Οικογένεια

Γίνετε το καλό παράδειγμα για το παιδί σας

της Ευσταθίας Παπαδά
01 Ιουνίου 2015
13461 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
xaroumeni oikogeneia kai diatrofi gia to paidi

Η παιδική παχυσαρκία θεωρείται πλέον μία σύγχρονη επιδημία

Υπολογίζεται ότι το 10% των παιδιών και των εφήβων παγκοσμίως είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

Τα δεδομένα για τη δικιά μας χώρα είναι απογοητευτικά, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παιδικής παχυσαρκίας ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές χωρές. Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών σχολικής ηλικίας 10- 12 ετών περίπου 30% ήταν υπέρβαρα και 12% ήταν παχύσαρκα.

Πέρα από την κληρονομικότητα που συμβάλει στο πρόβλημα, κύρια αιτία φαίνεται να είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η Μεσογειακή διατροφή παραγκωνίστηκε από τη Δυτικού τύπου δίαιτα. Τα παιδιά, τα οποία διαμορφώνουν τις συνήθειές τους ανάλογα με αυτές των ενηλίκων, συνηθίζουν στην κατανάλωση λιγότερων φρούτων και λαχανικών, περισσότερης ζάχαρης και κορεσμένου λίπους, ανθιυγιεινών σνακ και δεν τηρούν τακτικές ώρες γευμάτων. Η έλλειψη χρόνου των γονέων προκειμένου να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής διατροφής κι επιπλέον η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι δύο ακόμη λόγοι αύξησης του βάρους, καθώς πολλά παιδιά προτιμούν να δουν τηλεόραση ή να παίξουν κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή αντί να γυμναστούν.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της;

Οι επιπλοκές που συνδέονται με την παχυσαρκία είναι πολλές (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά, ψυχολογικά, μυοσκελετικά προβλήματα) και μπορεί να συνοδεύσουν το παιδί στην ενήλικη ζωή του.

Ο ρόλος των γονέων είναι ο σημαντικότερος στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Ως γονείς θα πρέπει να γίνετε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας, καθώς η μίμηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκπαίδευσης. Τα οικογενειακά γεύματα, η δοκιμή νέων τροφίμων, η άσκηση και ο περιορισμένος χρόνος τηλεθέασης είναι μερικές από τις πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να προλάβετε ή και να αντιμετωπίσετε την παιδική παχυσαρκία.

Δείτε στο παρακάτω infographic περισσότερες συμβουλές

ginetai to kalo paradeigma gia to paidi sas 0

Η παιδική παχυσαρκία λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών ξεπερνά τα 42 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών σχολικής ηλικίας 10-12 ετών

  • Περίπου 30% ήταν υπέρβαρα και
  • 12% ήταν παχύσαρκα

Το αυξημένο βάρος στα παιδιά φαίνεται να σχετίζεται με

  • αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα
  • χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL)
  • αυξημένη συχνότητα ινσουλινοαντίστασης

Το 30% των περιστατικών στεφανιαίας νόσου και το 60% της υπέρτασης οφείλονται στην παχυσαρκία, η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει ιδιαίτερη σημασία

Ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Ως γονείς θα πρέπει να γίνετε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας, καθώς η μίμηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκπαίδευσης.

  1. Δοκιμάστε ένα νέο τρόφιμο (π.χ. φρούτο, λαχανικό) μπροστά στο παιδί και δείξτε ενθουσιασμό. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί δεν θα φοβηθεί να δοκιμάσει το νέο αυτό τρόφιμο.
  2. Δώστε βάρος στα οικογενειακά γεύματα και μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Έτσι λειτουργείτε ως παράδειγμα προς μίμηση κατά τη διάρκεια του φαγητού.
  3. Πηγαίνετε για τα ψώνια της εβδομάδας μαζί με τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά για τη θρεπτική αξία των διάφορων ομάδων τροφίμων.
  4. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στην κουζίνα. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορούν να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού (π.χ. να κόψουν με τα χέρια τους λαχανικά). Έτσι μπορούν να εξοικειωθούν με τα διάφορα τρόφιμα - στη συνέχεια θα έχουν την «περιέργεια» να δοκιμάσουν αυτό που έφτιαξαν.
  5. Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία. Επιβραβεύοντας τα παιδιά με γλυκά, τους δίνετε την εντύπωση ότι τα γλυκά είναι «καλύτερα» από άλλα τρόφιμα.
  6. Μην μαγειρεύετε διαφορετικά φαγητά για τα μέλη της οικογένειας ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Καταρτίστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το οποίο θα ακολουθεί όλη η οικογένεια.
  7. Ασκηθείτε μαζί με το παιδί σας. Παρόλο που ο χρόνος σας μπορεί να είναι περιορισμένος, προσπαθήστε να κάνετε μία βόλτα, να τρέξετε και να παίξετε με τα παιδιά.
  8. Περιορίστε τις ώρες τηλεθέασης. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή με τις διαφημίσεις που προβάλλουν ανθυγιεινά snacks κι επιπλέον αποφεύγουν την καθιστική ζωή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

World Health Organization. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. Childhood overweight and obesity. http://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood/en/

Farajian P, Risvas G, Karasouli K, Pounis GD, Kastorini CM, Panagiotakos DB, Zampelas A. Very high childhood obesity prevalence and low adherence rates to the Mediterranean diet in Greek children: the GRECO study. Atherosclerosis. 2011 Aug;217(2):525-30.

Wolfson JA, Gollust SE, Niederdeppe J, Barry CL. The role of parents in public views of strategies to address childhood obesity in the United States. Milbank Q. 2015 Mar;93(1):73-111

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D