αυτό δε θα πρέπει να σας απασχολεί, ακόμα κι αν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, υπό την προϋπόθεση ότι η διατροφή δε βρίθει κορεσμένου λίπους.

Τα αυγά, όπως και άλλα τρόφιμα με αυξημένη διαιτητική χοληστερόλη, δε φαίνεται να επηρεάζουν και να αυξάνουν την ενδογενή χοληστερόλη.

Δοκιμάστε το και περιμένουμε τα σχόλιά σας για τη συνταγή!

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.