Ψυχολογία

5+1 τρόποι για να ξυπνήσεις στην ώρα σου το πρωί!

της Ελίνας Τσιούλη
28 Αυγούστου 2017
38517 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika poy ksipnaei xaroymenh to prwi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ακόμη κι αν είστε «νυχτοπούλι», ωστόσο μπορείτε να έχετε περισσότερο παραγωγικά πρωινά αν καταβάλετε λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξυπνήσετε νωρίτερα. Το να ξυπνήσετε νωρίς σημαίνει ότι έχετε περισσότερο χρόνο να κάνετε πράγματα χωρίς το αίσθημα της βιασύνης που σας στρεσάρει. Μάθετε λοιπόν τα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος όπως τα απαριθμούν οι επιστημονικές μελέτες.

Το έγκαιρο ξύπνημα σας παρέχει τη δυνατότητα να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό. Ένα καλό πρωινό μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας καθώς βοηθάει τον οργανισμό στη ρύθμιση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και επίσης μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας.

Επίσης, το έγκαιρο ξύπνημα μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της «αδράνειας ύπνου», που οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να διαρκέσει δύο ώρες και παραπάνω, βελτιώνοντας τη μνήμη σας, το χρόνο αντίδρασης, την ικανότητα για μαθηματικές πράξεις, την εγρήγορση και την προσοχή. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ξυπνούν νωρίς έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην επίλυση προβλημάτων, καλύτερη υγεία και συναισθηματική σταθερότητα σε σύγκριση με τα “νυχτοπούλια” που έχουν ευαισθησία στην εκδήλωση κατάθλιψης, στη χρήση αλκοόλ και έχουν φτωχότερο επίπεδο γενικής υγείας.

Τέλος, αυτοί που ξυπνούν νωρίς για να αθληθούν με άδειο στομάχι, θα κάψουν 20% περισσότερο σωματικό λίπος και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν περισσότερο ευδιάθετοι τη μέρα τους λόγω της έκκρισης ενδορφινών.

Χρήσιμες συμβουλές για πρωινό ξύπνημα

Αν λοιπόν αρέσκεστε στην ιδέα μιας πιο χαλαρωτικής έναρξης στη μέρα σας, παρακάτω παρατίθενται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:

1. Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Η κατανάλωση νερού θα σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερη εγρήγορση. Μπορείτε να έχετε δύο ποτήρια νερό κοντά στο κρεβάτι σας. Μπορείτε να πιείτε το ένα αμέσως ξυπνώντας αφού έχει προηγηθεί η κατανάλωση του άλλου πριν κοιμηθείτε.

2. Βάλτε το κινητό σας τηλέφωνο να «κοιμηθεί» νωρίς

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ενασχόληση με την τεχνολογία και το κινητό τηλέφωνο πριν τον ύπνο, διεγείρει τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει την έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που σας αποτρέπει να κοιμηθείτε. Γι αυτό λοιπόν κλείστε το τηλέφωνό σας, τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθείτε ώστε να βοηθηθείτε να κοιμηθείτε εγκαίρως και να ξυπνήσετε νωρίς.

3. Ξυπνήστε με την αυγή του ήλιου

Έρευνες δείχνουν ότι η μειωμένη έκθεση στο φως της ημέρας προκαλεί καθυστερήσεις στο εσωτερικό βιολογικό ρολόι. Γι αυτό το λόγο, καλό είναι να έχετε ανοιχτές τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να διασφαλίσετε ότι θα έχετε αρκετό φως στο δωμάτιό σας από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσει να ξημερώνει.

4. Βάλτε το ξυπνητήρι την κατάλληλη ώρα

Βάλτε το ξυπνητήρι να χτυπήσει τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον επιθυμητό χρόνο έγερσης. Αυτό θα αυξήσει την ετοιμότητά σας για αφύπνιση.

5. Φάτε ένα μήλο

Τα μήλα περιέχουν 13 γρ. σακχάρων, συμπεριλαμβανομένων της σακχαρόζης και της γλυκόζης, που θα σας γεμίσουν με ενέργεια. Τοποθετήστε λοιπόν ένα μήλο κοντά σας ώστε ξυπνώντας να είναι το πρώτο πράγμα που θα γευθείτε.

6. Ξυπνήστε προοδευτικά πιο νωρίς

Η θέσπιση στόχων για την αρχή της ημέρας θα σας παράσχει το απαραίτητο κίνητρο για πρωινό ξύπνημα νωρίς. Προσπαθήστε λοιπόν να πιαστείτε από καθήκοντα που θα θέσετε για την αρχή της ημέρας και φροντίστε κάθε μέρα μέσα στην εβδομάδα να ξυπνάτε 5΄ νωρίτερα.

7. Βάλτε στο δωμάτιό σας τον κατάλληλο φωτισμό

Βάλτε στο δωμάτιό σας τον κατάλληλο φωτισμό ώστε να είναι ρυθμισμένα τα επίπεδα μελατονίνης που χρειάζεστε για να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι. Γι αυτό το λόγο αντικαταστήστε το φωτισμό σας. Αλλάξτε τις λάμπες αλογόνου με λάμπες φθορίου και χρησιμοποιήστε ένα χρωματιστό αμπαζούρ για να αλλάξετε τον τόνο.

8. Kοιμηθείτε νωρίτερα

Να είστε ρεαλιστές. Αν ο στόχος σας είναι να ξυπνήσετε στις 6:00 π.μ, μη θεωρείτε ότι το να κοιμηθείτε στις 2:00 π.μ. θα κάνει εύκολο το πρωινό ξύπνημα. Όταν κοιμάστε νωρίς και έχετε επαρκή ξεκούραση, τότε το πρωινό ξύπνημα γίνεται ένα εύκολο έργο.

9. Μακριά το ξυπνητήρι

Βάλτε το ξυπνητήρι αρκετά μακριά σας ώστε να χρειαστεί να σηκωθείτε για να το κλείσετε.

10. Ρυθμίστε τον ήχο του ξυπνητηριού σας στην αγαπημένη σας μελωδία.

Τι καλύτερο να ξεκινάτε τη μέρα σας ακούγοντας το αγαπημένο σας τραγούδι; Την στιγμή που θα σταματήσει η μουσική, θα νιώθετε περισσότερο αφυπνισμένοι και έτοιμοι να σηκωθείτε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

See comment in PubMed Commons belowBetts, J. et al. (2014). The casual role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults. nutrition.org

Jewett EM. et al. (1999). Time course of sleep inertia dissipation in human performance and alertness. nih.gov.

Ελίνα Τσιούλη
Ελίνα Τσιούλη Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.