640
Γλυκά

Κουραμπιέδες

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με την άχνη και τη βανίλια σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει (15-20 λεπτά περίπου).
  2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ.
  3. Aνακατεύουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν και το αλάτι και ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά.
  4. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι.
  5. Πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε ένα ενιαίο κομμάτι.
  6. Κόβουμε μπαλάκια ζύμης προσέχοντας να έχουν το ίδιο βάρος και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που επιθυμούμε.
  7. Πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλο τον κάθε κουραμπιέ στην κορυφή του και τους τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 15-20 λεπτά.
  9. Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.
servings
Για 55 κουραμπιέδες
cook
ΥΛΙΚΑ

650 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
220 γρ. άχνη
60 γρ. ρούμι μαύρο
4 γρ. βανίλια φυσική
2 γρ. μπέϊκιν πάουντερ
1120 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
2 γρ. αλάτι
250 γρ. αμύγδαλο, καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα

Mια μερίδα 40g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
213.1
11%
Λιπαρά
12.3g
17%
Κορεσμένα λιπαρά
2.2g
12%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0.02g
1%
Φυτικές Ίνες
0.3g
1%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Ζερβού
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η μητέρα μου φτιάχνει μελομακάρονα και κουραμπιέδες, με τα οποία εφοδιάζω τόσο το σπίτι, όσο και το γραφείο μου! Φυσικά μια σκέψη που μπορεί να περνάει από το μυαλό σας, είναι πώς θα αδυνατίσουν όσοι επισκέπτονται το διαιτολογικό μου γραφείο ή πώς θα διατηρήσει το βάρος της η ίδια η διαιτολόγος. Το μυστικό είναι η μερίδα, η ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης. Μικρές μπουκιές κουραμπιέ έχουν τις μισές θερμίδες από την κανονική μερίδα

Για να δούμε όμως και θρεπτικά τη συνταγή μας! Παρόλο που το μελομακάρονο, λόγω των συστατικών του, είναι πιο θρεπτικό από τον κουραμπιέ, η επιλογή των συστατικών από τον σεφ, έρχεται να ανατρέψει αυτό τον ισχυρισμό...

Η μαργαρίνη με βούτυρο συνδυάζει τη θρεπτικότητα των φυτικών ελαίων, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, με την πλούσια γεύση του βουτύρου. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε το βούτυρο, που έχει σαφώς πολύ περισσότερα «κακά» κορεσμένα λιπαρά. Μια αντικατάσταση που θα σύστηνα, είναι η χρήση άλευρου ολικής άλεσης, για τα άτομα που θέλουν ακόμη πιο θρεπτική έκδοση της συνταγής και τους αρέσει ο πειραματισμός!

Τα αμύγδαλα τέλος, έρχονται να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία του κουραμπιέ, καθώς αυξάνουν την περιεκτικότητά του, σε πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε.

Χρόνια Πολλά!!!

  • Γιάννης Λουκάκος
    Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Μαρία Ζερβού
    Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

Σας ενδιαφέρει επίσης: