Συστάσεις Διατροφής

Τα τρία λευκά Δηλητήρια της διατροφής μας.

04 Ιανουαρίου 2008
29565 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τα τρία λευκά Δηλητήρια της διατροφής μας.

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ζάχαρη

Η ζάχαρη καταλαμβάνει μια αυξανόμενη μερίδα στη διατροφή, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το πρόβλημα οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην έλλειψη πληροφόρησης, ενίοτε σκόπιμης, για τις συνέπειες της ζάχαρης στην υγεία, κυρίως στην απουσία κατάλληλης ετικέτας που θα αναφέρει την ποιότητα των πρόσθετων ζαχάρων. Με την έλλειψη πληροφόρησης, η κατανάλωση της ζάχαρης αυξάνεται στον κόσμο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε άτομο καταναλώνει κατά μέσο όρο ζάχαρη αντίστοιχη με 31 κουταλάκια του καφέ, ημερησίως, δηλαδή 20% περισσότερο σε σχέση με πριν από 20 χρόνια.

Η ζάχαρη συνιστά αιτία καρδιοαγγειακών νόσων, καρκίνων, διαβήτη και παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία συμπεριλαμβάνεται στα κύρια προβλήματα υγείας στον κόσμο σήμερα. Οι ειδικοί συνιστούν περιορισμό τουλάχιστον κατά 10% στην αναλογία της ζάχαρης που προστίθεται στην καθημερινή διατροφή. "Εάν καταναλώνετε πολύ ζάχαρη, αυξάνετε τον κίνδυνο να έχετε παιδιά παχύσαρκα και συνεπώς αυτά ως παχύσαρκοι ενήλικες πλέον θα γλιστρούν σε μια κατηφόρα που θα τους οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επεξεργασμένα δημητριακά

Νέα στοιχεία ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί όντως να μας προφυλάξουν από το έμφραγμα και από το εγκεφαλικό, ανακάλυψαν επιστήμονες από το ΠανεπιστήμιοΧάρβαρντ.

Αναλύοντας στοιχεία από περίπου 30.000 γυναίκες, διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν τα περισσότερο μη επεξεργασμένα δημητριακά, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Επίσης, πληθώρα επιστημονικών στοιχείων δείχνουν ότι τρόφιμα όπως το αλεύρι βρώμης, το πίτουρο και το καφέ ρύζι παρέχουν σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι φυτικές (ή διαιτητικές) ίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά των μη επεξεργασμένων δημητριακών συμβάλλουν στην ελάττωση της χοληστερόλης, των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν την φλεγμονή στο κυκλοφορικό σύστημα,. ενώ φαίνεται να δρουν προστατευτικά στην ανάπτυξη υπερτάσεως.

Αντιθέτως, τα επεξεργασμένα δημητριακά – όπως τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και άλλα τρόφιμα που παράγονται από λευκό αλεύρι – φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και σακχαρώδους Διαβήτη αρνητικά.

Τα ευρήματα ερευνών υποδηλώνουν ότι καλό θα ήταν για την υγεία της πίεσης και της καρδιάς μας να αντικαταστήσουμε τα επεξεργασμένα δημητριακά με ολικής αλέσεως.

Αλάτι

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού (NaCl) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης που συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και εμφράγματα. Η μέση πρόσληψη αλατιού κυμαίνεται στα 9,5 γραμ ανά ημέρα (περίπου 2κ τ γλυκού) ενώ πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο (6 γραμ την ημέρα). Το αλάτι στη διατροφή μας προέρχεται από το μαγειρικό αλάτι, το επιτραπέζιο αλάτι και το αλάτι που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Περίπου το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε έχει ήδη προστεθεί στο φαγητό που αγοράζουμε. Μέρος της υγιεινής διατροφής είναι και η μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών με αλάτι (καπνιστά κρέατα, τυριά και ψάρια, κονσέρβες, σάλτσα σόγιας, αλατισμένα σνακ, ζωμοί κρέατος κ.α) σε μία μερίδα την ημέρα.. μπαχαρικά και μυρωδικά μπορούν να αντικαταστήσουν το αλάτι από τη διατροφή μας.

Συνεπώς, η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου θα πρέπει να μην βασίζεται στα παραπάνω τρία λευκά της διατροφής, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα εκφυλιστικών ασθενειών στο μέλλον.

Αβραάμ Κάζης
Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.