Συστάσεις Διατροφής

Λιπαρά: Γιατί δεν τα τρώμε σωστά;

της Δήμητρας Μελαδάκη
01 Ιουνίου 2015
13980 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Λιπαρά: Γιατί δεν τα τρώμε σωστά;

Τα τελευταία χρόνια, οι παγκόσμιοι φορείς υγείας έχουν εστιάσει στα είδη των λιπαρών που πρέπει να καταναλώνει ο πληθυσμός για να έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Συγκεκριμένα προτείνουν χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (λιγότερο από 10% της συνολικής ενέργειας) και πιο αυξημένη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών (6-11% της συνολικής ενέργειας). Ποιος δεν ξέρει ότι είναι καλύτερο να προτιμά ελαιόλαδο και φυτική μαργαρίνη παρά αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο;

Σε τι βαθμό ακολουθούμε όμως αυτές τις οδηγίες;

Τα αποτελέσματα μίας έρευνας σε 40 χώρες, παγκοσμίως, σχετικά με το είδος των προσλαμβανόμενων λιπαρών, κατέληξαν ότι στις 29 χώρες από τις 40 η πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών είναι υψηλότερη από τη συνιστώμενη και στις 20 από τις 40 η πρόσληψη πολυακόρεστων χαμηλότερη από τη συνιστώμενη.

Με την Ελλάδα τι γίνεται;

Τα κορεσμένα λιπαρά καλύπτουν κατά μέσο όρο το 13% των αναγκών στην Ελλάδα, με 8 στους 10 έλληνες να τρώνε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από αυτά που συστήνονται. Από την άλλη, τα πολυακόρεστα δίνουν το 6,6% της ενέργειας κατά μέσο όρο με 4 στους 10 Έλληνες να καταναλώνουν λιγότερα από αυτά που συστήνονται. Το σκηνικό είναι παρόμοιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά, με τα κορεσμένα λιπαρά ναι είναι περισσότερα από τα μονοακόρεστα.

Ενδιαφέρον επίσης εύρημα είναι ότι στις χώρες που η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ήταν μειωμένη, αυτά δεν αντικαθίστανται τις περισσότερες φορές με πολυακόρεστα, όπως προτείνεται για να έχουμε καρδιαγγειακά οφέλη.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει, ότι παρόλο που υπάρχει σχετική ενημέρωση, ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν ακολουθεί τις οδηγίες σχετικά με το είδος των λιπαρών που καταναλώνει. Περισσότερες καμπάνιες, ίσως και πιο κατανοητές από τον πληθυσμό, πρέπει να λάβουν χώρα με σκοπό την εκπαίδευση, αλλά και πρακτικές λύσεις για την κατατόπιση του πληθυσμού σε σχέση με τα είδη των λιπαρών και τη σχέση τους με την καρδιαγγειακή υγεία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

FAO/WHO: WHO: Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation. Food and Nutrition Paper. Food and Agriculture Organisation of the United Nations, Rome, 2010

Harika RK1, Eilander A, Alssema M, Osendarp SJ, Zock PL. Intake of fatty acids in general populations worldwide does not meet dietary recommendations to prevent coronary heart disease: a systematic review of data from 40 countries. Ann Nutr Metab. 2013;63(3):229-38. doi: 10.1159/000355437.

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.