Ψυχολογία

Burnout Syndrome

της Ελευθερίας Μουστάκα
14 Ιανουαρίου 2015
17235 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Burnout Syndrome

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μήπως το έντονο άγχος στη δουλειά σάς δημιουργεί απογοήτευση, αισθήματα αβοηθησίας και ευαλωτότητας; Σαν να μοιάζουν όλα δύσκολα και εσείς να μην μπορείτε να τα διαχειριστείτε; Τότε ίσως πάσχετε από το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης, γνωστό και ως burnout syndrome. Τι είναι όμως το Σύνδρομο αυτό;

Ως Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης ορίζεται η συναισθηματική, ψυχική και σωματική εξάντληση που βιώνει ο εργαζόμενος λόγω υπερβολικού και παρατεταμένου άγχους. Εμφανίζεται όταν το άτομο δυσκολεύεται συνεχώς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και υπάρχουν συνεχείς απαιτήσεις από τους γύρω του. Κατά συνέπεια, μειώνεται η παραγωγικότητά του, χάνει το ενδιαφέρον και το κίνητρό του για εργασία και πιστεύει ότι δεν έχει πλέον να δώσει κάτι άλλο.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα του Συνδρόμου;

  • Συνεχόμενο αίσθημα κόπωσης
  • Αλλαγές στον ύπνο ή/και την όρεξη
  • Συχνοί πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και οσφυαλγία
  • Έλλειψη κινήτρου
  • Αίσθημα αποτυχίας και αβοήθητου
  • Μειωμένη ικανοποίηση
  • Συνεχώς καθυστερεί στη δουλειά ή/και φεύγει πολύ νωρίς

Το Σύνδρομο αυτό δημιουργείται σταδιακά και για τον λόγο αυτό οφείλετε να δίνετε προσοχή στα ανωτέρω συμπτώματα. Στην αρχή είναι ήπια, όμως με το πέρασμα του χρόνου χειροτερεύουν. Εάν τα αναγνωρίσετε σε αρχικό στάδιο, τότε θα τα αντιμετωπίσετε ευκολότερα.

Πως μπορείτε να αποφύγετε το σύνδρομο Burnout;

  • Μάθε να λες όχι. Συχνά οι άνθρωποι φοβούνται να πουν όχι γιατί δε θέλουν να θεωρηθούν εγωιστές. Όμως αυτό δεν ισχύει. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σαφή όρια στη δουλειά και να μην γίνεται κάποιος από τους δύο διαρκώς θύμα εκμετάλλευσης. Είναι δικαίωμά σου αν θέλεις να βοηθήσεις ή όχι τον συνάδελφό σου. Εάν λοιπόν σου αναθέσουν μία ακόμη αρμοδιότητα και εσύ δεν θέλεις να την κάνεις, πες όχι αιτιολογώντας την άρνησή σου (εάν το κρίνεις σκόπιμο για τη συγκεκριμένη περίσταση). Εάν δε σεβαστείς εσύ αυτό που θέλεις, ποιος περιμένεις να το κάνει;
  • Να φροντίζετε καλά τον εαυτό σας. Η γυμναστική βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά, καθώς συμβάλλει στην έκκριση των λεγόμενων «χαρούμενων ορμονών», που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Τριάντα λεπτά γυμναστική τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας αρκούν.
  • Κάνε δραστηριότητες που αγαπάς, όπως το διάβασμα ενός αγαπημένου βιβλίου, η συμμετοχή σε αθλητικές ομάδες και η προσφορά εθελοντικής εργασίας. Μπορείς ακόμα και να ξεκινήσεις μία δραστηριότητα που πάντα ήθελες να κάνεις. Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να επαναξιολογήσεις το τι είναι σημαντικό για σένα και τι όχι. Τι είναι αυτό που πραγματικά σε γεμίζει και σε κάνει να νιώθεις καλύτερα
  • Απόφυγε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Τόσο η καφεΐνη και το αλκοόλ όσο και το κάπνισμα αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους, επηρεάζουν τον ύπνο και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κρίσεις πανικού. Ενώ πιστεύεις πως το τσιγάρο και το αλκοόλ σε χαλαρώνουν, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Προσπάθησε λοιπόν να τα αποφεύγεις. Μην ξεχνάς πως η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι και τα αναψυκτικά!

Παραπάνω αναφέρθηκαν τα συμπτώματα του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης και οι τρόποι αντιμετώπισής του. Όσο και αν νιώθετε ότι δεν έχετε ούτε τη δύναμη που χρειάζεται για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, θυμηθείτε πως το Σύνδρομο αυτό θεραπεύεται. Μπορείτε να επανακτήσετε την ψυχική και σωματική σας ισορροπία βρίσκοντας χρόνο για τον εαυτό σας, μαθαίνοντας να διαχειρίζεστε το άγχος σας και λέγοντας «όχι» στις υπερβολικές απαιτήσεις των γύρω σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Demerouti, E., Bakker, A.B., Nachreiner, F. & Schaufeli, W.B. (2001). The Job Demands- Resources Model of Burnout. Journal of Applied Psychology, 86 (3), 499- 512.

Leiter, M.P. & Maslach, C. (2005). Banishing Burnout: Six strategies for improving Your relationship with work. Jossey- Bass.

Maslach, C. (2003). Burnout: The cost of caring. Malor Books.

Maslach, C., Schaufeli, W.B. & Leiter, M.P. (2001). Job burnout. Ann. Rev. Psychology, 52, 397- 422.

Wilson-Worst, Y. (2012). Burnout: What is Burnout? & How to Bounce Back! CreateSpace Independent Publishing Platform.

Ελευθερία Μουστάκα
Ελευθερία Μουστάκα MSc Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια