Συστάσεις Διατροφής

Γιατί τον χειμώνα πεινάω περισσότερο;

της Μαρίας-Σοφίας Πελαγίδου
02 Φεβρουαρίου 2015
8751 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γιατί τον χειμώνα πεινάω περισσότερο;

Όλοι θα έχετε παρατηρήσει ότι ο χειμώνας είναι μια περίοδος που βάζετε πιο εύκολα κιλά.

Πού οφείλεται η διαφορά;

Είδος τροφών

Αντίθετα, την άνοιξη και το καλοκαίρι αν και καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες, πολλές φορές δεν παρατηρείτε αύξηση του βάρους σας. Η διαφορά έγκειται πιθανότατα στο είδος των τροφών που προτιμάται κάθε εποχή. Οι τροφές που μας φτιάχνουν το κέφι στην έλλειψη ηλιοφάνειας είναι πιο παχυντικές, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (βλ. σοκολάτα).

Επίπεδα μελατονίνης

Ακόμη, τους θερινούς μήνες τα επίπεδα της μελατονίνης πέφτουν, ενώ τον χειμώνα και το φθινόπωρο αυξάνονται. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η ορμόνη μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση του βάρους και το άνοιγμα της όρεξης.

Βιταμίνη D

Επιπροσθέτως, τον χειμώνα έχουμε πιο χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, της βιταμίνης που το σώμα συνθέτει με τη βοήθεια του ήλιου.Έχει αποδειχθεί, ότι η βιταμίνη D βοηθά στη διάσπαση του λίπους και ότι η έλλειψή της οδηγεί στην παχυσαρκία.

Ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος

Μην ξεχνάτε, ότι το φαγητό έχει μία πολύ σημαντική λειτουργία: βοηθά το σώμα να διατηρηθεί ζεστό. Όταν δηλαδή η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει - αυτό στην πραγματικότητα δημιουργεί τον χειμώνα τη λαχτάρα για τρόφιμα που θα σας ζεσταίνουν γρήγορα.

  • Μαρία-Σοφία Πελαγίδου
    Μαρία-Σοφία Πελαγίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε στο Πειραιά το 1986. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ , εκπόνησε πτυχιακή εργασία με θέμα: «Αλκοόλ και Ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ».Έκανε πρακτική άσκηση στο νοσοκομείο «Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά "Άγιος Παντελεήμων". Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε σε επώνυμο Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης στο τομέα των τροφίμων .