Οικογένεια

Μάθημα από τον δάσκαλο Πρωινούλη

της Διονυσίας Βουτσά & της Χριστίνας Λαμπρινού
30 Ιουνίου 2015
24042 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidaki pou exei molis ksupnhsei

Μια δημιουργική μέρα...

Μια ακόμη όμορφη μέρα ξεκινά στο Ανθυγιεινό βασίλειο, και οι δίδυμες πριγκίπισσες Φρουτένια και Λαχανένια ετοιμάζονταν να πάνε στο σχολείο. Πριν όμως φύγουν κατέβηκαν στην βασιλική σάλα για να πάρουν το πρωινό τους. Εκεί τους περίμενε ο δάσκαλος Πρωινούλης. «Λοιπόν κορίτσια», τους είπε, «Τι κάνατε χθες στο σχολείο;»

«Ααα, χθες ήταν μια πολύ δημιουργική μέρα. Το πρωί μας έβαλε ο δάσκαλος τεστ με προβλήματα μαθηματικών για μεγάλους. Μετά μάθαμε τις νότες της μουσικής και την τελευταία ώρα πήγαμε στο ύπαιθρο να κάνουμε ασκήσεις. Τρέξαμε, κάναμε σχοινάκι και στο τέλος μας άφησε ελεύθερους να παίξουμε ότι θέλουμε». απάντησε με χαμόγελο η πριγκίπισσα Φρουτένια.

Οι συμμαθητές μας είναι συνέχεια κουρασμένοι

«Ναι, αλλά το πρόβλημα είναι ότι σε όλες αυτές τις ωραίες δραστηριότητες οι συμμαθητές μας δεν συμμετέχουν», είπε προβληματισμένη η πριγκίπισσα Λαχανένια. «Μπα, πώς έτσι;», ρώτησε απορημένος ο δάσκαλος Πρωινούλης. «Είναι συνέχεια κουρασμένοι.

Το πρωί οι περισσότεροι κοιμούνται πάνω στο θρανίο πριν έρθει ο δάσκαλος και γενικά είναι πολύ κακόκεφοι, ειδικά την πρώτη ώρα του μαθήματος. Μετά το διάλειμμα είναι κάπως πιο χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια αλλά ούτε και την ώρα της γυμναστικής δεν έχουν όρεξη και δύναμη», είπε η πριγκίπισσα Λαχανένια.

«Μμμ», αναφώνησε ο δάσκαλος Πρωινούλης, «αγαπημένες μου πριγκίπισσες νομίζω ξέρω γιατί οι συμμαθητές σας είναι τόσο κουρασμένοι και κακόκεφοι το πρωί. Θέλετε να τους βοηθήσουμε να ξαναβρούν τη ζωντάνια και το κέφι τους;» «Βεβαίως, και θέλουμε!» απάντησαν με μια φωνή οι πριγκίπισσες. «Ωραία», είπε ο δάσκαλος «Πάρτε μέσα σε ένα καλάθι τα τρόφιμα που έχουμε στο τραπέζι μας κάθε πρωί και πάμε στο σχολείο».

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Ακολουθώντας τις οδηγίες του δασκάλου Πρωινούλη, οι πριγκίπισσες έφτιαξαν το καλαθάκι του πρωινού και ξεκίνησαν μαζί με τον αγαπημένο τους δάσκαλο για το σχολείο. Όταν έφτασαν, μπήκαν μέσα στην αίθουσα και ο δάσκαλος Πρωινούλης είδε ακριβώς αυτό που του είχαν περιγράψει οι πριγκίπισσες.

«Καλημέρα παιδιά», είπε χαρούμενος. «Καλημέρα», είπαν τα παιδιά κακόκεφα. «Είμαι ο δάσκαλος Πρωινούλης και ήρθα σήμερα εδώ, για να σας βοηθήσω να έχετε περισσότερη ενέργεια το πρωί. Για πείτε μου όμως, τι τρώτε πριν έρθετε εδώ στο σχολείο; Ποιο είναι το αγαπημένο σας πρωινό;» «Πρωινό; Εμείς δεν τρώμε πρωινό!», είπε ένα από τα παιδιά. «Ναι, δεν προλαβαίνουμε, γιατί πολλές φορές μας παίρνει ο ύπνος», είπε ένα άλλο.

«Καλά μου παιδιά ακούστε με», είπε ο δάσκαλος Πρωινούλης. «Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και θα πρέπει να είναι πλούσιο. Μετά από τόσες ώρες που είμαστε νηστικοί γιατί κοιμόμαστε, ο οργανισμός μας θέλει τροφή για να λειτουργήσει σωστά. Αφού δεν τρώτε πρωινό, πώς θα συγκεντρωθείτε στην τάξη και να έχετε ενέργεια για τα μαθήματά σας; Δεν έχετε παρατηρήσει ότι μόλις φάτε κάτι στο διάλλειμα αισθάνεστε καλύτερα;» Τα παιδιά κούνησαν το κεφάλι τους συμφωνώντας μαζί του.

Να θυμάστε ότι θέλουμε μια ποικιλία τροφίμων

«Λοιπόν, έχουμε φέρει σε αυτό το καλαθάκι ωραία τρόφιμα που μπορεί να επιλέξει κανείς στο πρωινό του. Να θυμάστε ότι θέλουμε μια ποικιλία τροφίμων. Αρχίζουμε με τη βασικότερη ομάδα τροφίμων για το πρωινό: τα γαλακτοκομικά. Ένα ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι είναι απαραίτητο στο πρωινό».

«Εμένα δεν μου αρέσει ούτε το γάλα ούτε το γιαούρτι», είπε ένα από τα παιδιά. «Τότε», είπε ο δάσκαλος Πρωινούλης, «μπορείς να φας λίγο τυρί, που είναι και αυτό πλούσιο σε ασβέστιο, όπως το γάλα και το γιαούρτι.

Έπειτα έχουμε την ομάδα των δημητριακών. Μπορείτε να επιλέξετε ψωμί ή φρυγανιές ή λίγα δημητριακά πρωινού μέσα στο γάλα σας. Ακόμη κι ένα κουλούρι ή λίγο κέικ από τα χεράκια της μαμάς είναι ωραίες επιλογές. Λίγα φρούτα στο γιαούρτι σας αλλά και λίγη μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα στο ψωμί σας θα σας γεμίσουν κέφι και ενέργεια». «Ναι αλλά εμείς δεν προλαβαίνουμε να τα φτιάξουμε όλα αυτά το πρωί…» είπε προβληματισμένο ένα κοριτσάκι.

«Ακούστε παιδιά μου», απάντησε ο δάσκαλος Πρωινούλης, «αν δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε το πρωινό σας, είναι γιατί ξυπνάτε αργά. Αλλά μπορείτε να ζητήσετε από τους γονείς σας να σας βοηθήσουν ή να το ετοιμάσετε πριν κοιμηθείτε το βράδυ. Έτσι, πάντα θα έχετε χρόνο για ένα θρεπτικό πρωινό».

Όση ώρα μίλαγε ο δάσκαλος Πρωινούλης, οι δίδυμες πριγκίπισσες είχαν βγάλει όλα τα τρόφιμα από το καλαθάκι πάνω στην έδρα. «Ελάτε τώρα να φάμε όλοι μαζί το πρωινό μας και μετά θα πάμε έναν ωραίο περίπατο στην ύπαιθρο», είπε ο δάσκαλος και τα παιδιά μαζεύτηκαν γύρω από την έδρα και άρχισαν να τρώνε χαρούμενα.

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.