Ψυχολογία

Νευρική ανορεξία και βουλιμία: Μαστίζουν το νεαρό γυναικείο πληθυσμό

20 Μαΐου 2013
7983 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika me neuriki anoreksia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σε περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας, όπου ο «ασθενής» βρίσκεται στο νοσοκομείο, πρέπει να πάρει γρήγορα βάρος χωρίς να επηρεαστεί η ψυχολογία του. Πρέπει, λοιπόν, να του σερβίρονται ελκυστικά γεύματα σε μικρές ποσότητες, και να αποφεύγονται τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα. Πρέπει, δηλαδή, να προσλαμβάνουν 1600 θερμίδες την ημέρα στα πρώτα στάδια της θεραπείας και κατόπιν, αυτές να αυξηθούν σταδιακά. Παράλληλα, πρέπει να γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα αιματολογικές εξετάσεις και να ελέγχονται τα επίπεδα χοληστερίνης, βάρους, λίπους. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπομονή, καθώς σύμφωνα με έρευνες, τα χαμηλά ποσοστά χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε αυτοκτονία.

Στις πιο ήπιες περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας, χρειάζεται η βοήθεια της οικογένειας και η συμβολή του κλινικού-διατροφολόγου, του ψυχολόγου και του ψυχαναλυτή. Πολλές φορές, η νευρική ανορεξία οφείλεται στην παρανόηση του σώματος των κοινωνικών προτύπων, καθώς προβάλλεται πως το λεπτό σώμα είναι συνυφασμένο με την υγεία. Το φαινόμενο της νευρικής ανορεξίας έχει παρατηρηθεί και σε άνδρες, σε μικρότερη κλίμακα βέβαια, απ' ότι στις γυναίκες. Στις περιπτώσεις της νευρικής ανορεξίας σημειώνουμε πως ο «ασθενής» πρέπει να παίρνει γύρω στις 30 με 40 θερμίδες ανά κιλό σώματος στην αρχή και σταδιακά να αυξηθεί αυτή η ποσότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν ως και 70 θερμίδες ανά κιλό σώματος. Γενικά, πάντως θα βοηθούσε μια διατροφή χωρίς πρόσθετο αλάτι, για να μειωθεί η κατακράτηση υγρών. Τέλος, τα συμπληρώματα ψευδάργυρου είναι απαραίτητα.

Όσον αφορά τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα βουλιμίας, προτείνεται μια διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα: 3 κύρια και 2 ενδιάμεσα γεύματα. Πρέπει να προσέξουμε πολύ το αλκοόλ και τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη. Ταυτόχρονα, πρέπει να τους εμψυχώσουμε να γυμνάζονται, καθώς η άσκηση μειώνει την αρνητική σκέψη.

  • Ευμένης Καραφυλλίδης
    Ευμένης Καραφυλλίδης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc (Hons), MSc, NYSCDN

    Ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης αποφοίτησε από το Institute of Human Nutrition, Faculty of Medicine του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ με μεταπτυχιακό τίτλο Master in Human Nutrition το 2004 και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Leeds Μ. της Μεγάλης Βρετανίας με πτυχίο BSc (Hons)in Applied Human Nutrition and Dietetics (2002). Είναι Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του ΙΑΣΩ General.