640
Οικογένεια

Γίνετε το καλό παράδειγμα για το παιδί σας

01 Ιουνίου 2015
1 λεπτό να διαβαστεί

Αδιαμφισβήτητα η παιδική παχυσαρκία θεωρείται πλέον μία σύγχρονη επιδημία. Υπολογίζεται ότι το 10% των παιδιών και των εφήβων παγκοσμίως είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα δεδομένα για τη δικιά μας χώρα είναι απογοητευτικά, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παιδικής παχυσαρκίας ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές χωρές. Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών σχολικής ηλικίας 10- 12 ετών περίπου 30% ήταν υπέρβαρα και 12% ήταν παχύσαρκα.

Πέρα από την κληρονομικότητα που συμβάλει στο πρόβλημα, κύρια αιτία φαίνεται να είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η Μεσογειακή διατροφή παραγκωνίστηκε από τη Δυτικού τύπου δίαιτα. Τα παιδιά, τα οποία διαμορφώνουν τις συνήθειές τους ανάλογα με αυτές των ενηλίκων, συνηθίζουν στην κατανάλωση λιγότερων φρούτων και λαχανικών, περισσότερης ζάχαρης και κορεσμένου λίπους, ανθιυγιεινών σνακ και δεν τηρούν τακτικές ώρες γευμάτων. Η έλλειψη χρόνου των γονέων προκειμένου να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής διατροφής κι επιπλέον η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι δύο ακόμη λόγοι αύξησης του βάρους, καθώς πολλά παιδιά προτιμούν να δουν τηλεόραση ή να παίξουν κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή αντί να γυμναστούν.

Οι επιπλοκές που συνδέονται με την παχυσαρκία είναι πολλές (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά, ψυχολογικά, μυοσκελετικά προβλήματα) και μπορεί να συνοδεύσουν το παιδί στην ενήλικη ζωή του.

Ο ρόλος των γονέων είναι ο σημαντικότερος στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Ως γονείς θα πρέπει να γίνετε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας, καθώς η μίμηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκπαίδευσης. Τα οικογενειακά γεύματα, η δοκιμή νέων τροφίμων, η άσκηση και ο περιορισμένος χρόνος τηλεθέασης είναι μερικές από τις πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να προλάβετε ή και να αντιμετωπίσετε την παιδική παχυσαρκία.

Δείτε στο παρακάτω infographic περισσότερες συμβουλές.

ginetai to kalo paradeigma gia to paidi sas 0

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

World Health Organization. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. Childhood overweight and obesity. http://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood/en/

Farajian P, Risvas G, Karasouli K, Pounis GD, Kastorini CM, Panagiotakos DB, Zampelas A. Very high childhood obesity prevalence and low adherence rates to the Mediterranean diet in Greek children: the GRECO study. Atherosclerosis. 2011 Aug;217(2):525-30.

Wolfson JA, Gollust SE, Niederdeppe J, Barry CL. The role of parents in public views of strategies to address childhood obesity in the United States. Milbank Q. 2015 Mar;93(1):73-111

  • Ευσταθία Παπαδά
    Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

    Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι Υποψήφια Διδάκτορας εστιάζοντας στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.