Γλυκά

Ψημένη κρέμα σοκολάτα

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Ψημένη κρέμα σοκολάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα να έρθει λίγο πριν από το σημείο βρασμού.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους.
  3. Σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα, ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων το μείγμα του γάλακτος.
  4. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ομογενοποιούμε με μια μαρίζ.
  5. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα και γεμίζουμε τα ραμεκίν μοιράζοντας την ποσότητα της κρέμας ισόποσα.
  6. Τοποθετούμε τα ραμεκίν σε ένα ταψί και προσθέτουμε νερό, μέχρι η στάθμη του να έρθει ως τη μέση των ραμεκίν.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς, στον αέρα, ώσπου να πήξει η κρέμα, για περίπου 30 λεπτά
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
200 γρ. γάλα
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70%, κομμένη σε μικρά κομμάτια
85 γρ. ζάχαρη μαύρη
4 κρόκους αυγών

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
449.5
22%
Λιπαρά
35g
50%
Κορεσμένα λιπαρά
6g
30%
Σάκχαρα
9.2g
10%
Νάτριο
0g
0%
Φυτικές Ίνες
1.7g
7%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

Εκ πρώτης όψεως, η συνταγή αυτή φαίνεται σαν ένας απλησίαστος σοκολατένιος πειρασμός. Παρ’ όλα αυτά, εάν τηρείτε σχολαστικά ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής δεν υπάρχει λόγος να μην απολαμβάνετε σε αραιά χρονικά διαστήματα ένα γευστικό επιδόρπιο!

Διατροφική αξία συνταγής

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη D, Β2, Β12, φώσφορο και σελήνιο, κυρίως λόγω των γαλακτοκομικών προϊόντων που περιέχει, ενισχύοντας την υγεία των οστών και προσφέροντας αντιοξειδωτική προστασία.

Επίσης, η κουβερτούρα με 70% κακάο είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και άρα από νοσήματα που σχετίζονται με αυτές.

Η κρέμα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής

Την ημέρα που θα καταναλώσετε τη ψημένη κρέμα σοκολάτα, καλό θα είναι να αποφύγετε να φάτε πολύ λιπαρά γεύματα, ώστε να διατηρήσετε την ημερήσια πρόσληψη λιπαρών και χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ξεκινώντας το γεύμα σας με μία σαλάτα, θα χορτάσετε πιο εύκολα και θα καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα σας. Έτσι, θα μπορέσετε να απολαύσετε το επιδόρπιό σας χωρίς ανησυχία. Καταναλώστε την ψημένη κρέμα σοκολάτα αργά, ώστε η απόλαυση να διαρκέσει περισσότερο και σερβίρετέ τη σε μικρές μερίδες.

Αντικαταστήστε και κάντε πιο light την κρέμα

Τέλος, εάν μπορείτε, κάντε μία... έκπτωση στην πλούσια γεύση, χρησιμοποιώντας κρέμα γάλακτος και γάλα light αντί για κανονικά, ώστε να μειώσετε την ποσότητα των περιεχόμενων λιπαρών και να την κάνετε πιο ελαφριά.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.