Διατροφή

Σπανάκι: Είχε δίκιο ο Ποπάυ;

04 Δεκεμβρίου 2012
32439 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Σπανάκι: Είχε δίκιο ο Ποπάυ;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το σπανάκι, τουλάχιστον οι παλαιότεροι, το θυμόμαστε να ξεπηδά στη δημοσιότητα μέσω του Ποπάυ (δεκαετίες ’70, ’80). Να λοιπόν ένα διαχρονικό ερώτημα: «έκανε καλά που έτρωγε συσκευασμένο σπανάκι σε κουτάκι ή έπρεπε να το τρώει ωμό;»

Το σπανάκι είναι πηγή μη αιμικού σιδήρου μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος. Δηλαδή ο σίδηρος που περιέχει δεν είναι βιοδιαθέσιμος στον οργανισμό όπως είναι ο σίδηρος που βρίσκουμε στα ζωικά προϊόντα. Το ωμό σπανάκι περιέχει έναν αναστολέα που λέγεται οξαλικό οξύ ή οξαλικά. Το οξαλικό οξύ συνδέετει με μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος με αποτέλεσμα το σώμα να καθίσταται δύσκολο να απορροφήσει αυτά τα μέταλλα. Το μαγειρεμένο σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στο «ξεκλείδωμα» αυτής της αναστολής. Μπορείτε όμως να το καταναλώσετε και με εναλλακτικό τρόπο και να προσλάβετε όλα τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει. Για να δείτε εναλλακτικές κατανάλωσής του αλλά και ποια είναι τα πλεονεκτήματα του για την υγεία μας πηγαίνετε στο ακόλουθο Link.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Rutzke CJ et al, Bioavailability of iron from spinach using an in vitro/human Caco-2 cell bioassay model. Habitation (Elmsford). 2004;10(1):7-14.

Fairweather-Tait SJ. Iron nutrition in the UK: getting the balance right. Proc Nutr Soc. 2004 Nov;63(4):519-28.

Yadav SK, Sehgal S. Effect of domestic processing and cooking methods on total, hcl extractable iron and in vitro availability of iron in spinach and amaranth leaves. Nutr Health. 2002;16(2):113-20.