Συστάσεις Διατροφής

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο ψωμί για σένα

19 Ιουλίου 2021
8628 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
psomi katallilo

Μπαίνοντας σε έναν φούρνο, είτε της γειτονιάς, είτε μεγαλύτερο, θα παρατηρήσεις πολλά διαφορετικά είδη ψωμιού! Μακρόστενα φρατζολάκια, στρογγυλά καρβελάκια, χωριάτικο, ολικής, με προζύμι, πολύσπορο και πολλές ακόμα ποικιλίες που θα σε κάνουν να χαζεύεις τα ράφια για αρκετά λεπτά μέχρι να αποφασίσεις ποιο θέλεις να αγοράσεις. Ποιο είναι το κατάλληλο για εσένα ψωμί και με ποια κριτήρια επιλέγεις το ψωμί σου;

Ποια θρεπτικά συστατικά θα λάβεις από το ψωμί

Το ψωμί αποτελείται κατά κύριο λόγο από αλεύρι, μαγιά, λίγο αλάτι και νερό, συνεπώς τα βασικά θρεπτικά συστατικά του έχουν να κάνουν με το αλεύρι το οποίο χρησιμοποιείται, αλλά και με άλλες προσθήκες όπως είναι τα σπόρια, το σουσάμι και το προζύμι.

Το ψωμί αποτελεί μία σημαντική πηγή υδατάνθρακα που είναι η βασική μορφή ενέργειας για το σώμα και τον εγκέφαλό σου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το ότι το ψωμί βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα, που σημαίνει πως ως αμυλούχο μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινής σου διατροφής, να σου δώσει ενέργεια και σημαντικά θρεπτικά συστατικά!

Πέρα από τον υδατάνθρακα, που όπως είπαμε είναι συνώνυμο της ενέργειας, το ψωμί θα σου δώσει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κύριες τη θειαμίνη και τη νιασίνη, σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο και φολικό οξύ. Στο εμπόριο θα βρεις πλέον και ψωμιά που έχουν εμπλουτιστεί με τις πολύτιμες αυτές βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν πολύ καλές πηγές σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης D και φολικού οξέος. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ακόμα και 4 φέτες την ημέρα μπορούν να καλύψουν το 15% των ημερήσιων σου αναγκών σε αυτά τα στοιχεία, μία σημαντική προσθήκη εάν αναλογιστείς ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έδειξε ότι έχουμε χαμηλή πρόσληψη σε αυτά ως πληθυσμός. Είδες, λοιπόν, πόσα μπορείς να προσλάβεις από λίγες φέτες ψωμί μέσα στην ημέρα;

Επιπλέον, το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών, που είναι πολύτιμες για την υγεία του γαστρεντερικού σου, αλλά και για το αίσθημα του κορεσμού!

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα ψωμί;

Το κατάλληλο ψωμί είναι σημαντικό να συνδυάζει τη γεύση με τη θρεπτικότητα και να καλύπτει τις ανάγκες σου! Ιδανικές επιλογές ψωμιού είναι αυτές που θα σου παρέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ώστε να συνδυάσεις τη θρεπτικότητα με τον κορεσμό και την καλή λειτουργία του εντέρου. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε  ψωμί σίτου, ολικής άλεσης, πολύσπορο, Γερμανικό, με δίκκοκο σιτάρι, με χαρούπι, με αλεύρι οσπρίων κ.ά. ώστε να καλύψεις τις ανάγκες σου σε φυτικές ίνες. Αυτές οι επιλογές είναι ιδανικές και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, έπειτα από συνεννόηση με τον διατροφολόγο τους, αλλά και για όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, εάν έχεις γαστρεντερικές διαταραχές σε έξαρση, όπως για παράδειγμα σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με πολλές κενώσεις, καλό είναι να επιλέξεις λευκό ψωμί ή με προζύμι, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα του εντέρου όσο διάστημα βρίσκεσαι σε έξαρση και να λάβεις πολύτιμα προβιοτικά.

Το εμπλουτισμένο ψωμί αποτελεί μία πολύ καλή λύση για την ενίσχυση του οργανισμού σου.

Προσφέρει βιταμίνη D, σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ και μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική προσθήκη στην καθημερινή σου διατροφή, ώστε μαζί με τα υπόλοιπά σου γεύματα και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο να σε βοηθήσει και αυτό να καλύψεις τις ανάγκες σου.

Το περίμενες ότι μία φέτα ψωμί μπορεί να σου προσφέρει τόσα πολλά;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ames M. Lattimer and Mark D. Haub. Effects of Dietary Fiber and Its Components on Metabolic Health. Nutrients. 2010 Dec; 2(12): 1266–1289. Published online 2010 Dec 15. doi: 10.3390/nu2121266

Jing Yang, Hai-Peng Wang, Li Zhou, and Chun-Fang Xu. Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World J Gastroenterol. 2012 Dec 28; 18(48): 7378–7383.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.