Διατροφή

Ρόφημα αμυγδάλου: Γιατί είναι θρεπτικό;

04 Σεπτεμβρίου 2014
26409 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ρόφημα αμυγδάλου: Γιατί είναι θρεπτικό;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το ρόφημα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη (υδατάνθρακας γάλακτος αγελάδας). Χρησιμοποιείται επίσης από τους αυστηρά χορτοφάγους, ως υποκατάστατο των γαλακτοκομικών προϊόντων καθότι είναι μια φυτική τροφή.

Ρόφημα αμυγδάλου και η διατροφική του αξία

Από την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που έχει το ρόφημα αμυγδάλου, χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις φυτικές ίνες, το μαγνήσιο, το ψευδάργυρο, το σίδηρο, το κάλιο, το ασβέστιο, το φώσφορο, τα φλαβονοειδή και τις βιταμίνες Ε, D, A. Καθώς τα αμύγδαλα είναι φυτικό τρόφιμο, το ρόφημα αμυγδάλου είναι εκ φύσεως χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά περιέχει περισσότερο μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθάνε την καρδιαγγειακή υγεία.

Αξίζει να αναφέρουμε δε, ότι το ρόφημα αμυγδάλου δεν περιέχει χοληστερόλη αλλά ούτε και λακτόζη, και κατ’επέκταση συμβάλλει στη μείωση της διατροφικής χοληστερόλης και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Όλα αυτά, αποδίδοντας μόλις 24 θερμίδες ανά 100ml, πράγμα που το καθιστά σημαντικό σύμμαχο αν βρίσκεστε σε προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης ενός φυσιολογικού βάρους.

Ρόφημα αμυγδάλου και οφέλη στην υγεία

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν ότι το ρόφημα αμυγδάλου μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος σε βρέφη με αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να «χαρίσει» ένα υγιές – λαμπερό δέρμα.

Μείωση «κακής» χοληστερόλης

Επιπρόσθετα, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει, μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη (LDL).

Κατάλληλο για άτομα με καρδιακά προβλήματα

Συγχρόνως, εξαιτίας των μονοακόρεστων λιπαρών καθίσταται ως μια υγιεινή επιλογή έναντι ζωικών λιπαρών, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.

Εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Πολλοί που θα έχουν δοκιμάσει το ρόφημα αμυγδάλου, σχολιάζουν ότι το νιώθουν «πιο ελαφρύ – πιο εύπεπτο». Πράγματι είναι, εν μέρει λόγω των φυτικών ινών που περιέχει (1 γραμμάριο ανά μερίδα). Βοηθά μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κατάλληλο για διαβητικούς

Παράλληλα, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς.

Εμπλουτισμός με βιταμίνες Α, D και B12 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα περισσότερα ροφήματα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες Α (για καλύτερη όραση και δέρμα), D και B12, προσδίδοντας ένα σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αυτών των θρεπτικών συστατικών. Οι βιταμίνες A και D θεωρούνται σημαντικές για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και η βιταμίνη B12 αποτελεί σημαντικό συστατικό, διότι συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA. Το ίδιο ισχύει και για το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών, μειώνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση αλλά συμβάλλοντας και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων, για να επιλέξετε το ρόφημα που είναι καλύτερο για εσάς και ταιριάζει στις διατροφικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

Πώς να εντάξετε το ρόφημα αμυγδάλου στη διατροφή σας

  • Σε παγωτό (ανακατέψτε και καταψύξτε μπανάνες, μέλι και ρόφημα αμυγδάλου)
  • Σε smoothies (με φρούτα: μπανάνα ή φράουλες και τριμμένο πάγο)
  • Σε milkshake
  • Σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής άλεσης
  • Σε γλυκές κρέμες, ρυζόγαλο
  • Σε συνταγές που απαιτούν ψήσιμο: κέικ, ψωμί
  • Σε λαχανικά ογκρατέν (μπρόκολο, κουνουπίδι)
  • Σε μπεσαμέλ (με τυρί και σπανάκι)
  • Αντί για κρέμα γάλακτος στη μακαρονάδα ή στο ριζότο με άσπρη σάλτσα
  • Σε κρεμώδεις σούπες
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Salpietro CD, Briuglia S, Meo A, Merlino MV, Muscolino G, Bisignano G, Trombetta D, Saija A, Minerva Pediatr., The almond milk: a new approach to the management of cow- milk allergy / intolerance in infants, 2005,Aug;57(4):173-80.

Ζ Lebensm Unters Forsch, Calixto FS, Canellas J, Martinez de Toda F, A chemical study of the protein fraction of Mediterranean sweet almond varieties (Prunus amygdalus), 1982, 175(1):34-7.

Platt ID, Josse AR, Kendall CW, Jenkins DJ, El-Sohemy A, Postprandial effects of almond consumption on human osteoclast precursors an ex vivo study, Metabolism, 2011, Jul;60(7):923-9.

Liu Z, Lin X, Huang G, Zhang W, Rao P, Ni L, Prebiotic effects of almonds and almond skins on intestinal microbiota in healthy adult humans, Anaerobe, 2014, Apr;26:1-6 4. Liu Z, Lin X, Huang G, Zhang W, Rao P, Ni L, Prebiotic effects of almonds and almond skins on intestinal microbiota in healthy adult humans, Anaerobe, 2014, Apr;26:1-6

Νίκη Βουλγαράκη
Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νίκη Βουλγαράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.