Συστάσεις Διατροφής

Τα βιολογικά τρόφιμα στη ζωή μας

της Μαίρης Νικολάου
04 Φεβρουαρίου 2014
10185 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
viologika laxanika

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ως βιολογικά ορίζονται τα τρόφιμα που παράγονται τηρώντας τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΟΚ: 834/2007, 889/2008 και 271/2010). Τα βιολογικά προϊόντα, για να γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παράγονται με εγκεκριμένες πρακτικές είτε πρόκειται για μεταποιημένα προϊόντα είτε για βιολογικά προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραγωγή των προϊόντων αυτών γίνεται με τη συνεργασία μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι περιέχει η ειδική σήμανση των βιολογικών προϊόντων;

Τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα έχουν ειδική σήμανση, για τη λήψη της οποίας όλοι οι βιοκαλλιεργητές αλλά και οι σχετικές επιχειρήσεις του κλάδου ελέγχονται εξονυχιστικά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο από πιστοποιημένες εταιρείες. Η ειδική σήμανση των βιολογικών προϊόντων περιλαμβάνει:

 1. Το κοινοτικό λογότυπο (Ευρώφυλλο)
 2. Τον κωδικό αριθμό του φορέα ελέγχου στον οποίο υπόκεινται η επιχείρηση.
 3. Την ένδειξη του τόπου που καλλιεργήθηκαν οι πρώτες ύλες.

Ποιοι είναι οι οργανισμοί πιστοποίησης και ελέγχου στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα τα βιολογικά προϊόντα ελέγχονται και πιστοποιούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας, ενώ ο επιβλεπτικός ρόλος έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.). με διακριτικό τίτλο AGROCERT, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.2637/98). Οι εγκεκριμένοι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης στην Ελλάδα είναι οι εξής:

 • Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων "ΔΗΩ" (ΕΛ-01-ΒΙΟ ή EL-O1-BIO)
 • ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε. - Έλεγχοι Πιστοποιήσεις Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας - Προαγωγή Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΛ-02-ΒΙΟ ή EL-O2-BIO)
 • Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε.(ΕΛ-03-ΒΙΟ ή EL-O3-BIO)
 • QWAYS Διαδρομές ποιότητας Α.Ε (ΕΛ-04-ΒΙΟ ή EL-O4-BIO)
 • ACERT Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης Α.Ε (ΕΛ-05-ΒΙΟ ή EL-O5-BIO)
 • «IRIS - Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΕΛ-06-ΒΙΟ ή EL-O6-BIO)
 • Έλεγχος Πιστοποίησης Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας - Πράσινος Έλεγχος Θωμάς Μισαηλίδης Ο.Ε.(ΕΛ-07-ΒΙΟ ή EL-O7-BIO)
 • Γεωτεχνικό Εργαστήριο Α.Ε. (ΕΛ-08-ΒΙΟ ή EL-O8-BIO)
 • LACON Ινστιτούτο Ποιότητας ΕΠΕ - LACON ΕΛΛΑΣ (ΕΛ-09-ΒΙΟ ή EL-O9-BIO)
 • Νάουμ Παναγιώτης - Κούντιος Γεώργιος Ο.Ε. GMCERT (ΕΛ - 10 - ΒΙΟ ή EL - 10 - BIO)

giati epilegoume viologika trofima

 

Ποιοι είναι οι λόγοι επιλογής των βιολογικών τροφίμων;

Αποτελούν τμήμα της υγιεινής διατροφής

 Η ανθρώπινη υγεία αποτέλεσε το σημαντικότερο λόγο ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η κατανάλωση φρέσκων βιολογικών προϊόντων (γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών) προάγει την υγεία των ατόμων μειώνοντας την έκθεσή τους σε φυτοφάρμακα, ενώ θέτει ταυτόχρονα τα θεμέλια και για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Είναι ασφαλή

Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν, αν όχι μηδενική, ελάχιστη ποσότητα χημικών ουσιών, καθώς παράγονται χωρίς τη χρήση συνθετικών ή/και χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ορμονών και αντιβιοτικών ουσιών, που συνήθως χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή των συμβατικών τροφίμων και έχουν την ικανότητα να παραμένουν στον οργανισμό χωρίς να διασπώνται.

Έχουν άριστη ποιότητα και είναι πάντα φρέσκα

Η συλλογή αλλά και πώληση των βιολογικών τροφίμων στην εποχή που είναι άμεσα διαθέσιμα, διασφαλίζει το γεγονός ότι τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα) που εμπεριέχουν τα τρόφιμα αυτά προσλαμβάνονται στο έπακρον από τον οργανισμό. Επιπρόσθετα, το φυσικό λίπασμα που χρησιμοποιείται στις βιολογικές καλλιέργειες θεωρείται πως είναι ο βασικός παράγοντας στην παραγωγή των προϊόντων αυτών που καθορίζει την ποιότητά τους.

Δεν είναι γενετικώς τροποποιημένα

Τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα παράγονται χωρίς τη συμμετοχή γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.

Είναι θρεπτικότερα

Στα βιολογικά προϊόντα, όπως τα βιολογικά λαχανικά (πράσινα φασόλια, λάχανο, μαρούλι, ντομάτες, πατάτες και σπανάκι) υπάρχει υψηλότερη συγκέντρωση μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνης C, μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου και φωσφόρου.

Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φυσικές ουσίες άμυνας) είναι αυξημένη συγκριτικά με αυτή των συμβατικών τροφίμων, εξαιτίας του «στρεσογόνου» περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν τα φυτά στις βιολογικές καλλιέργειες, γεγονός το οποίο τα εξαναγκάζει στην ανάπτυξη ισχυρών αμυντικών μηχανισμών ενάντια σε διάφορους παθογόνους οργανισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, το λυκοπένιο στην ντοµάτα, οι πολυφαινόλες στις πατάτες, οι φλαβονόλες στα μήλα, η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί, το ελλαγικό οξύ στις φράουλες και η κουερσετίνη στα κρεμμύδια, είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στα βιολογικά προϊόντα.

Είναι πιο γευστικά και αρωματικά

Κατά κανόνα τα βιολογικά τρόφιμα εμπεριέχουν μικρότερη ποσότητα νερού και περισσότερη «σάρκα», γεγονός το οποίο τα καθιστά να έχουν εντονότερο άρωμα και πλουσιότερη γεύση σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα, είτε αυτά καταναλώνονται ωμά είτε μαγειρεμένα.

Συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος

Η βιολογική γεωργία και η βιολογική κτηνοτροφία συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της χρήσης ήπιων μεθόδων παραγωγής, καθώς απέχουν από τη χρήση εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και μυκητοκτόνων που καταστρέφουν την ατμόσφαιρα, το νερό και το έδαφος.

Επιπρόσθετα, τα βιολογικά προϊόντα δεν ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με νιτρικά και χλωροϋδρογονάνθρακες, τα οποία ενοχοποιούνται για καρκινογένεση.

Το κόστος αγοράς τους αντισταθμίζεται από την ποιότητά τους

Οι αυξημένες τιμές των βιολογικών προϊόντων οφείλονται κυρίως στη μικρότερη ποσότητα παραγωγής τους και στους αυστηρότερους κανονισμούς που επιβάλλονται κατά τη διαδικασία παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης τους.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Ευεξία & Διατροφή", τεύχος 64, Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013.

Μαίρη Νικολάου
Μαίρη Νικολάου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος